31 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 10:42

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Plasterk onderzoekt PCN-pensioenkwestie

Nagel neemt geen genoegen met antwoord Plasterk
Nagel neemt geen genoegen met antwoord Plasterk

DEN HAAG — Minister Ronald Plasterk zei gisteren dat er onderzoek gaande is naar de verdwenen pensioenjaren van ambtenaren in Caribisch Nederland. Voor strafrechtelijke vervolging of een apart onafhankelijk onderzoek voelt hij echter weinig, bleek gisteren tijdens een Eerste Kamerdebat.

Het verzoek voor vervolging of een onafhankelijk onderzoek was afkomstig van 50Plus-Eerste Kamerlid Jan Nagel, die ook afgelopen weekeinde al aandacht voor het probleem vroeg. In de jaren voor de ontmanteling van de Nederlandse Antillen droeg de overheid voor een onbekende groep ambtenaren geen pensioenpremies af aan het Algemeen Pensioenfonds Nederlandse Antillen (Apna), hoewel die premies wel in mindering werden gebracht op de salarissen.

Het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN), sinds 2010 verantwoordelijk voor de betaling van pensioenen op Bonaire, St. Eustatius en Saba, probeert te achterhalen waar mensen recht op hebben, maar door fouten in de administratie van het Apna is dat moeilijk.

“Van honderden staat al vast dat ze nu tot vijftien pensioenjaren missen. Dat moet toch volstrekt onaanvaardbaar zijn? Heeft de regering een idee om hoeveel mensen het precies gaat en om welk miljoenenbedrag”, vroeg Nagel gisteren.

- Advertentie -

Hij noemde het een schande dat de problemen niet eerder zijn onderzocht, aangezien het probleem ook in de jaar- verslagen van PCN werd genoemd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en De Nederlandsche Bank (DNB) hadden volgens hem eerder in moeten grijpen.

Volgens Nagel is er zelfs aanleiding voor een strafrechtelijke vervolging.

“Op de drie eilanden zijn naar schatting vele miljoenen verdwenen. Wanneer geïnd geld niet meer traceerbaar is, spreek je over verduistering.”

In een reactie erkende Plasterk dat de administratie van het Apna fouten bevatte. Hij beloofde dat de Nederlandse overheid zal bijspringen waar PCN een tekort blijkt te hebben voor de uitbetaling van pensioenen. Om hoeveel mensen en geld het gaat, wordt echter nog onderzocht.

“De definitieve besluitvorming is gepland rond de zomer. Dan zijn de berekeningen van PCN ge- reed. De verwachting is dat dan ook de informatie over de premie-inhoudingen door het land Nederlandse Antillen bekend is”, aldus de minister.

Nagel neemt geen genoegen met antwoord Plasterk

- Advertisement -

Nagel nam geen genoegen met dat antwoord. Hij her- haalde in een motie zijn verzoek om een onafhankelijk onderzoek naar de verdwenen premies, zonder bemoeienis van de overheid. Plasterk ontraadde die motie en sprak zijn voorkeur uit voor het lopende onderzoek.

“Alle gebleken misstanden worden onderzocht, maar dat kost een paar maanden. Het zijn allemaal papieren dossiers. Het land Nederlandse Antillen had het niet op orde. Ik zal zorgen voor een goed feitelijk onderzoek. Het gaat erom dat de gerechtigden geen schade lijden”, zei de minister.

Over de motie wordt aanstaande dinsdag gestemd. Overigens reageerde ook PCN eerder deze week op de zorgen van Eerste Kamerlid Nagel. PCN-voorzitter Harald Linkels zei dat er inderdaad gevallen zijn waarin mensen veel pensioenjaren kwijt lijken te zijn, maar dat het vooral gaat om kleinere problemen, zoals verkeerde geboortedata of een vertraging van enkele maanden bij de registratie van een nieuwe werknemer bij het Apna.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Carls’ blog | Keizer Karel

DEN HAAG - Terwijl gevolmachtigde minister Carlson Manuel in het vliegtuig zit op weg naar Curaçao (gezien zijn kruistocht tegen verspilling van geld van de Curaçaose belastingbetaler...

Democracy now! | Friday, October 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Schade Ansary bij Ennia meer dan 700 miljoen gulden

Door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders zou Ennia volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een schade hebben geleden van minimaal 700 miljoen...

Nu.cw | Ewout Genemans in gevangenis op Bonaire voor nieuw programma

De Nederlandse presentator Ewout Genemans gaat met zijn programma ‘Ewout’ langs in de gevangenis op Bonaire. Hij laat zich drie dagen opsluiten en gaat in gesprek met...

DolfijnFM | Ruim 11.000 inwoners van Curaçao hebben QR-code aangevraagd

Ruim 11.000 mensen op Curaçao hebben een QR-code aangevraagd. Daarmee kan naar Nederland gereisd worden. Vanaf aanstaande dinsdag, 19 oktober is de code ook nodig om evenementen...
- Advertentie -