
WILLEMSTAD — Het grootste speerpunt dat Curaçao voor zichzelf heeft bepaald, is momenteel de veiligheid op straat. Berovingen, winkeldiefstal, dat soort gewelddadigheden kunnen het leven ondermijnen en maken dat een land ook minder aantrekkelijk wordt. Daarom is het terecht dat Curaçao dit momenteel goed aanpakt. Dat constateert minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties, die gisteren en vandaag op bezoek was op Curaçao.
Ta Basta Awor vindt hij dan ook een heel goed programma, waarvoor volgens hem duidelijk ook veel draagvlak is: “Niet iets wat in de bestuurskamer is verzonnen, maar wat echt onder mensen leeft. De naam zegt het al: het is genoeg geweest.” Een paar belangrijke hoofdonderwerpen tijdens Plasterks bezoek zijn de veiligheid en de mogelijkheden voor Nederland om op verzoek van Justitie-minister Nelson Navarro (Pais) waarmee nauw overleg is, ondersteuning te verlenen op verschillende plekken in de veiligheidsketen. “Dat gaat van preventie, opsporing, RST (Recherche Samenwerkingsteam) en het Openbaar Ministerie, tot de gevangenis”, aldus Plasterk. Nederland ondersteunt Ta Basta Awor ook door bijvoorbeeld de versterking van het politieteam en het trainen van drugshonden en het leveren van meer mankracht aan de kustwacht.
In algemene zin heeft Plasterk tijdens dit bezoek ook gesproken over de zaak-Magnus, vertelt hij, waar het RST onder aansturing van het lokale OM tevens een forse bijdrage aan heeft geleverd. “De daders zijn nu gepakt en veroordeeld, waar ik blij om ben, maar alles wijst erop dat ze dat niet uit zichzelf hebben gedaan, dus nu de opdrachtgevers nog”, aldus Plasterk, die het belang aanstipt van het oplossen van de zaak. “Het kan niet zo zijn dat in het Koninkrijk der Nederlanden een prominent politicus zou worden vermoord in opdracht en dat dit onopgehelderd blijft.”
De minister heeft ook een werkbezoek afgelegd aan Fort Beekenburg, dat hersteld wordt door jongeren die tussen wal en schip dreigen te vallen maar hiermee begeleid worden naar de arbeidsmarkt. Daarna is hij naar de Sta. Maria Pirates gegaan, waar een naschools honkbalproject loopt voor een iets jongere leeftijd. Plasterk vindt het mooie projecten. En belangrijk, want ‘als je daar nu niet investeert, loop je kans dat enkele van die jongeren over een paar jaar het verkeerde pad opgaan, waardoor de maatschappelijke kosten veel groter zijn’.
Relaties
Naast het gesprek met Navarro en de werkbezoeken heeft Plasterk ook overleg gevoerd met de gouverneur en premier Ivar Asjes met wie hij diverse actualiteiten heeft doorgenomen. Volgens Plasterk is de relatie tussen Curaçao en Nederland uitstekend. Met Aruba heeft hij een discussie achter de rug over de begroting, en tussen Nederland en St. Maarten is er het conflict over de screening van de kandidaat-ministers na de laatste verkiezingen. Volgens Plasterk is het uiterst belangrijk dat je op een zakelijke manier met elkaar in gesprek blijft. Geluiden die hij hoort uit St. Maarten van ‘gewone mensen’ die blij zijn dat hij interesse toont en ook stappen zet, geven hem moed en vertrouwen dat hij wat betreft de integriteitkwesties op St. Maarten op de goede lijn zit, ‘want het kan toch niet zo zijn dat er twijfels zijn of sommige mensen die een land besturen dat echt in het belang doen van de burger’.
Curaçao heeft volgens de Nederlandse minister op het gebied van de twee dingen waar Nederland met de andere landen over in discussie is, de afgelopen twee jaar een belangrijke basis gelegd: het eerste is een strenge integriteittoets bij het tot stand komen van een nieuwe regering, en het tweede is het in balans brengen van de begroting. Zonder die twee dingen heb je geen basis waardoor buitenlandse investeerders vertrouwen hebben in een land, waardoor de economie weer kan groeien. Het programma waarmee de criminaliteit wordt teruggedrongen draagt alleen maar bij aan dat vertrouwen. “Het is een lange adem, het is niet in een paar maanden weg, dus het programma, of vergelijkbare programma’s zullen echt nog wel een paar jaar door moeten lopen”, aldus Plasterk.
Bron: Amigoe
door onze verslaggever
Liesbeth Mantel