32 C
Willemstad
• vrijdag 24 mei 2024

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Pastoor Guillermo vraagt vergiffenis namens Bisdom

HomeMediaAmigoe | Pastoor Guillermo vraagt vergiffenis namens Bisdom

‘Wij hebben gefaald’

Pastoor Guillermo vraagt vergiffenis namens Bisdom
Pastoor Guillermo vraagt vergiffenis namens Bisdom

WILLEMSTAD — In een opiniestuk ter gelegenheid van zijn zevende jaar als priester vraagt José Guillermo Ortega Fernández van de parochie van Zuid-Bonam vergiffenis voor misbruik door katholieke priesters.

De verklaring die op zijn Facebook-pagina staat, draagt de naam: ‘Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.’

In zijn verklaring gaat de priester in op de gevallen van misbruik door priesters op Curaçao, die in de afgelopen periode aan het licht zijn gekomen.

“Ik wil jullie allemaal namens ons Bisdom en namens mij om vergiffenis vragen. In onze geschiedenis hebben wij jammer genoeg te maken gehad met mishandeling en misbruik door enkele leden van onze clerus van enkele zwakkeren in onze samenleving. Wij die als toonbeeld moesten dienen van de hoge moraal en goede normen hebben ons niet gehouden aan onze pastorale taak en missie.

Met veel nederigheid vraag ik vergiffenis aan al diegenen die slachtoffer zijn geworden van misbruik, mishandeling en discriminatie wegens ras en of religie. God is er getuige van dat wij goed wilden doen, maar het kwade diende zich aan bij ons. Wij hebben gefaald”,

aldus Fernández.

Maar volgens de priester moeten deze negatieve ontwikkelingen niet over het hoofd worden gezien, maar moeten aan de andere kant de positieve aspecten van de kerk niet worden vergeten. Wie vergeet wat de zaligheid van God met gelovigen doet, loopt volgens Fernández de kans om ten prooi te vallen aan wat hij als ‘spirituele Alzheimer’ omschrijft. Hieronder verstaat hij het nastreven van ‘persoonlijke grillen’, waarbij de roep van God aan de mensheid wordt vergeten.

Dit zal alleen maar leiden tot zelfverheerlijking, die niets te maken heeft met het dienen van het volk.

In zijn verklaring op Facebook heeft Pastoor Guillermo het ook over de kracht van vergiffenis.

“Wij leggen de biecht af en verklaren onze schuld. Maar Jezus is onze redder. Hij heeft de macht om zonden te vergeven.”

Fernández verwijst naar het evangelie van Johannes en verhaalt van de vrouw die men wil stenigen vanwege overspel, waarna Jezus de omstanders vraagt:

“Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.”

Voor Fernández is dit aanleiding om zich af te vragen of wij ‘meer zijn dan Jezus’.

“Hij was in staat om een vrouw te vergeven die de dood verdiende vanwege haar zondes, wie zijn wij dan om iemand te veroordelen? Als iemand liefde, een verandering in gedrag of bekering toont, getuigt het dan niet van Christelijk gedag om hem een tweede kans te gunnen? Jezus heeft het gedaan en jij kan het niet?”,

vraagt Pastoor Guillermo zich af. “

Jezus heeft haar niet veroordeeld, maar haar opgeroepen om niet meer in zonde te leven.”

Fernández herinnert gelovigen eraan dat God van de zondaar houdt, maar het leven van zonde afkeurt.

“Het is in deze dubbele dimensie, dat wij met nederigheid en geduld in een authentiek, persoonlijk en gemeenschappelijk gesprek samen zullen lopen en elkaar zullen helpen met gebed en broederlijke correctie.”

Dit dient echter plaats te vinden zonder elkaar te veroordelen en zonder verdeeldheid te zaaien.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

 1. Laffe saus van zelf vergiffenis. Ruim eens provocerend op en geef toe dat het zeer ernstig is wat er gebeurd is. Ontken niet zo krampachtig. Dat wordt lijden en afzien in het hiernamaals voor al die hypocriete dienaren Gods die de fouten van gelovigen zien, maar blind zijn voor eigen fouten. Ik hoop toch echt op een Oud Oudtestamentische God der Wrake, die zo’n vlijtige voorjaarsschoonmaak hield in Sodom en Gomorra. Dan houdt iedereen zich weer even aan de regels. Sancties vooral van de Allerhoogste werken meestal goed. Het is een duidelijk teken. Renée van Aller&John de Vries

 2. Niet vergeten dat deze kerk altijd al een schuilplaats was voor personen waarvan de familie vond /vindt dat de ingetredenen in hun jeugd al afwijkend. althans volgend hun familie , gedrag vertoonden en dus om de familie niet ten schande te maken maar moesten worden ” weggestopt” in het ” geloof”.
  Dat was vroeger in Europa zo, maar die schande wordt daar niet meer zo ervaren vandaar dat er daar nauwelijks nog aanwas is van nieuwe nonnen, fraters en priesters. In andere nu nog godvruchtige landen in de wereld speelt dit echter nog steeds. ( welke gezonde vent met welke seksuele voorkeur dan ook kiest….. ? Er zijn immers nog andere manieren om je dienstbaar te maken aan geloof en maatschappij ).

 3. Er staat :
  “.Met veel nederigheid vraag ik vergiffenis aan al diegenen die slachtoffer zijn geworden van misbruik, mishandeling en discriminatie wegens ras en of religie….”.
  Wegens ras en of religie ?
  Hij zou vergiffenis moeten vragen voor wat VELE ( en niet enkele) leden van de clerus VELE ( en niet enkele) zwakkeren op seksueel gebied hebben aangedaan (ongeacht ras of religie werden ze misbruikt !)
  Ze hebben levens verwoest !
  Dat zijn geen pekelzondes die God wel zal begrijpen en vergeven dit zijn DOODZONDES die God ongetwijfeld hier op aarde al of later…zwaar zal bestraffen want daarvoor schenkt in ieder geval HIJ geen vergiffenis.
  Maar het zou me niet verbazen als deze priester misschien helemaal niet in God gelooft.

 4. Meer dan schandalig. Hoe durft dit bisdom wat zich liever bezig houdt met het zegenen van nieuwe plekken. Je bent sowieso al niet goed snik om op facebook te staan.
  Bah.

 5. De baas die weer een nederige dienaar het vuile werk laat doen , en in een style die weer lijkt op zieltjes winnen net als honderden jaren voorheen
  In Nederland heeft frater Overste van de fraters van Tilburg persoonlijk vergiffenis gevraagd aan de slachtoffers.
  Op Curacao wordt dit via de media en facebook gedaan , lekker makkelijk.

 6. Echt makkelijk werpe de eerste steen. Eeuwen lang heeft u de minderbedeelden misbruikt. Een rijk geloof die misbruikt heeft gemaakt. Ik twijfel als ik nog khatoliek blijf. Niet te geloven. Liever dat je een God duent dan de zogenaamde boodschappers.

 7. Dat een pastoor dit naar buiten brengt is al even erg als een verkrachting.
  Want waar is de grote baas de man die eigen wetten schrijft en hanteert?

  Ik wil mensen oproepen die zaken te rapporteren hebben over dit bisdom en zijn bisschop even door te geven. Het rapport wat binnenkort gestuurd gaat worden naar het vatikaan is al 130 pagina’s maar we moeten zo volledig mogelijk zijn.
  Neem even contact met me op en we zetten alles erbij wat maar aan kan tonen dat deze geestelijken niet sporen.

 8. ‘Wie zonder zonde is werpe de eerste steen?’ Wat is dit? Weer ontkennen? Al bij voorbaat de knuistjes in onschuld wassen en bij voorkeur in wijwater? Niet ruiterlijk toegeven dat er veel fout was en die ernstige fouten gemaakt werden door dienaren van de Allerhoogste, die menen zich alles te kunnen permitteren in Zijn dienst? Schande. Met zulke toegewijde dienaren heeft Jahweh geen vijanden nodig. Die gedijen vanzelf in Zijn toewijding. De eigen dienaren ondermijnen het geloof continu met waanzinnige toewijding en omvangrijke overtuiging. Dat wordt heel onaangenaam in het hiernamaals voor deze heren. Dante’s inferno zal daarbij vergeleken een snoepreisje blijken. Normale mensen leren van hun fouten maar Jahweh’s dienaren helemaal niet. Waarom niet?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties