30 C
Willemstad
• zaterdag 23 september 2023

PBC | Postuum erepenning voor Jan Zwartendijk: de man die duizenden joodse levens redde met Curaçaose visa

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Demissionair premier Mark Rutte heeft afgelopen donderdag een erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud uitgereikt aan de nabestaanden van Jan Zwartendijk. Zwartendijk, voormalig Philips-directeur...

PBC | Afvalkoningin Frouwkje Smit maakt Haute Couture uit Nederlands en Curaçaos’ afval

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Kunstenaar Frouwkje Smit transformeert weggegooid afval in koninklijke Haute Couture. Als de Afvalkoningin gebruikt ze versleten paraplu’s, plastic zakken en meer om niet alleen...

ParadiseFM | Curaçao gezakt op Fifa ranglijst

Het Curaçaos voetbalelftal is gezakt op de Fifa ranking. Daar staat het nu op de 90e plaats. De selectie van interim-bondscoach verloor deze maand nog twee wedstrijden...

ParadiseFM | Kunneman weg bij VanEps

De bekende advocaat Frank Kunneman is zijn eigen kantoor begonnen. Dat meldt het Antilliaans Dagblad. Kunneman is na bijna een kwart eeuw niet langer werkzaam bij VanEps....

NTR | Jongeren helpen mee met koraalherstel

  Melissa Stamper Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) wil het koraal op Aruba herstellen. Hiervoor worden de komende tijd 400 kunstrifstructuren in beschermde mariene gebieden geplaatst om meer onderwaterleven...

CC | Public Prosecution Service confirms ongoing criminal investigation into Ennia

WILLEMSTAD - The Public Prosecution Service has initiated a criminal investigation into the insurance company Ennia and individuals affiliated with Ennia. The report filed by the Central Bank...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Passieve demonstratie’ Isla-medewerkers

HomeMediaAmigoe | ‘Passieve demonstratie’ Isla-medewerkers
Vlak voor het ter perse gaan van deze krant begonnen de Isla-werknemers zich te verzamelen.
Informeel bezoek Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) aan Isla. Vlak voor het ter perse gaan van de krant begonnen Isla-werknemers zich te verzamelen

WILLEMSTAD — De aankondiging van het bezoek van Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) aan de Isla-raffinaderij om de milieuproblemen met eigen ogen te aanschouwen, bracht vanmiddag een groep Isla-werknemers en hun vakbonden PWFC en Apri op de been.

Zij verzamelden zich voor aankomst van het Tweede Kamerlid bij Post 5, het Isla-hoofdkantoor. Dit uit onvrede over het bezoek en om ‘op passieve wijze hiertegen te demonstreren’.

Dit bevestigt de vakbondsleider van PWFC voor het personeel in de oliesector en hij licht toe: “Mevrouw Van Tongeren mag van de Isla-directie de raffinaderij bezoeken, maar de werknemers zijn daar niet tevreden over. Vandaar dat wij ons samen met Apri (de vakbond voor stafpersoneel van de raffinaderij) voor aankomst van het Tweede Kamerlid voor de ingang zullen verzamelen om op passieve wijze te demonstreren. Ook hopen wij haar een brief te kunnen overhandigen”, aldus Meyer, die vanochtend niet op de inhoud van de brief wilde ingaan. “Ik vind het niet netjes om daar uitspraken over te doen alvorens de brief is overhandigd.”

Op het voornemen van de vakbonden reageerde Isla-woordvoerder Kenneth Gijsbertha vanochtend als volgt: “Wij zullen dit respecteren, mits het niet in de weg staat van het bezoek van het Tweede Kamerlid. Het verzoek om een bezoek te kunnen brengen aan de raffinaderij is middels de Nederlandse Vertegenwoordiging binnengekomen en gehonoreerd. Mevrouw Van Tongeren zal tijdens dit bezoek een presentatie krijgen van het reilen en zeilen van de raffinaderij, met tevens een stukje uitleg over de historie van de raffinaderij. Ook zal mevrouw een rondleiding krijgen van ongeveer een uur, waarbij zij volop de gelegenheid zal krijgen om vragen te stellen”, aldus Gijsbertha. Hij licht toe dat de presentatie ‘gelijk zal zijn aan presentaties die eerder aan bezoekende Kamerleden werden gegeven’. Omdat het bezoek in informele setting plaatsvindt, is de pers hiervoor niet uitgenodigd.

Zoals eerder gemeld besloot Van Tongeren na het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) op St. Maarten om Curaçao aan te doen en weg te blijven van de Caribbean Netherlands Summit die vandaag op Saba wordt gehouden. De advocate van de Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc), Sandra In ’t Veld, bevestigde vanochtend dat er in de namiddag een ontmoeting/gesprek met het Tweede Kamerlid zal plaatsvinden. Namens Smoc zal de advocate samen met bestuurslid/huisarts Adriana Boersma het gesprek aangaan met het Kamerlid: “We weten nog niet of mevrouw Van Tongeren slechts een gesprek wil aangaan of dat zij mogelijk ook wil rondrijden om bewoners onder de rook te spreken. We wachten het af”, aldus In ’t Veld.

Van Tongeren had eerder aangegeven dit bezoek te willen gebruiken als voorbereiding voor het debat van de vaste commissie Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer met minister Ronald Plasterk. Eerder gaf de politica tijdens haar verblijf op St. Maarten ook aan ‘dat zij zich bewust is van het feit dat het te veel gevraagd is om nu de raffinaderij te sluiten’. De Isla en ook de olieterminals op Bonaire en St. Eustatius dragen allemaal bij aan de werkgelegenheid van de lokale economieën.

Bron: Amigoe

6 reacties

  1. PWFC/APRI protesteren tegen onvrede over het bezoek van Tweede Kamerlid Mevrouw van Tongeren. Het moet niet gekker worden. Er mag niet gehandhaafd worden, ISLA wil opgelegde boetes niet betalen en nu willen ze ook geen pottenkijkers.

    Wanneer gaan APRI en PWFC begrijpen dat hun strijd afloopt, dat de zware fosfor houdende ruwe olie uit Venezuela niet in trek is en dat het ruime strooien met geld onder Chavez is op gehouden. Geen geld om te investeren, niet de juiste olie hebben en een land in chaos.

    Een mogelijkheid is om met ruwe olie uit het Midden Oosten te werken en die te gaan raffineren. Venezuela kan je afschrijven. Wordt een keer wakker.

  2. Beste Rene, je bent geschokt over de ‘mensenhandel’ in st maarten en verbaast over hoe een 2e kamerlid op curacao wordt ontvangen. Snap jij eigenlijk wel iets van deze eilanden?

  3. Voor eigen faam en glorie hoeft geen Kamerlid naar Curacao want met Curacao valt in Nederland echt niet te scoren. Wel verbazingwekkend – maar misschien ook niet – dat een Nederlandse politicus die met een open mind naar Curacao komt zich door alle partijen (zowel voor- als tegenstanders van sluiting laten informeren en te horen of en zoja wat men eventueel van Nederland wil om de lucht rond de Isla letterlijk en figuurlijk te verklaren op deze manier wordt verwelkomd. Als men de moeite had genomen haar interview in het Antilliaans Dagblad te lezen had men kunnen weten dat dit Kamerlid de autonomie van Curacao respecteert. De enige boodschap die ze meeneemt is: Als jullie denken dat ik jullie op een of andere manier kan helpen dan doe ik dat graag. Tja, zoals dat wel vaker gebeurt in sommige kringen op Curacao met iemand die zonder eigen belang de helpende hand toesteekt: die hand wordt er af gehakt.

  4. Mevrouw van Tongeren is hier voor haar eigen faam en glorie. Groenlinks heeft niets te vertellen in Nederland dus zonder deze idiote actie van de vakbond was het nauwelijks nieuws geweest.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties