28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Partydrugs populair onder studenten op feesten

HomeMediaAmigoe | Partydrugs populair onder studenten op feesten
Partydrugs populair onder studenten op feesten
Partydrugs populair onder studenten op feesten

WILLEMSTAD — Van de gemiddeld 1200 studenten en stagiairs die jaarlijks naar het eiland komen, gebruikt bijna 40 procent partydrugs als cocaïne en xtc op feesten. Deze stagiairs beginnen vaak op Curaçao voor het eerst met het gebruik van deze soort drugs, mede vanwege het aanbod en de lage prijs.

Dat blijkt uit het fenomeenonderzoek naar het gebruik van partydrugs als cocaïne, xtc, GHB en ketamine onder jongeren op Curaçao. Dat onderzoek werd in opdracht van het parket van de procureur-generaal verricht als onderdeel van de criminaliteitsbeeldanalyse (CBA) 2014 dat zich onder meer richt op de jeugd. Het andere deel van de CBA heeft betrekking op de zogenaamde Dominante Criminele Groepen (‘gangs’) en is nog niet klaar.

Rioolwatermonsters

De opstellers van het fenomeenonderzoek maakten gebruik van vernieuwende methodes. Bij twee feestlocaties, in november en december 2013, werden monsters genomen van de septic tank en Dixietoiletten en uit het rioolwater zelf. Een methode die voor het eerst binnen het Caribisch gebied is gebruikt, nadat enkele jaren geleden al goede resultaten werden geboekt met dergelijk onderzoeken in 21 grote steden in Europa.

In deze rioolwatermonsters op Curaçao werden sporen aangetroffen die duidden op het gebruik van xtc, cocaïne, maar ook ketamine, waarvan de grondstof uit narcosemiddelen afkomstig is. Vooral dat laatste verbaasden de onderzoekers en het KWR Watercycle Research Institute in Nederland dat de monsters analyseerde.

Kwalitatief

Dat er partydrugs gebruikt worden op Curaçao is weliswaar geen nieuwe conclusie, maar door wie en de mate waarin, daar was nooit onderzoek naar gedaan. Het betreft echter een onderzoek van kwalitatieve aard. Er is dus meer research nodig naar de daadwerkelijke omvang van het drugsgebruik, stelt het team van Faber Organisatievernieuwing dat dit onderzoek uitvoerde.

Een fenomeenonderzoek wil ondersteunen bij het beantwoorden van de vraag of het zinvol is om aandacht te geven aan (veiligheids)thema’s die (nog) niet zo nadrukkelijk naar voren komen uit gegevens van de politie en het Openbaar Ministerie. Voor dit onderzoek naar partydrugs lag de aanleiding in de verhalen onder studenten en stagiairs over hun gebruik van xtc tijdens de vele feesten en partijen op het eiland en hoe deze pillen simpel met de post naar het eiland worden verstuurd.

Oververhitting

Vanwege het gevaar van oververhitting en uitdroging, adviseert het Drugsinfoteam in Nederland om geen xtc in te nemen als de temperatuur hoger is dan 18/20 graden. Op Curaçao is het gebruik van xtc alleen al uit dat oogpunt een permanent risico voor de volksgezondheid. Dat veel studenten en stagiairs hier voor het eerst cocaïne en xtc gaan gebruiken, baart zorgen. Op het moment dat deze eerste gebruikers al wat ouder blijken te zijn, zo rond de 21, mag misschien worden afgeleid dat ze tot hun verblijf op Curaçao weerstand hebben kunnen bieden aan cocaïne of xtc. De onderzoekers bevelen daarom aan een gerichte voorlichtingscampagne te overwegen waarin de risico’s belicht worden, mede vanwege de temperatuur en het incident van de drie doden door zware xtc-pillen op het Amsterdam Dance Event. De pijlen moeten daarbij vooral op nieuwkomers worden gericht.

De steekproef onder lokale scholieren die deelnamen aan de ARS sessie (193) is te klein en niet significant en onbetrouwbaar om er schattingen van te maken onder de totale populatie (ruim 34.000) voor wat betreft het gebruik van cocaïne (2,7 procent) en xtc (2,1-7,5 procent). Ook de resultaten van de urinetesten onder 500 scholieren op gebruik van xtc zijn nog niet binnen. Indien de uitslag onder de deelnemende scholieren representatief zou zijn voor alle scholieren, dan gebruiken tussen de 959 en 2568 van hen xtc (onder- en bovengrens), aldus het onderzoek. De onderzoekers becijferden dat er gezamenlijk door studenten/stagiairs en hun overkomende vrienden jaarlijks minimaal voor 30 kilo cocaïne geconsumeerd zou worden en minimaal 77.000 xtc-pillen (2,5 pil per avond bij twee keer in de week uitgaan.)

ARS-sessie

Negentien instanties hebben dit onderzoek mogelijk gemaakt, samen met negentig bewoners van zes studentenhuizen, 193 scholieren van vijf scholen en tien leden van een jongerenpanel.

De onderzoekers maakten voor het beantwoorden van hun vragen gebruik van de Audience Response Survey (ARS), die werd uitgevoerd met elektronische stemkastjes. Zo kunnen meerdere personen tegelijk geïnterviewd worden. En verder maakte het team ook gebruik van literatuurstudies over het gebruik van partydrugs in de regionale context en in Nederland en van internetfora onder studenten en veldonderzoek.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Heel groot probleem. Daar moeten wij op ons richten. Hoop dat een ieder dit in de gaten heeft. Over politiek praten is leuk. Maar dit is zeer belangrijk. Onze jeugd gaat kapot. Die hebben wij nodig voor morgen. onze leiders van morgen. Wij mogen klagen over alles, Dit niet. Man na obra. Frase di Don Martina.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties