28 C
Willemstad
• zondag 10 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Parlement dringt aan op verkeersplan

HomeMediaAmigoe | Parlement dringt aan op verkeersplan
Parlement dringt aan op verkeersplan
Parlement dringt aan op verkeersplan

WILLEMSTAD — Van blikschade tot doden in het verkeer. Het verkeer op Curaçao is in vergelijking met andere landen onveilig. Het parlement dringt er bij de regering op aan om met een plan te komen voor een veiliger verkeer op het eiland.

Het parlement vergaderde in 2014 twee keer over de verkeersveiligheid. Vandaag vergaderde het parlement in een Openbare Statenvergadering weer over het onderwerp. PAR-fractieleider Zita Jesus-Leito condoleerde als eerste spreker de familie van de twaalfde verkeersdode van dit jaar. Het parlement hield een minuut stilte voor Richardson Jamanika, die dit weekeinde in het verkeer overleed. Het Statenlid wilde weten of het plan voor een veiliger verkeer er is en welke maatregelen er genomen zijn om het verkeer veiliger te maken. Vanaf 1940 tot en met 2013 zijn er 1264 mensen in het verkeer omgekomen. Het aantal personen dat door een verkeersongeval invalide raakt is bij het grote publiek onbekend.

In 2013 bracht de Algemene Rekenkamer van Curaçao een rapport uit over de verkeersveiligheid op het eiland. Uit het onderzoek bleek dat de voorlichting verbrokkeld is en dat de verschillende actoren die verkeersveiligheid bevorderen niet op elkaar afgestemd zijn. Gebrek aan personeel en geld is daar mede de oorzaak van.

Marilyn Moses van coalitiepartij Pais stelde dat met vorming en educatie er een verandering in het verkeersgedrag kan komen. Of de ministeries samenwerken om het verkeer veiliger te maken was vanochtend haar belangrijkste vraag. “Hoe ver staan jullie met plannen om het verkeersprobleem op te lossen. Hoe hoog staat dit op de prioriteitenlijst van de overheid?”, aldus Moses.


Quads

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang stond stil bij het gedrag van volwassenen en jongeren in het verkeer. “We hebben nu te maken met het fenomeen van jongeren van zestien jaar op gemotoriseerde voertuigen zoals scooters en quads. Quads zijn niet voor de wegen, maar worden gebruikt als voertuigen voor op straat”, aldus Leeflang. Dat jongeren nu actief deelnemen aan het verkeer op motorvoertuigen brengt volgens haar risico’s met zich mee. “Er is meer vorming nodig. Een jongere op een scooter is niet naar een verkeerscursus geweest. Een verkeersdiploma van school is de enige kennis van een jongere op een fiets en scooter.” Brommers zijn volgens Leeflang ook een manier om machismo te uiten. Ze pleit voor lifelong learning, ook in het verkeer.

Hensley Koeiman, fractieleider van de MAN, zei dat de kwaliteit van wegen beter moet. Ook de straatmarkering moet volgens hem beter. PS-parlementariër Melvin ‘Mac’ Cijntje was na een lange ziekteperiode weer terug in de Statenzaal. De oud-DOW ingenieur bekritiseerde de stof die mensen die een rijbewijs willen halen, moeten weten. Zo zijn er 25 verkeersignalen die zijn vervallen en zijn er 48 nieuwe verkeersignalen die vanaf 2002 zijn ingevoerd, die niet in de stof zijn meegenomen. “Hoe kun je dan verwachten dat zij zich aan de verkeersregels houden? Dat kan niet. Shame on you! Onze bestuurders doen hun werk niet naar behoren”, aldus Cijntje.

Verder bekritiseerde hij de ‘trottoirs’ die de laatste vier tot vijf jaar zijn aangegeven voor voetgangers. Een witte streep scheidt de weg voor voetgangers en motorvoertuigen af. Een ongehoorde praktijk die bij de Cabo Verde weg, Bramendiweg en Juan Hatoweg is toegepast. “Als je wilt zien hoe het niet moet, moet je naar die wegen gaan”, aldus Cijntje vanmorgen.

Voor de Openbare Statenvergadering waren verschillende ministers uitgenodigd waaronder van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, van Justitie, van Gezondheid en de minister van Onderwijs. “We zijn alleen vergeten minister Van der Horst die verantwoordelijk is voor Bureau Rijbewijzen uit te nodigen”, zei Jesus-Leito, die een van de aanvragers van het debat was samen met Moses en Koeiman. De minister van Onderwijs excuseerde zich voor de vergadering en zou de vragen schriftelijk beantwoorden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties