30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | PAR: ‘Veilig en gezond leefmilieu politieke verantwoordelijkheid’

HomeMediaAmigoe | PAR: ‘Veilig en gezond leefmilieu politieke verantwoordelijkheid’
PAR-voorzitter Eduard Braam
PAR-voorzitter Eduard Braam

WILLEMSTAD — “De overheid moet kwetsbare groepen in bescherming nemen, en handelen conform artikel 22 van de Staatsregeling, waarin onder meer gesteld wordt dat de overheid zorg dient te dragen voor de bescherming en verbetering van het leefmilieu. Dit is een politieke verantwoordelijkheid.”

Dat stelt PAR-voorzitter Eduard Braam namens de fractie, in reactie op uitlatingen van twee bewoonsters onder de rook over het feit dat zij zich omtrent de aanpak van de vervuilingsproblematiek ‘door de politiek in de steek gelaten voelen’.

Hij meldt dan ook dat zijn fractie met betrekking tot duurzaamheid van het milieu en leefklimaat een duidelijke visie in het partijprogramma heeft opgenomen, maar dat aangezien ‘20.000 mensen getroffen worden door de uitstoot’ er nog verdere vragen gesteld zullen worden aan de overheid.

“Wij hebben onze visie met betrekking tot dit onderwerp uitgewerkt, maar wij willen weten wat voor concrete stappen er vanuit de overheid genomen zullen worden om de verergering van de vervuiling aan te pakken en op te lossen. Milieuvervuiling heeft niet alleen nadelige effecten voor de gezondheid, maar ook een negatieve impact op de welvaart in algemene zin en uiteraard ook op de belangrijke economische pilaar toerisme”,

aldus Braam. Hij benadrukt dat er de komende tijd kritische vragen gesteld zullen worden ‘die gericht zijn op resultaat’.

“Gaat de regering nu wat aan de stijging in uitstoot doen, of is men van plan een multinational – die jaarlijks vele miljoenen dollars winst maakt – de vrije ruimte te geven ten koste van een gezond leefmilieu voor de bevolking? De overheid heeft reeds in 2011 zorguitgaven boven de 900 miljoen gulden gekend.”

Braam verwijst naar de zorgrekeningen van 2008 tot en met 2011 zoals die in 2012 gepubliceerd werden door het Volksgezondheid Instituut Curaçao (VIC). Toen bleek dat Curaçao in 2011 meer dan 900 miljoen gulden heeft uitgegeven aan zorg.

“Dit kwam neer op 6006 gulden per hoofd van de bevolking ofwel 16,6 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). We weten nu dat de uitstoot vanaf dat moment beduidend is toegenomen”,

aldus Braam. ‘Niet van deze tijd’ Hij benadrukt verder dat op globaal niveau er ‘duurzame ontwikkeling wordt nagestreefd’ en dat de lokaal gemeten uitstoot aan bijvoorbeeld zwaveldioxide (SO2) – waarbij hij onder andere het meest recente rapport van GGD Amsterdam aanhaalt over het jaar 2014, waarin een stijging in uitstoot geconstateerd is – ‘niet meer van deze tijd is’.

“Als we naar Nederlandse raffinaderijen kijken dan ziet men dat er sprake is van een gecombineerde SO2- uitstoot van 14 microgram per kubieke meter. Als GGD Amsterdam melding maakt van een uitstoot van 170 microgram aan SO2 in plaats van de in de hindervergunning gestelde norm van 80 microgram – deze norm is overigens op internationaal niveau ook nog eens zwaar achterhaald – dan dient men conclusies te trekken”,

aldus Braam. Zoals gisteren in deze krant belicht, haalden twee bewoners onder de rook aan ‘dat slechts PAR-Statenlid Armin Konket’ bij de protestmars aanwezig was, waarbij zij wisten te melden dat het Statenlid zelf ook onder de rook woont.

De bewoners gaven aan dat het opviel dat er verder geen politici bij de mars van afgelopen zaterdag aanwezig waren. Braam bevestigt dat ook hij zelf in de protestmars heeft meegelopen en licht zijn motieven toe:

“Zowel de heer Konket als ik hebben op persoonlijke titel meegelopen. Dit was bewust, omdat daar niet een politieke show van gemaakt moet worden. De heer Konket woont inderdaad in de nabijheid van Kas Chikitu, maar voor mij was het van belang om mee te lopen omdat ik als arbo-arts meen dat een gezonde en veilige leefomgeving door de overheid gewaarborgd dient te worden.”

Indruk

Braam vertelt dat hij beroepshalve contractanten die op de Isla-raffinaderij werkzaamheden hebben uitgevoerd, op controle heeft gehad.

“Men ziet onder deze mensen toch een bepaald patroon aan klachten, van longklachten, irritaties van de huid, neus, ogen en keel et cetera. Ik spreek natuurlijk ook collega-artsen waarbij de indruk heerst dat bepaalde klachten onder de bewoners onder de rook zijn toegenomen. Zo heb ik verslagen gehoord over kinderen die uit de wijken onder de rook vandaan komen, en die al op jonge leeftijd een kuch ontwikkelen, wat natuurlijk ernstig is. Dat er sprake is van een toename van klachten gerelateerd aan de vervuiling, is vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen, maar die indruk heerst er wel.”

Braam haalt in het verlengde hiervan aan dat ‘reeds in een in 2011 gehouden census bleek dat longlijden op de vierde plek stond van de meest voorkomende medische aandoeningen’.

“Hieronder vallen aandoeningen zoals COPD (de afkorting van de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease, red.), CARA (Chronic obstructive lung diseases) en astma”,

aldus Braam. Hij meent verder ‘dat het interessant zou zijn, als de overheid specifiek navraag bij de Isla-raffinaderij zou doen naar gegevens van behandelingen, die door hun bedrijfsartsen ofwel de medische dienst van de raffinaderij worden bijgehouden’.

“Al verwacht ik daar niet veel van”, aldus Braam.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties