30 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Pain Clinic gaat verder met rechtszaak

HomeMediaAmigoe | Pain Clinic gaat verder met rechtszaak
The Sahoury Medical Institute-Pain Clinic
Pain Clinic gaat verder met rechtszaak

WILLEMSTAD — De Pain Clinic gaat verder met procederen. Dat meldt de oprichter Pascal Sahoury. Op 17 maart jongstleden kreeg de zorginstelling voor pijnbestrijding de aanwijzing per direct te stoppen met alle medische activiteiten die het leveren van pijnbestrijding te buiten gaan.

De inspectie constateerde op basis van declaraties aan zorgverzekering Ennia dat de kliniek operaties uitvoert en declareert. In een aanwijzing aan de instelling schreef de inspectie dat ‘op grond van de Ministeriële Beschikking van 5 januari 2015 de Pain Clinic bevoegd is om 24-uurs gespecialiseerde pijnbestrijding uit te voeren. Met het verrichten van de operaties bent u in overtreding’.

Conform de Landsverordening van de inspectie moest de zorginstelling per direct haar operatiekamers (ok’s) sluiten, omdat ze niet in het bezit is van een vergunning om die te exploiteren dan wel operaties te verrichten. “De Pain Clinic heeft alleen een vergunning om gespecialiseerde pijnbestrijding aan te bieden. Patiënten mogen in het kader hiervan maximaal 24 uur worden opgenomen in de kliniek”, aldus inspecteur Gersji Pereira. De kliniek heeft zodoende alle ok-behandelingen tot nader order opgeschort.

De Pain Clinic en de Inspectie voor de Volksgezondheid liggen overigens al langer met elkaar in de clinch. Op 20 november vorig jaar oordeelde de rechter dat de priklocatie van het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC), die was gehuisvest in de kliniek, haar deuren moest sluiten. De dependance van het ADC beschikte namelijk niet over de vereiste vergunning.

Bekend

Sahoury meldt dat de kliniek ver voor de inwerkingtreding van de Landsverordening Zorginstellingen 2007 is opgericht. De Pijnkliniek was toen actief als instelling voor pijnbehandeling en niet-acute planbare poliklinische zorg. In 2002 heeft de kliniek haar onderkomen in Pos Cabaai verder uitgebreid en ingericht met ok’s en bijbehorende apparatuur. Dit naar eigen zeggen met toestemming van de autoriteiten. In 2010 werd na een juridische strijd een vergunning verleend voor de overgang van 12-uurzorg naar 24. Op 21 februari jongstleden kreeg de instelling een nieuwe vergunning op basis van een rechterlijke beslissing.

De situatie waarin de ok’s gebruikt worden voor chirurgische ingrepen in het kader van particuliere behandelingen, bestaat dus al jaren. “Dit is geen nieuwe informatie”, aldus Sahoury. Op 23 maart heeft de kliniek zodoende een gesprek aangevraagd met de inspectie om duidelijkheid te verkrijgen over de reden waarom ‘ineens een aanwijzing werd gegeven’. Volgens de oprichter gaf Pereira aan dat de kliniek nu alleen pijnbestrijding mag verrichten. ‘Pijn is echter een multifactorieel gezondheidsprobleem’. De bestrijding van pijn is daarom heel divers. “Het is daarom niet praktisch om elke keer vooraf met de inspectie te overleggen of een behandeling wel of niet onder pijnbestrijding valt.”

Sahoury betreurt de gang van zaken. “Feit is wel dat er een tekort aan ok-functionaliteiten is op het eiland. De ok’s van de Pain Clinic zijn goedgekeurd en voldoen aan alle eisen voor beperkte chirurgische ingrepen. Het is jammer dat niet alle ok-capaciteit aangewend kan worden. In het kader van de pijnbestrijding is er in ieder geval voldoende capaciteit en worden patiënten niet geconfronteerd met wachtlijsten”, aldus Sahoury.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. “De inspectie constateerde op basis van declaraties aan zorgverzekering Ennia…” Betalingen middels privé zorgverzekeringen.

  2. De overheid betaalt niks meneer H: WIJ betalen alles! Waren de OK’s in het Sehos onlangs niet gesloten? Als jij je geld aan een inefficient, niet functionerend ziekenhuis wil uitgeven, go ahead, maar ik kies liever voor iets anders.

  3. Het lijkt me logisch dat de betaler bepaalt. Hoezo mag de overheid zich er niet mee bemoeien? De overheid moet de rekeningen deze klinieken betalen. Vandaag is het een pijnkliniek morgen is het een kliniek van ditjes en datjes etc. Wil je nu beweren dat alle de artsen en verpleegkundigen slechte kwaliteit van zorg leveren?

  4. Omdat al deze klinieken het voor de helft van het geld (moeten) doen dan de overheidsmolog Sehos. Dat zie je toch overal wanneer de Overheid zich ergens mee bemoeid: vriendjes politiek, lonen de lucht in, inefficientie, betalen maar en de kwaliteit is ver te zoeken (staat zelfs letterlijk op instorten nu).

  5. Waarom een apart pijn kliniek? Straks hebben we meer pijnklinieken op het eiland dan dan ziekenhuizen. Kunnen ziekenhuizen soms geen pijn bestrijden?
    Wie gaat dat betalen?

  6. In 2002 heeft de kliniek haar onderkomen ingericht met ok’s en bijbehorende apparatuur met toestemming van de autoriteiten. In 2010 werd na een juridische strijd een vergunning verleend voor de overgang van 12-uurzorg naar 24. Op 21 februari jongstleden kreeg de instelling een nieuwe vergunning op basis van een rechterlijke beslissing……
    Als de OK ok is en het is in het belang van de patient…wat is dan het probleem?? Broodnijd?…..niet genoeg onder tafel door geschoven?
    Vergunningenstelsel Curacao: groot in het kleine….klein in het grote !! 🙁

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties