WILLEMSTAD — Behalve conserveringsgebieden zijn nu ook gebieden die onder de Ramsar-conventie bescherming genieten, steeds vaker het doelwit van overtreders die er tal van illegale activiteiten ontplooien zonder respect voor de bijzondere natuur.
Dit stelt Stichting Uniek Curaçao die meent dat het ‘negeren van de gevolgen van dergelijke handelingen groot zijn’. “Zo is er alleen al in één van de vier aangewezen Ramsar-gebieden op Curaçao – St. Michiel en Malpais – sprake van vele overtredingen, dit nota bene pal tegenover het grote Ramsar-informatiebord plaatsvinden.”
Curaçao telt vanaf 2012 vier Ramsar-gebieden. Die lopen van Malpais tot St. Michiel, van Shete Boka Park tot Ascencion en van Jan Kok tot Rif St. Marie en daarnaast is er een gebied bij Muizenberg. Naast het behoud van de lokale biodiversiteit vertegenwoordigt een lokaal Ramsar-gebied een hoge waarde voor wat betreft de internationale naamsbekendheid van Curaçao.
Het gerenommeerde verdrag wordt als even prestigieus gezien als een plaatsing op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De landen die dit internationale verdrag hebben getekend, verplichten zich de unieke ecosystemen van de draslanden (saliñas) te beschermen. Experts wijzen bij het eventueel niet naleven van het verdrag op de mogelijk nadelige effecten voor het aanzien van het eiland.
Theo van der Giessen die deel uitmaakt van het managementteam van Uniek Curaçao, stelt om deze reden de overheid tot een proactieve houding op te willen roepen, om strenger op overtredingen in deze natuurgebieden te handhaven en voor extra voorlichting te zorgen om zo het besef omtrent de bijzondere ecologische waarden van de vier Ramsar-gebieden te verhogen. Ook pleit hij voor meer bewustwording omtrent de aanwezige natuurwaarden van gebieden die in het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) wettelijke bescherming genieten als conserveringsgebied.
“In de huidige situatie is het overduidelijk dat in het gebied Malpais tot St. Michiel nu van alles gebeurt wat niet hoort. Dit nota bene tegenover het Ramsar-informatiebord dat door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is geplaatst. Hierop staat dat men zich in een Ramsar-gebied bevindt, en desondanks is er recht tegenover dit bord grof vuil gedumpt”, aldus Van der Giessen. Hij stelt verder dat pal achter deze ‘stortplaats’ paintball-enthousiastelingen in de saliña – het meest kwetsbare deel van een Ramsar-gebied – een paintball dorp hebben gebouwd.
Hij meent dan ook dat dit spel ‘een zware tol’ van de natuur en de aanwezige vogelpopulaties eist. “Er wordt door de overheid te langzaam op overtredingen gehandhaafd waarbij men ook te lang en te veel verbaal blijft.” Voor het paintball-dorp blijken er geen vergunningen – geen rechten op het terrein en geen aanlegvergunning – door het VVRP-ministerie verstrekt te zijn en is ook deze ontwikkeling illegaal.
Aan de voordracht van de Ramsar-gebieden door Curaçao ging namelijk een vijf maanden voorbereidend wetenschappelijk onderzoek vooraf. Hierbij werd bekeken welke waardevolle watergebieden er zijn die bescherming behoeven en of deze aan de gestelde criteria voor een Ramsar-nominatie voldoen. Zo voldoet het gebied van Malpais tot St. Michiel aan in totaal vier criteria. Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van deskundigen onder leiding van wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij, waarbij negen potentiële Ramsar-sites werden geïdentificeerd, die voldoen aan een groot aantal criteria.
Bron: Amigoe
Natuurlijk heeft Uniek Curacao gelijk, maar………laten we eerlijk zijn. De Curacaoenaar heeft nog nooit van regelmatig onderhoud gghoord. en tijde van de SHELL liep er een pad langs de pijpleiding vanaf Vaersenbaai tot aan Emmastad. Dit pad was nodig voor het regelmatig onderhouden van de pijpleiding. Vanaf 1985 is dit pad noit onderhouden dsoo de ISLA (met zijnCuracaose werknemers. Wie is er nu fout. De ISLA of de onderhoudsploeg, die niet geode functioneert.
Inmiddels, na 30 jaar geen onderhoud, is alles overwoekerd en beschermd gebied geworden. Was er regelmatig onderhoud pepleegd dan was er niets aan de hand. Het pad zou er nog zijn en de ISLA kan ongestoord zijn gang gaan. Geen schade an beschermd gebied.
Dus de yu ‘i Korsou z’n eigen schuld, dike bult!