32 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Overheid wil lekverlies binnen drie jaar terugbrengen

HomeMediaAmigoe | Overheid wil lekverlies binnen drie jaar terugbrengen
Overheid wil lekverlies binnen drie jaar terugbrengen
Overheid wil lekverlies binnen drie jaar terugbrengen

WILLEMSTAD — De Raad van Ministers heeft op 14 januari besloten dat het ‘Non Revenue Water’ (lekverlies) binnen drie jaar teruggebracht dient te worden naar 17 procent. Dit moet bereikt worden door aanpak van zowel technische als administratieve verliezen met maatregelen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden.

Uit het onderzoek, dat door Vitens Evides International in opdracht van Bureau Telecommunicatie en Post (BTP) is verricht, is gebleken dat een substantiële reductie van het Non Revenue Water mogelijk is, aldus BTP. Mede naar aanleiding van dit onderzoek en het door Aqualectra voorgestelde plan van aanpak is de RvM tot het besluit gekomen.

Het onderzoek naar de verliezen bij de distributie van drinkwater door Aqualectra, dat in de periode van april 2012 tot eind 2013 is uitgevoerd, was van belang om een goed beeld te krijgen van Non Revenue Water op Curaçao, zegt BTP. “Non Revenue Water is namelijk een component die van belang is bij de calculatie van het tarief van water. Omdat Non Revenue Water een negatieve invloed heeft op de inkomsten van Aqualectra en op de kosten voor het produceren en distribueren van drinkwater, en daarmee ook op de hoogte van de eindgebruikerprijs die door alle particulieren en bedrijven wordt betaald, is het van belang dit te verminderen.”

Non Revenue Water op Curaçao, zo meldt BTP, is in voorgaande jaren gemeten op 24-28 procent van de totale productie van drinkwater. “Dat is relatief hoog. Alhoewel een internationale vergelijking niet eenvoudig is, geeft een onderzoek van de Wereldbank uit 2006 als vuistregel dat in ontwikkelingslanden een Non Revenue Water-doelstelling van 17.5 procent als redelijk beschouwd kan worden.

Een belangrijk deel van de opsporing van verliezen geschiedt aan de hand van een specifieke methodiek die bestaat uit het verrichten van metingen en analyses op basis van isolatie van wijkmetergebieden, ook wel genoemd District Metered Areas (DMA’s), zegt BTP. Daarbij zal ook een vergelijking van de fysieke aansluitingen met de administratie worden uitgevoerd. Aan de hand van de resultaten van deze onderzoeken kunnen vervolgens de nodige maatregelen getroffen worden, zoals het repareren of vervangen van leidingen, het corrigeren van fouten in de administratie of het opsporen van ongeoorloofd verbruik. De uitvoering van dit plan van aanpak zal door distributiebedrijf Aqualectra worden verricht. Het BTP zal in nauw contact met Aqualectra de voortgang van dit proces bewaken. Tot slot wijst BTP erop dat ook eindgebruikers kunnen bijdragen aan de vermindering van Non Revenu Water, bijvoorbeeld door geconstateerde lekkages in het distributienet of eventuele andere onregelmatigheden (zoals diefstal) bij Aqualectra te melden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

 1. Aanpak lekverlies water Curacao.
  “Onderzoek van de Wereldbank (2006) geeft als vuistregel dat in ONTWIKKELINGSLANDEN een non revenue water doelstelling van 17½% als redelijk beschouwd kan worden” (AD 26 jan 15).
  Aqualectra vindt dus als het % van ±25 teruggebracht wordt naar 17½ Curacao eindelijk bij de ontwikkelingslanden gaat behoren. Deze stelling zal dus niet door de overheid in dank worden afgenomen.
  Enkele jaren geleden zou Aqualectra meer controle gaan uitoefenen en z.g. tussenmeters gaan plaatsen zodat men kon vaststellen waar er illegale aftap plaatsvond. Plannen maken kunnen we wel maar uitvoeren?
  Daarvan is dus schijnbaar niets van terecht gekomen.
  Leidingen die stuk gaan: Als het publiek dit meldt wordt er vaak pas na dagen aktie ondernomen .
  Administratieve fouten: Een betere- controleerbare- administratie zou dus op zijn plaats zijn.
  Leveringen: Worden alle leveringen betaald? ook die aan het personeel of krijgen zij een “speciaal” tarief?
  Hoe groot is het debiteuren bestand? Betaald ook de overheid alle rekeningen?
  Het streven van Aqualectra zou geen 17½% moeten zijn maar slechts 5%.
  Aqualectra zal een beter (winst) resultaat boeken en de klanten zouden dan profiteren van een lagere – normale prijs.
  En wat normaal is? Vergelijk dat maar eens met andere landen en/of eilanden.
  O.ja. Toen de nieuwe waterplant gebouwd moest worden werd er beweerd dat de prijs per m3 omlaag zou gaan. We blijven daarover dromen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties