Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Regering: ‘overheid vertrouwt Veiligheidsdienst volledig’

Asjes en Navarro: Overheid vertrouwt Veiligheidsdienst volledig
VDC verantwoordelijken MinAZ Ivar Asjes (PS) en MinJus Nelson Navarro (PAIS): ‘Overheid vertrouwt Veiligheidsdienst Curacao volledig’ | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De overheid heeft volledig vertrouwen in de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC). Dat zegt premier Ivar Asjes (PS) op vragen van PAR-Statenlid Armin Konket in een brief gedateerd 20 april, die door minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) is mede-ondertekend.

De premier kan echter vanwege de nationale veiligheid niet in details treden over het vertrouwen van andere veiligheids- en inlichtingendiensten in het Koninkrijk en wereldwijd in de VDC.

Konket stuurde eind februari een brief aan de minister van Justitie met diverse vragen over de VDC naar aanleiding van het vonnis in de zaak van het voormalige hoofd Edsel Gumbs, die een lange strijd tegen zijn ontslag in principe had gewonnen, maar van rechter Maroeska Scholte toch niet mocht terugkeren als VDC-hoofd wegens een vertrouwensbreuk.

- Advertentie -

Konket haalde in zijn vragenbrief ook het lekken van diverse documenten van de VDC in de media aan, als reden voor zijn vragen.

Het Statenlid eiste in de vragenbrief een reactie van Navarro op het vonnis van rechter Scholte op 2 februari jongstleden en wilde weten wat voor gevolgen het vonnis voor de overheid heeft. De ministers reageren in hun antwoordbrief heel vaag op deze vraag en geven niet aan wat de gevolgen zijn, maar verduidelijken eigenlijk het vonnis, oftewel de reden voor het in stand blijven van het ontslag en het feit dat de rechter de door Gumbs geëiste compensatie – namelijk vier jaar salaris en 90.000 gulden aan schadevergoeding – heeft afgewezen en de door de overheid eerder aangeboden compensatie heeft bevestigd, dus twaalf maanden salaris.

Konket wilde ook een reactie van de overheid op de onlangs gelekte documenten van VDC. De ministers geven hierop geen antwoord.

“Wij betreuren het dat diverse documenten van de VDC werden gelekt en gepubliceerd. Het betreft documenten gedateerd vóór 31 december 2012. Echter, in verband met de nationale veiligheid hebben wij besloten om niet in details te treden hierover.

Wat wij (de overheid, red.) kunnen aangeven is dat wij het eens zijn met de positie ingenomen door de commissie van toezicht van VDC op 21 februari 2011. Voor wat het verslag van de Ombudsman (notulen over VDC, red.) betreft, verwijzen wij heer Konket (en/of het Parlement) naar dit staatsorgaan.”

Op vragen over het vertrouwen in de VDC, wijzen de ministers in de brief op het feit dat het van groot belang is dat de VDC – die samenwerkt met veiligheidsdiensten in het Koninkrijk en in het buitenland – haar taken in alle rust kan uitvoeren en benadrukken tevens volledig vertrouwen in de dienst te hebben.

- Advertisement -

Zoals al genoemd, treedt de overheid in verband met de nationale veiligheid hierover niet in details.

Verder haalde Konket in zijn brief ook de verklaring van minister Ronald Plasterk (PvdA) van Koninkrijksrelaties aan over de commissie van toezicht op de geheime diensten van Nederland (CTIVD). De commissie gaf aan dat er geen wettelijke basis is om een onderzoek te doen naar de VDC.

Hierop wilde Konket van Navarro weten of hij een toegevoegde waarde ziet in een CTIVD-onderzoek naar de VDC, of hij bereid is die commissie uit te nodigen voor dit onderzoek en of deze actie een positief effect zal hebben op het vertrouwen in de lokale veiligheidsdienst.

Hierop antwoorden Asjes en Navarro namens de overheid dat, conform de wet, Curaçao een eigen commissie heeft die toezicht houdt op (alle handelingen van) de VDC.

“Dit is de instantie, voorgezeten door een rechter en tevens vertegenwoordiger van het hof, die dergelijke onderzoeken dient uit te voeren.”


Geen reactie op motie

Verder wilde Asjes tijdens de wekelijkse persconferentie in Fort Amsterdam gisteren niet reageren op de motie van de Tweede Kamer, op initiatief van SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak, om toestemming te krijgen voor een rechtstreeks gesprek met klokkenluiders binnen de VDC.

“De lokale overheid werkt samen met de Nederlandse overheid en heeft niets te maken met een motie van de Tweede Kamer. Daar moet de Nederlandse overheid zich mee bemoeien.”

Asjes zag verder geen reden om te reageren op de uitlatingen over Curaçao en de VDC van de Nederlandse politicus Van Raak, die volgens hem iemand is ‘die zich kennelijk alleen met de zaken hier op het eiland bemoeit, terwijl er in Nederland voldoende te doen is’.

Bron: Amigoe
Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Ik blijf het zeggen. Uw dienst is door toedoen van uw eigen regeringen besmet. Juist dat er is gelekt zegt veel. Het is een dienst, dat conform de regels nooit mag lekken. Hoe kan het zo zijn dat nu alles op straat ligt? De enige remedie is het overplaatsen van uw ambtenaren en opnieuw beginnen. Geen enkel Buitenlandse dienst gaat uw VDC vertrouwen. Dat is zeker en dat weet u. Wat een lachertje is dit. Vertel uw bevolking echt wat er hier speelt. De dienst is internationaal niet meer te vertrouwen.

  2. Hierop antwoorden Asjes en Navarro namens de overheid dat, conform de wet, Curaçao een eigen commissie heeft die toezicht houdt op (alle handelingen van) de VDC.

    “Dit is de instantie, voorgezeten door een rechter en tevens vertegenwoordiger van het hof, die dergelijke onderzoeken dient uit te voeren.”
    Waarom, vraag ik af ging het tussen 2010 en 2012 dan mis?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten...

PBC | Minister van Financiën wil weten hoeveel directie SVB zichzelf toebedeeld

Persbureau Curacao Javier Silvania wil weten welk deel van de bijna 30 miljoen aan...

PBC | Veel bestuurders hebben hun autopapieren niet op orde

Persbureau Curacao De politie moet steeds vaker ingrijpen bij verkeersongelukken omdat een van de...

PBC | SER: wetgeving op de kansspelen overnieuw

Persbureau Curacao | Met SER advies De vernieuwde wetgeving op de kansspelen en de...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de kaart, level 4, vanwege een toename van de besmettingen. Amerikanen wordt dringend geadviseerd om...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de deur uit. 16 augustus sluit de termijn. Lintjes worden doorgaans verleend aan mensen die...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten zien op Hato verlaagd. Die was 16 jaar, maar nu moet ieder kind van...

PBC | Minister van Financiën wil weten hoeveel directie SVB zichzelf toebedeeld

Persbureau Curacao Javier Silvania wil weten welk deel van de bijna 30 miljoen aan lonen en salarissen de SVB betaald aan de directie. De minister van Financieën reageert...

PBC | Veel bestuurders hebben hun autopapieren niet op orde

Persbureau Curacao De politie moet steeds vaker ingrijpen bij verkeersongelukken omdat een van de bestuurders zijn papieren niet op orde heeft. Bij controles blijkt dat veel chauffeurs hun gordel...

PBC | Bonaire verwacht volgend jaar forse groei van accommodaties en werkgelegenheid

Persbureau Curacao Bonaire heeft in 2022 ruim 700 extra kamers nodig om de toename van verblijfstoeristen op te kunnen vangen. Op dit moment kunnen er bijna 2200 toeristen...
- Advertentie -