31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 17:02

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Ouderen kiezen massaal voor korting op het pensioen

Ouderen kiezen massaal voor korting op het pensioen
Ouderen kiezen massaal voor korting op het pensioen

WILLEMSTAD — Ouderen kiezen er massaal voor om met hun zestigste met pensioen te gaan en het ouderdomspensioen (aov) uitgekeerd te krijgen. Dit ondanks het feit dat de overheid de pensioengerechtigde leeftijd heeft verhoogd van 60 naar 65 jaar.

De verandering van de wet hield in dat personen die tussen 1 maart 2014 en 1 maart 2016 de leeftijd van 60 jaar bereiken ervoor kunnen kiezen om met hun 60e met pensioen te gaan en aanspraak te maken op het aov-pensioen. Maar als deze mensen hiervoor kiezen wordt het aov-pensioen vijf jaar lang met 6 procent per jaar gekort en ontvangt de gepensioneerde voor de rest van zijn leven 70 procent van het aov-pensioen.

Deze maatregel werd doorgevoerd om mensen te ontmoedigen om met 60 jaar met pensioen te gaan en te wachten tot hun 65e. Maar in de praktijk blijkt deze maatregel niet effectief. Volgens minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) kiezen ouderen die de leeftijd van 60 jaar bereiken toch massaal voor het aov-pensioen.

- Advertentie -

Er zijn hier drie redenen voor te noemen, aldus de minister. Een berekening wijst uit dat iemand die tussen 1 maart 2014 en 1 maart 2016 de leeftijd van 60 jaar bereikt en die ervoor kiest om met pensioen te gaan, bij het bereiken van 76 jaar 1120 procent van de aov-uitkering heeft ontvangen. Dit is inclusief de korting op het pensioen.

Iemand die met 65 jaar met pensioen gaat en elk jaar 100 procent van het aov-pensioen krijgt uitgekeerd, heeft bij het bereiken van 76 jaar 1100 procent ontvangen. Dus, pas bij het bereiken van het 77e levensjaar behaalt een persoon die pas met 65 jaar met pensioen gaat een voordeel.

Jardim stelt dat mensen die rationeel denken vanuit deze overweging het aov-pensioen liever vanaf hun 60e uitgekeerd willen krijgen en niet het risico nemen om pas na 17 jaar een voordeel te krijgen door pas met 65 jaar met pensioen te gaan. Een andere reden voor mensen om met hun 60e al het aov-pensioen aan te vragen, is de individuele arbeidsovereenkomst met de werkgever.

“Als deze overeenkomst stelt dat de werknemer met 60 jaar met pensioen moet gaan en hij heeft geen aanvullend pensioen, dan is hij genoodzaakt om het aov-pensioen aan te vragen”, aldus de minister. Een ander aspect is de verkeerde veronderstelling dat met het aanvragen van de aov-uitkering de gepensioneerde niet meer premieplichtig is, aldus Jardim.

- Advertisement -

Hij legt uit dat de wetswijziging aov-pensioen stelt dat iemand tot en met zijn 65e premieplichtig is. “Maar iedereen is onder de verkeerde veronderstelling dat als ze aov krijgen uitgekeerd ze de premie van 16 procent over het inkomen niet meer moeten betalen.”

Om deze reden zou dus eind dit jaar iedereen die de leeftijd van 65 nog niet heeft bereikt maar de aov-uitkering ontvangt een naheffing moeten krijgen van de fiscus. Maar uit sociaal oogpunt zegt de minister dat er een aanschrijving uitgaat naar de Belastingdienst om deze naheffing niet aan te slaan. Dit kost de overheid echter ongeveer 4 miljoen gulden.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...

Ingezonden | Praise The Lord, The Lord be praised

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -