Amigoe | Opgesloten na eindelijk vrij te zijn

Aktham Abu Fakher-Syrische vluchteling uit Venezuela | Foto Persbureau Curacao

Aktham Abu Fakher-Syrische vluchteling uit Venezuela | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De 26-jarige Aktham Abu Fakher, een Syrische vluchteling die asiel kwam zoeken op Curaçao, werd onaangenaam verrast. Nadat hij dacht hier asiel te kunnen krijgen, werd hij opgesloten in de gevangenis en werd hem verteld dat hij gedeporteerd zou worden naar het land waar hij juist uit gevlucht was.

Deze gebeurtenis bracht een feit aan het licht: Curaçao weet helemaal niet hoe om te gaan met vluchtelingen. Het verhaal van Aktham is in de Ñapa van vandaag te lezen.

Het is niet bekend of vóór Aktham ooit iemand op Curaçao asiel is komen zoeken. De Syriër belandde juist hier omdat hij hoorde dat er in het Caribisch gebied eilanden waren die onderdeel vormen van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij koos Curaçao omdat dit het grootste eiland is.

Hier aangekomen bleek dat men niet wist hoe om te gaan met een vluchteling die asiel zoekt. In een korte reactie stelt minister van Justitie Nelson Navarro (Pais):

“De man is niet meer in de gevangenis. Hij verblijft nu in een centrum van de Islamitische gemeenschap, totdat wij van Nederland toestemming krijgen om hem daarnaar toe te sturen, zodat hij daar asiel aan kan vragen. Op Curaçao kan dat niet, want er is hier geen asielbeleid”,

aldus Navarro. Hij stelt dat hij op toestemming van de Immigratie- en Naturalisatiedienst van het ministerie van Veiligheid en Justitie in Nederland wacht.

Een perswoordvoerder van dit ministerie geeft in een gesprek met de Amigoe aan voor het eerst van deze Syrische vluchteling te horen. De woordvoerder weet ook niet wat er in het geval van Aktham gedaan moet worden.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Opgesloten na eindelijk vrij te zijn

  1. Hij is al op curacao. Er is oorlog in syrie.
    Laar hem blijven en integreren.
    Alhamdulilah is hij ongedeert op gastvrije curacao aangrkomen.
    En inshalah zal hij onderkomen vinden en een goede curacaoenaar worden.

  2. observator

    Hoe is de man naar Curaçao gekomen? Syrie ligt op meer dan 10.00 km van Curaçao en er is geen enkele rechtstreekse verbinding. Deze meneer kan niet anders dan via een ander veilig land hier naar toe gekomen zijn. De man is dus een illegale migrant die geen enkele aanspraak op bescherming maakt. Z.o snel mogelijk deporteren naar zijn laatste tussenstop op weg naar hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *