28 C
Willemstad
• zondag 21 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Op Aruba bestaat gelijkwaardigheid niet, we beschamen Anne Frank’

HomeMediaAmigoe | ‘Op Aruba bestaat gelijkwaardigheid niet, we beschamen Anne Frank’
‘Op Aruba bestaat gelijkwaardigheid niet, we beschamen Anne Frank’
‘Op Aruba bestaat gelijkwaardigheid niet, we beschamen Anne Frank’

ORANJESTAD — Met ruim een uur vertraging vanwege een stroomstoring begon vanochtend de behandeling van het wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek van Aruba (BWA).

Veel aandacht ging de afgelopen tijd naar het amendement van AVP-parlementariër Desirée De Sousa-Croes waarmee partners van hetzelfde geslacht dezelfde rechten krijgen als heteropartners. Zij was gisteravond één van de drie sprekers tijdens een vreedzame manifestatie in het Wilhelminapark, bij het standbeeld van Anne Frank, ter ondersteuning van haar amendement. Naar schatting tussen de 150 en 300 steunbetuigers kwamen daar op af.

De Sousa-Croes begon haar toespraak met de uitleg dat ze net uit een spoedvergadering kwam, waarin ze had geprobeerd om haar collega-parlementariërs uit te leggen waarom ze strijdt voor gelijke rechten. “Hun negatieve houding veroorzaakt pijn in de samenleving. Het brengt mensen in een lastige positie.” Ze vertelde waarom de manifestatie bij het standbeeld van Anne Frank is. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er genocide. 6 miljoen mensen zijn vermoord omdat ze anders waren. Overal in Europa werden foto’s gepubliceerd en beelden neergezet, om de boodschap uit te dragen dat dit nooit meer mag gebeuren. We leren deze boodschap ook op school. Maar als je nú, op een andere manier, wordt geconfronteerd met discriminatie, ook al gaat het om een andere groep mensen, dan zien we de discriminatie ineens niet meer. Op Aruba bestaat gelijkwaardigheid niet, we zijn bezig om Anne Frank te beschamen.”

Discriminatie is verboden

De parlementariër haalde het eerste artikel uit de grondwet aan. Daarin staat dat iedereen in gelijkwaardige situaties gelijkwaardig moet worden behandeld. “Discriminatie is verboden”, zei De Sousa-Croes stellig. Waarmee ze een verwijzing maakte naar de behandeling van het nieuwe Burgerlijk Wetboek, een dag later (maandag, red.)..Ze benadrukte dat ze dezelfde liefde voelt en net zo gelukkig is als een hetero. “Misschien zijn we zelfs wel gelukkiger”, grapte ze. “We hebben in elk geval meer smaak, vooral wat de kleding van de mannen betreft. Maar uiteindelijk: wat hebben we aan vriendschap, als je ons niet als gelijkwaardig ziet?”

Geen weduwnaarpensioen

Hoe raak de woorden ‘het brengt mensen in een lastige positie’ van De Sousa-Croes waren, was te horen in de eerste toespraak tijdens de manifestatie. Maikel Kelly, voorzitter van homobelangenorganisatie Alfa, deelde een persoonlijke ervaring met de aanwezigen. “Een paar weken geleden is mijn man (mede-eigenaar van homobar Jimmy’s Place, red.) overleden. Vijftien jaar geleden in Nederland zijn we getrouwd en daarna zijn we op Aruba komen wonen. Toen ik vorige week naar de SVb ging om mijn weduwnaarpensioen aan te vragen, werd dat verzoek afgewezen. Volgens de SVb heb ik daar geen recht op, omdat mijn huwelijk op Aruba niet wordt erkend.” Emotioneel vervolgde Kelly: “Ik sta ingeschreven op Aruba en ik ben bij Censo geregistreerd als weduwnaar. Maar toch heb ik geen enkel recht. Ik krijg geen geld en dat zorgt voor een enorme terugval in mijn financiële situatie. Welke waarde heb ik om hier op Aruba te zijn? Waarom ben ik op de wereld, als je te horen krijgt dat je geen rechten hebt?”

Geef ons hetzelfde recht

Benvinda de Souza sprak direct na Kelly, omdat haar vrouw Desirée op dat moment nog niet bij de manifestatie was. “Wij houden ook van anderen, maar niet op de manier zoals de maatschappij zegt dat het hoort. Maar de manier waarop wij liefhebben, is niet abnormaal. Het is alleen een andere manier.” Benvinda trok een vergelijking: “We zijn geen tweederangsburger, we willen niet anders worden behandeld. We hoeven niet ver terug te gaan in de geschiedenis: naar de tijd van de apartheid, naar de tijd dat vrouwen geen stemrecht had. De samenleving zag in dat dit onrechtvaardig was en herstelde het. Maar op Aruba is nog steeds onrecht.” Benvinda wees erop dat geregistreerd partnerschap geen recht weghaalt bij andere mensen, maar het recht juist nivelleert. “We willen dezelfde rechten hebben als ieder ander. Als je niet homo bent, is er geen probleem. Als je niet van een persoon van dezelfde sekse houdt, zoek die persoon dan ook niet. Wil je niet een huwelijk of partnerschap aangaan, ga dat dan ook niet aan. Je bent dat niet verplicht. Maar geef ons wel hetzelfde recht om die keuze ook te kunnen maken.”

Bron: Amigoe

 

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Alan Turing is gestorven aan cyanide-vergiftiging; het blijft een raar verhaal maar het lijkt toch het meest op zelfmoord.
  Zigeuners waren inderdaad ook niet welkom bij de Nazi’s. Maar er lijkt me waarheid te schuilen in de moeilijk te bevestigen geruchten dat de SS stierf van de homo’s.

 2. Nou Karel, ik heb nieuws voor je……………ook de homo’s en lesbo’s werden door Hitler uit de samenleving verwijderd en dus vervolgd.
  Sterker nog, zelfs de Britten vervolgden homo’s tot ver in de jaren 60, je ging er de gevangenis voor in. Een triest voorbeeld van deze vervolging was Alan Turing, de man verantwoordelijk voor het breken van de Enigma code, waardoor WO2 waarschijnlijk met 2 tot 4 jaar werd bekort. Hij koos voor chemische castratie ipv gevangenisstraf en stierf een veel te vroege dood agv de side effects van die chemische castratie.

  Dus ben het met je eens, iedereen gelijke rechten.

 3. Anne Frank was anders (joods)
  Zigeuners waren anders (zigeuner)
  Home’s en Lesbo’s zijn anders (homosexueel)
  De eerste twee zijn al eens vervolgd in een oorlog, willen we dat van de laatste ook? Ik zie wel verbanden. Iedereen gelijke rechten!

 4. Anne had alleen de pech Joods te zijn. Het is exploitatie om haar hiervcoor te gebruiken/misbruiken, doorhalen wat niet verlangd wordt.
  Sorry jongens en meisjes, whatever, ik sta aan jullie kant maar jullie maken het me soms wel moeilijk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties