26 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Ook Statenlid Amérigo Thodé verdachte

HomeMediaAmigoe | Ook Statenlid Amérigo Thodé verdachte

Plannen om OM internationaal aan te klagen

Ook Statenlid Amérigo Thodé verdachte | Foto MFK
Ook Statenlid Amérigo Thodé verdachte | Foto MFK

WILLEMSTAD — Statenlid voor de politieke partij MFK Amerigo Thodé is nu ook als verdachte aangemerkt. Dat bevestigt zowel OM-woordvoerder Norman Serphos als de partij zelf. In een persbericht geeft MFK aan dat aan Thodé gisteren telefonisch werd meegedeeld dat hij als verdachte is aangemerkt. Echter, het Statenlid weet nog niet waarvan. Een verduidelijking hiervan zal hij later schriftelijk toegestuurd krijgen.

Thodé denkt zelf dat het te maken heeft met de klacht die tegen hem is ingediend door Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) bij het OM. Volgens welingelichte bronnen klopt dit ook.

Thodé ontkende eerder dat hij iets strafbaars had gedaan tijdens een door de MFK geplande persconferentie naar aanleiding van de controverse die was ontstaan rond een opname die gemaakt werd tijdens een besloten vergadering van de Commissie Financiën van de Staten met vertegenwoordigers van het College financieel toezicht (Cft) op 4 september.

Voormalig MFK-minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin liet de opname hiervan op radiostation MAS horen en Franco diende na een intern onderzoek een klacht in bij het OM.

Politiek leider Gerrit Schotte verbaasde zich erover dat Franco een jaar geleden niet naar het OM was gestapt, nadat vertrouwelijke documenten over de raffinaderij – die ter inzage aan de Statenleden waren gegeven – waren uitgelekt.

De MFK spreekt ook in dit geval van ‘politieke achtervolging’.

“Er zijn diverse klachten ingediend bij het OM tegen diverse politici van andere organisaties, maar die klachten werden nooit onderzocht”,

aldus MFK. Een voorbeeld hiervan zijn de klachten tegen de directeur van de Centrale Bank, Emsley Tromp, merkt het MFK-bestuur op.

“Ook heeft een Statenlid aangifte gedaan bij het OM tegen de Fundashon pa Deporte i Responsabilidat Sosial (FDRS) van een ander Statenlid, die in strijd met alle regels een subsidie heeft ontvangen, maar ook hiermee is niets gebeurd.”

Het heeft volgens de MFK niet lang geduurd voordat het OM de vragen beantwoordde van het bewuste Statenlid dat de aangifte had gedaan. In die brief werd uitgelegd dat de overheid de interne procedure eerst moest herzien en dat er geen reden was om een onderzoek in te stellen.

“Als het een MFK-Statenlid was, zou er zeker genoeg reden zijn om te onderzoeken. De enige, zelfs anonieme, klachten die worden onderzocht zijn die tegen MFK-leden.”

Bovendien vindt het bestuur het zeer opmerkelijk dat het OM tijd heeft om aangiftes omtrent MFK te onderzoeken, ‘terwijl het geen tijd heeft om de moord op Helmin Wiels op te lossen’. Dit alles is voor de partij reden om aan te nemen dat het OM geen integere en neutrale instantie is.


Internationale klacht

Het is ook aanleiding om informatie in te winnen over het opstarten van een procedure, zodat de partij het OM internationaal kan aanklagen.

“De tijd is aangebroken om internationale organisaties op de hoogte te stellen van de praktijken op het eiland, oftewel dat politieke achtervolging een hobby is geworden.”

Opmerkelijk is dat Thodé zelf eerder overtredingen van het Staten-reglement hekelde. Volgens Thodé hebben verschillende Statenleden tegen artikel 59 van het RvO van de Staten gezondigd door informatie van een vergadering van de vaste commissie Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) naar buiten te brengen. Artikel 59:

“Ten aanzien van de inhoud van vertrouwelijke stukken en de gedachtewisseling in een besloten commissievergadering wordt geheimhouding in acht genomen, met uitzondering van wat de commissie in haar verslag vermeldt.”

In zijn brief aan Franco verwees Thodé naar verklaringen in de lokale media, waaronder de Amigoe en La Prensa, maar ook op de nationale tv-zender daags na de bijeenkomst van de commissie VVRP, waarin onder meer over de carnavalsroute werd gesproken. Volgens Thodé is hier sprake van een overtreding van het bewuste artikel. Hij vroeg zich af of Franco in deze zaak zal gaan optreden.

Andere zaken

Thodé is niet het eerste MFK-lid dat als verdachte is aangemerkt. Zoals bekend wordt Schotte van onder meer valsheid in geschrifte en witwaspraktijken verdacht, in het kader van de zaak Babel. <!–more–>

Volgens welingelichte bronnen is ook Jamaloodin (naast zijn halfbroer Robertico ‘Robbie’ Dos Santos, red.) als verdachte aangemerkt in het onderzoek Bientu, dat volgens het OM een omvangrijk strafrechtelijk onderzoek is geworden. Tevens is hij verdachte in de zaak Maximus, naar de intellectuele daders achter de moord op Wiels.

Verder is tegen voormalig minister van Gezondheid Jacinta Constancia-Scoop aangifte gedaan bij het OM naar aanleiding van een onderzoek van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab), voor haar betrokkenheid bij onregelmatigheden bij Bureau Ziektekostenvoorzieningen met bestellingen van mondkapjes voor 300.000 gulden, die nooit zijn afgeleverd.

Tevens is hierover volgens welingelichte bronnen een tweede rapport van consultantbureau Ernst &amp; Young, dus worden meerdere onderzoeken naar meer onregelmatigheden niet uitgesloten. Constancia is nog niet als verdachte aangemerkt, aangezien het onderzoek nog loopt.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties