27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Ook GGD alert op zika

HomeMediaAmigoe | Ook GGD alert op zika
Ook GGD alert op zika
Ook GGD alert op zika

WILLEMSTAD — “Zodra er zich een verdacht geval voordoet, zal er meteen een contactopsporing plaatsvinden.” Dat meldt Sirving Keli, hoofd van de GGD. De gezondheidsdienst is daarnaast bezig met een informatie- en voorlichtingscampagne.

“We hebben vorig jaar muggenbroedplaatsen geëlimineerd middels het schoonmaakproject en zijn nu bezig met de tweede ronde”, aldus Keli. Een multidisciplinair team, bestaande uit epidemiologen, het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC), de ongediertebestrijding en de afdeling Marketing en Communicatie van het ministerie van Gezondheid, werkt aan de monitoring. “We zijn dus alert”, zo stelt hij.

Keli vertelt dat er ook extra controles zullen plaatsvinden op binnenkomende vluchten, die mogelijk geïnfecteerde muggen mee kunnen brengen in het bagageruim. “Aan boord van de vliegtuigen vindt al een grondige desinfectie plaats, maar hier zal extra aandacht aan worden besteed”, meldt hij.

Bezorgdheid

Eerder deze week uitte Humphrey Davelaar (PNP) zijn zorgen over een mogelijke zika-uitbraak op Curaçao. In een brief aan minister Ben Whiteman van Gezondheid scheef hij dat ons eiland zich ook in het risicogebied bevindt, daar er recentelijk twee gevallen zijn bevestigd in Suriname.

In het lab van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is tijdens onderzoek van monsters het zika-virus aangetroffen. Het hoofd van het laboratorium, John Codrington, heeft bevestigd dat het om twee gevallen gaat in de Surinaamse hoofdstad. Vermoed wordt dat het virus is geïmporteerd. Davelaar stelt dat er gezien deze omstandigheden voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden. “De regering moet iedere kans op een virusuitbraak elimineren”, aldus de PNP-leider.

Fundashon Rif hield in september een lezing over het zika-virus. Verschillende sprekers, waaronder arts en parlementariër Marilyn Moses en entomoloog Gisette Seferina, waren zeer stellig over een mogelijke uitbraak van het virus. Het zika-virus komt volgens hen zeker onze kant op, aangezien de Aedas Aegypti-mug hier al aanwezig is en ook het chikungunya-virus heeft overgebracht.

De klachten van zika zijn in vergelijking tot chikungunya en dengue iets milder. Vermoed wordt dat het virus ook via geslachtsgemeenschap kan worden overgedragen. Symptomen van zika zijn onder andere rode ogen, jeuk, koorts, hoofdpijn, rode vlekken en gewrichtspijn. Daarnaast kan men ook last krijgen van een koortslip en buikpijn. Niet alle besmettingen leiden echter tot ziekteverschijnselen.

In reactie op de twee bevestigde gevallen in Suriname, zegt Keli dat zich nog geen verdachte gevallen hebben voorgedaan op Curaçao.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties