Amigoe | Onduidelijkheid over visum- en paspoortaanvragen

Minister positief tegenover invoeren visumplicht Venezolanen naar Aruba

Onduidelijkheid over visum- en paspoortaanvragen

WILLEMSTAD/PARAMARIBO — Het is nog onduidelijk of de stappen die het Koninkrijk der Nederlanden heeft genomen in onder andere het Caribisch gebied om visum- en paspoortaanvragen efficiënter te laten verlopen, ook invloed zullen hebben op het aanvraagsysteem op Curaçao en de rest van de voormalige Nederlandse Antillen.

Dit geeft Maurice Pourchez, woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Paramaribo, aan.

Pourchez bevestigde onlangs aan de Ware Tijd dat visumaanvragen door Surinamers en Guyanezen die bij het Nederlands consulaat in Paramaribo worden ingediend, voortaan in Nederland worden beoordeeld. Dit zou ook voor andere landen elders in het Caribisch gebied gelden. Aangezien Curaçao in dit gebied ligt, zou deze aanpassing ook voor het eiland van kracht kunnen zijn.

Voor ingezetenen van Curaçao met een Nederlands paspoort zou dit geen verschil maken, maar mogelijk wel voor personen met een andere nationaliteit die op Curaçao verblijven en naar Nederland willen reizen. Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland staat dat personen met bijvoorbeeld de Haïtiaanse of de Dominicaanse nationaliteit een ‘visum kort verblijf’ nodig hebben voor een verblijf van maximaal 90 dagen in Nederland.

Zowel het Kabinet van de Gouverneur van Curaçao als de Vertegenwoordiging van Nederland in Curaçao zijn door de Amigoe benaderd voor een reactie. Een woordvoerder van het kabinet, waar personen volgens de website van de Rijksoverheid een ‘visum kort verblijf’ voor Nederland moeten aanvragen, stelde dat zij geen bericht van Nederland hebben ontvangen over het invoeren van dit soort aanpassingen. Ook kon de woordvoerder niet aangeven of deze er zullen komen.

De plaatsvervangend Vertegenwoordiger van Nederland op Curaçao stelde dat de instantie niets te maken heeft met deze mogelijke aanpassing: “Wij zijn geen visumverlenende instantie. Wij houden ons alleen bezig met Nederlanders op Curaçao.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *