Amigoe | Onderzoek moord ‘kinderverkrachter’ Montaña nog niet gereed

moord-1

Onderzoek moord ‘kinderverkrachter’ Montaña nog niet gereed

WILLEMSTAD — De Dominicaanse mannen Miguel Antonio R-A. (22) en Rochel Antonio R-A. (23) zullen conform een zittingsrol morgen weer terechtstaan voor hun betrokkenheid bij de moord op Andrew Sniphout (57) in zijn woning bij Montaña.

De zaak zal echter niet inhoudelijk worden behandeld, het onderzoek is nog niet gereed. Dat meldt OM-woordvoerder Norman Serphos desgevraagd.

De zaak werd afgelopen december al pro forma behandeld, en werd toen door rechter Irma Lips tot 8 april aangehouden. Echter, de zaak staat morgen weer gepland op de zittingsrol voor een pro forma behandeling.

Het Openbaar Ministerie heeft in december van de rechter tot april de tijd gekregen om het dossier aan te vullen met de rapportage van de technische recherche van de politie, ook de foto’s van de plaats delict moeten op verzoek van hun advocaat, Quincy Girigorie, beschikbaar worden gesteld. Hij wil die foto’s, aangezien één van zijn cliënten verklaarde dat het slachtoffer gewurgd werd. Of hij die al heeft ontvangen is nog onbekend, de raadsman was niet bereikbaar.

Sniphout werd op 1 juni vorig jaar dood op een bank in zijn woning gevonden, met steekwonden in zijn borst en nek. Het onderzoek in deze zaak is echter nog niet gereed, waardoor nog een heleboel onduidelijk is. Al het bovengenoemde moet dus afgewacht worden om te weten wat er precies is gebeurd op de bewuste dag.

De psychiatrische rapporten in deze zaak zijn wel gereed, de inhoud hiervan wordt tijdens de inhoudelijke behandeling besproken met de verdachten. Ook de aanleiding van de moord is bekend, namelijk verkrachting, maakte officier Philomijn Van Loghten tijdens de pro formazitting in december bekend. Althans dat is wat het Openbaar Ministerie toen nog aan informatie had.

Het slachtoffer werd ontdekt met een mes in de borst en daaraan een bankstatement (niet van het slachtoffer) met daarop het bericht ‘Esaki a muri pa biolado menor edad’, oftewel deze (man) werd doodgestoken voor het verkrachten van minderjaren.

Uit het voorlopig onderzoek blijkt tevens dat Miguel de man heeft neergestoken en Rochel hem heeft geholpen om onder meer de woning overhoop te halen, zodat het leek alsof er sprake was van een overval, aldus de officier. Daarom is er ook sprake van een voorlopige dagvaarding, de tenlastegelegde feiten kunnen nog aangepast en/of uitgebreid worden.

Derde verdachte

Verder is het nog niet duidelijk wat er met een derde verdachte in deze zaak gaat gebeuren. L.F.M. de la H., de eerste man die in deze zaak werd aangehouden, werd op 9 oktober vorig jaar door een rechter-commissaris (RC) onder voorwaarden vrijgelaten. Wel moest hij zijn paspoort inleveren. De Colombiaanse verdachte werd op 15 juli opgepakt in Montaña en tijdens een onderzoek in zijn woning troffen de agenten diverse spullen aan die belangrijk zijn voor het onderzoek.

Zoals deze krant eerder berichtte is deze man momenteel niet meer in beeld in deze zaak. Echter, de zaak tegen hem is nog niet geseponeerd. Officier Van Loghten legde in december uit, op vragen van de Amigoe, dit niet zomaar te willen doen. Er kan nog van alles gebeuren in de zaak, het hangt van de verklaringen van de verdachten R-A. af.

Miguel werd op 25 september aangehouden, en Rochel op 5 oktober. Eén van hen beriep zich lange tijd op zijn zwijgrecht en begon pas vlak voor de pro forma-zitting van december te praten over wat er op de bewuste dag is gebeurd.

De betrokkenheid van De la H. bij deze zaak moet dus nog blijken. Het is ook nog niet duidelijk wat het onderzoeksteam naar de aanhouding van de mannen R-A. leidde, de officier zal dat later naar voren brengen. Morgen wordt bekend of de inhoudelijke behandeling toch op 8 april zal plaatsvinden.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *