32 C
Willemstad
• maandag 20 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Onderzoek goudroof nog lang niet afgehandeld

HomeMediaAmigoe | Onderzoek goudroof nog lang niet afgehandeld

door Jomaira v/d Meulen-Angela

Onderzoek goudroof nog lang niet afgehandeld
Onderzoek goudroof nog lang niet afgehandeld

WILLEMSTAD — Het onderzoek naar de goudroof op 30 november 2012 is nog in volle gang en een afhandeling van deze zaak laat nog lang op zich wachten. Alhoewel het gerecht de tentatieve data 4 tot 6 november van dit jaar had geprikt voor de inhoudelijke behandeling van de zaak, lijkt het erop dat het onderzoek niet voor die tijd afgerond zal zijn.

Dat bleek tijdens de regiezitting afgelopen vrijdagmiddag tegen de 54-jarige ondernemer Guiseppe P., die volgens officier Adeline van Waveren het uit de boot ‘Summer Bliss’ gestolen goud had witgewassen.

Dat zou P. via zijn bedrijf Ital Trade Internazionale hebben gedaan. Hij verscheen vrijdag voor de rechter, nadat hij in januari 2013 als goudroofverdachte werd opgepakt en op 24 april van dat jaar op verzoek van advocaat Marije Vaders door het hof werd vrijgelaten. De verdachte wordt tegenwoordig ook door advocaat John Loth vertegenwoordigd.

Officier Van Waveren vindt het desgevraagd vervelend dat ze tijdens de regiezitting geen duidelijk beeld kon geven van het onderzoek in deze zaak. Zoals bekend draait het bij een regiezitting om de planning van een strafzaak en pas daarna, in dit geval misschien begin november, zal de inhoudelijke behandeling plaatsvinden.

Ze gaf wel een beeld van de rol die P. en de medeverdachte Roger P. naar haar mening hadden gespeeld in deze zaak. Guiseppe P. zou niet bij de goudroof zelf zijn betrokken, maar wel een belangrijke rol hebben gespeeld bij het witwassen hiervan.

Volgens Van Waveren kregen deze verdachten na de roof het gestolen goud uit de boot in hun bezit en hebben verder anderen ingeschakeld om uiteindelijk ervoor te zorgen dat het witgewassen werd, via bedrijven in de Verenigde Staten en via de Bank of China.

Een andere verdachte, de vrouw Mutzi P., zou tevens belastende verklaringen hebben afgelegd hierover tegen hem, aldus de officier.

Beschuldigingen

Zoals het Openbaar Ministerie eerder bekendmaakte zou in 2012 circa 216 kilo goud zijn gestolen. Het OM beschuldigt P. van het witwassen van 215,205 kilo goud, althans 33 kilo goud en van geld, namelijk 99.000 gulden, 10.000 euro en 13.000 dollar.

Hij zou dat in de periode van 30 november 2012 tot en met 27 december 2012 via zijn bedrijf hebben gedaan. Bedragen zouden via bankrekeningen ten name van de bedrijven K Gold Capital Solution (VS) en Sales Solutions Corporation op de bankrekening van Ital Trade en/of van P. zelf zijn gestort.

Eén van die stortingen zou ter attentie van Pizziolo Seafood zijn gedaan en verder zou de rest van de bedragen via de Bank of China ten name van negen verschillende Chinezen en het bedrijf Ltd Central Hong Kong zijn gestort, staat in de dagvaarding. De namen van deze Chinezen worden daarin ook genoemd.

Getuigenverzoek

Vaders wil deze Chinezen horen en heeft een verzoek hiervoor ingediend, alsmede voor het horen van andere getuigen. Ze wil hen horen om uit te kunnen zoeken of de transacties direct naar hen zijn gegaan.

Zij haalde de gegevens in de dagvaarding aan, dat de bedragen ten gunste van P. zijn gedaan en wil verduidelijking hierover. Vaders had geen adressen (in China) van deze Chinezen, maar benadrukte dat het OM dat hoort uit te zoeken. Ze vindt hun verklaringen belangrijk. “Het gaat hier om enorme bedragen.”

In haar getuigenlijst noemde ze tevens de verdachte Mutzi P., alsmede de Guyanese kapitein en matrozen van de Summer Bliss destijds. De bemanningsleden hebben toen verklaringen afgelegd over de overname van goud op zee, maar hadden die verklaringen niet ondertekend, merkte Vaders op.

Ze wil tevens medeverdachte Arthur D., over onder meer pinggesprekken tussen D. en anderen over haar cliënt. Zij wil ook de man Alex G. horen over goud, geleverd aan hem dat hij door had verkocht. Vaders wil weten hoe dit is gegaan om het verhaal van haar cliënt te bevestigen.

Van Waveren gaf aan uit verdedigingsbelang zich niet te verzetten tegen de getuigenverhoren. Ze had wel moeite met het verzoek om de Chinezen te horen, aangezien Vaders alleen de namen had verschaft en benadrukte verder dat ze via rechtshulpverzoeken naar Guyana de bemanningsleden tracht op te sporen. Guyanese collega’s in de media gaven desgevraagd aan de Amigoe aan echter te vermoeden dat deze mannen inmiddels vermoord zijn. Of dat klopt, moet nog blijken.

Rechter Irma Lips nam ongeveer vijftien minuten de tijd om zich over de verzoeken in de ‘goudroofzaak’ te buigen en besloot die toe te wijzen, met uitzondering van het verzoek om de Chinezen te horen. Ze vindt het in dit stadium geen goed idee en stelde de beslissing om hen te horen dus uit.

Zoals bekend werd de goudroofzaak tegen andere verdachten eerder voor onbepaalde tijd aangehouden, en vrijdag is ook de zaak tegen P. naar de rechter-commissaris terugverwezen voor nader onderzoek. Lips gaf aan de mogelijkheid voor tussenzittingen wel open te houden, indien de partijen dat nodig vinden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties