31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | OM en KPC: Justitie zal overwinnen

HomeMediaAmigoe | OM en KPC: Justitie zal overwinnen

Onderwereld PR actief | door Jomaira v/d Meulen-Angela

13 arrestaties schietpartij op 2 agenten, 11 verdachten zijn Venezuelanen
13 Venezolaanse verdachten gearresteerd voor aanslag op 2 agenten

WILLEMSTAD — “De politie is sterker geworden en zal niet terugdeinzen. Justitie zal altijd overwinnen.” Dit is de boodschap van minister van Justitie Nelson Navarro (Pais), korpschef Mauricio Sambo en hoofdofficier Heiko de Jong aan alle criminelen, die denken sterker te zijn dan Justitie.

Ook Justitie-adviseur Frank Brouwer en lid van het managementteam van de politie Raymond Ellis waren gisteren aanwezig tijdens een op het laatste moment ingelaste persconferentie over het schietincident gisteren, waarbij twee politieagenten tijdens een routinecontrole werden beschoten.

Korpschef Sambo benadrukte zeer trots te zijn op de agenten, die conform hun training het voertuig hadden benaderd voor controle. “Dit had niet voorkomen kunnen worden.” De politietop overweegt wel om bepaalde technieken, zoals de benadering van voertuigen tijdens controles, aan te passen. Misschien moeten er tijdens de nachtdiensten (vanaf elf uur ‘s avonds) ook meer patrouilles gelijktijdig worden ingezet, gaf hij toe. “Ik ga dit met het OM bespreken.” Coach Brouwer zal de overheid (minister Navarro) en dus ook de politietop adviseren over de nodige aanpassingen. Hij wilde gisteren niet in details treden over de mogelijkheden die er bestaan.

Maatregelen

De korpschef kondigde tevens de maatregelen aan die gisteren van kracht zijn geworden. Inmiddels is er een speciaal rechercheteam opgericht, dat deze zaak onder leiding van een hiervoor vrijgestelde officier van justitie zal onderzoeken.

De maatregelen die per 1 november in werking zouden moeten treden, zijn woensdag al van kracht. Zo heeft de politietop de huidige situatie aangepast en zullen de handhavingsteams, die momenteel overdag op straat werken, de wijken intrekken voor onderzoeken.

Daarnaast zijn de politieteams geïnstrueerd dat er een minimale bezetting moet zijn als er controles plaatsvinden. Hiervoor zal te allen tijde een politiefunctionaris van een hogere rang aanwezig moeten zijn op het bureau, die de uit te voeren controles en de briefing hierover moet coördineren. Dit zijn de maatregelen die op korte termijn de situatie moeten verbeteren.

Bovendien zullen de acties in het kader van het project ‘Ta Basta Awor’ weer opgestart worden, rekeninghoudend met het feit dat aan het einde van het jaar de criminaliteit altijd stijgt. Die acties zullen tot de carnavalsperiode duren.

Ironie

De ironie van het incident is volgens de korpschef het feit dat de politietop vorige week op verzoek van de beschoten politieagente een gesprek had met het politieteam Otrobanda. De agente maakte zich zorgen over de agressie waar zij steeds vaker mee te kampen hebben tijdens het uitoefenen van hun werkzaamheden (op straat) en de negatieve kritieken jegens hen in de sociale media, wat zelfs een negatieve invloed heeft op haar privéleven en dat van haar collega’s. Hierop heeft de politietop één dag voor het incident een persbericht uitgebracht met de waarschuwing dat agressie, belediging en weerspannigheid jegens agenten niet getolereerd zullen worden. Volgens Sambo werd tijdens de briefing, voordat deze agenten op patrouille gingen, wederom op het belang van hun veiligheid gewezen. “Ironisch is dat deze agente in het bijzonder gewond raakte en nu in het ziekenhuis ligt.”

Demotiverend

Het incident is zeer demotiverend voor de politieagenten, merkte korpschef Sambo gisteren op. Hij bracht na het incident een bezoek aan wijkbureau Otrobanda, waar de beschoten agenten werken, en had een uitgebreid gesprek met hun collega’s, die volgens hem zeer geëmotioneerd waren. Sambo is er echter zeker van dat het incident het korps veel sterker heeft gemaakt.

De politietop heeft na het incident ook direct de Arbo ingeschakeld, opdat alle betrokken agenten – dus ook degenen die gisteren assistentie hebben verleend – opgevangen konden worden.

Zoals de Amigoe gisteren al berichtte zat de politietop later in de ochtend ook met de drie politiebonden, SAP, Abvo en NAPB, om de tafel. Zij kregen alle informatie over het incident en ook over de maatregelen die al zijn genomen en binnenkort genomen zullen worden. Volgens Sambo kunnen de bonden zich in deze maatregelen vinden.

Doseer je kritiek

Het incident was te voorzien, aldus Navarro. Daarom gaf hij eerder instructies aan het politiekorps, om tijdens confrontaties met criminelen direct en gericht te schieten.

“Er werden destijds diverse interpretaties gegeven aan mijn woorden en die zijn toen uit de context gehaald.”

De minister is ervan overtuigd dat de negatieve kritiek jegens de politie dergelijke resultaten met zich meebrengt. De werkzaamheden worden hoe dan ook voortgezet, maar de minister roept net als korpschef Sambo de samenleving op om kritiek jegens de politie te doseren. De oproep is gericht aan de kleine groep, inclusief de ‘onderwereld-pr’, die de politie constant aanvalt in de sociale media.

Volgens Navarro romantiseert deze groep alles wat slecht is en haalt alles wat goed is naar beneden, opdat de onderwereld door kan gaan met wandaden.

“Wij zullen hen stoppen. Er moet een einde komen aan het plegen van wandaden om een luxe leven te leiden. Samen kunnen wij dat doen, meld verdachte handelingen direct aan de politie. Curaçao ondersteun je politiekorps en laat de kleine pr-groep van de onderwereld voor wat die is!”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Bartje moet niet zeuren. Als normaal burger kom je nooit in aanraking met de politie.

  Rijdt op een dag 500 keer door rood en voor iedere bekeuring die Bartje krijgt krijgt hij van mij een Black Label.

  Dat politie criminelen met geweld aanpakt begrijp ik wel. De politie ziet ook dat aanhoudingen nutteloos zijn omdat rechter Irma Lips criminelen steevast vrijspreekt of criminelen (Brian Mariano!) hun straf niet hoeven uit te zitten en vervolgens op straat een lange neus trekken naar de politie.

  Echt. criminelen stappen in deze bananenrepubliek lachend de rechtszaal in. Als ze er al moeten verschijnen (Schottes verkeersmoord is nooit voor de rechter geweest, maar goed – Irma Lips bestrafte een drievoudige verkeersmoord niet eens).

 2. In principe ligt dit probleem niet bij de agenten of de leiding van deze agenten. Wie waren de verdachten? Wat voor een probleem heerst er in de omgeving van het eiland? De agenten weten dat er een hoos van venolanen en Colombianen op het eiland vertoeven. Ook van de andere eilanden. Een ieder weet dat het optreden van de Curaçaose politie niet te vergelijken is met deze landen. Zaak is dat minister van justitie op een ander niveau dit probleem oplost. Zal mij niet verbazen als er asielcentras op het eiland komen. Gelet op de situatie die er nu heerst aan de overkant. De agent weet wat het betekent om op te treden trgen deze personen. Ervaring hebben ze. De wetgeving staat het niet toe om op te treden zoals ze in hun land gewend zijn. De politie is niet sterker geworden. Ze waren altijd sterk, maar voor hun bewoners. De taak ligt nu bij de overheid. Het probleem kan groter worden.

 3. Na ieder incident wordt er weer spierballentaal gebruikt door de politi(ci), echter aan ons door en door verrotte juridisch systeem doet men helemaal niets.

  De pakkans is nagenoeg nul (iedereen rijdt fluitend door rood), halfzachte rechters als Irma Lips leggen idioot lage straffen op die vervolgens niet eens hoeven te worden uitgezeten (of niet, Brian Mariano).

  Rechtszaken tegen criminelen duren eeuwen (Robbie dos Santos) en politici worden helemaal niet vevolgd (zie doodrijder Schotte).

  En dan heb ik het nog maar niet over het leger ratvocaten dat de crinimelen graag ten dienste staat en zich met crimineel geld daarvoor laat betalen.

 4. @”De agente maakte zich zorgen over de agressie waar zij steeds vaker mee te kampen hebben tijdens het uitoefenen van hun werkzaamheden (op straat) en de negatieve kritieken jegens hen in de sociale media, wat zelfs een negatieve invloed heeft op haar privéleven en dat van haar collega’s….”
  En hoe zou dat komen?? De goeden daargelaten, maar bezie het optreden van veel agenten eens in de praktijk…arrogant, lomp, korte lontjes, dominant of op zijn minst onvriendelijk…de politie is je “beste kameraad” ?….toch wil ik er als onschuldige burger (nee nee dat moet u maar aannemen ) NIETS mee te maken hebben….gek, he ?? :)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties