Amigoe | OM: Bijdrage Van Raak belangrijk

Ronald-van-Raak

OM: Tweede Kamerleden hebben juist de taak misstanden aan de kaak te stellen

DEN HAAG — Het Openbaar Ministerie vindt dat SPTweede Kamerlid Ronald van Raak een belangrijke bijdrage levert aan de publieke discussie over corruptie en fraude. Dat schreef hoofdofficier Bart Nieuwenhuijzen in een toelichting om af te zien van vervolging.

Zakenman Francesco Corallo deed in juli 2015 aangifte tegen Van Raak, onder meer omdat de SP’er hem als ‘maffiabaas’ omschreef. Corallo en zijn advocaat Gerard Spong verwezen naar het opiniestuk ‘De criminele carrière van Gerrit Schotte’ uit 2012 op de site van de SP en naar ‘Geheime documenten – hoe de gokmaffia op Curaçao een geheime dienst kocht’ en ‘Sint Maarten – kritische blogger gevangen genomen en geïntimideerd’, beide in 2015 gepubliceerd op opiniesite ThePostOnline.

Het OM is echter van mening dat Van Raak met zijn artikelen aandacht vraagt voor mogelijke misstanden en een bijdrage levert aan een politiek debat of maatschappelijke discussie.

“Na bestudering van de aangifte en (de) artikelen, zie ik geen aanleiding om strafvervolging tegen u in te stellen”,

schrijft hoofdofficier Bart Nieuwenhuijzen in een brief aan Van Raak, die ook de Amigoe heeft ingezien. Volgens het OM wilde Van Raak met zijn artikelen misstanden aan de kaak stellen of een bijdrage leveren aan een maatschappelijke discussie of politiek debat. Bovendien verwees Van Raak in zijn artikelen naar de bronnen waar hij zijn beschuldigingen op baseerde.

“Zeker van u als Kamerlid kunnen dergelijke bijdragen verwacht worden en deze verdienen dan ook aanzienlijke bescherming”,

schrijft Nieuwenhuijzen. Corallo heeft de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen de beslissing van het OM. Corallo en Spong stuurden Van Raak in maart vorig jaar al een verzoek om voorzichtiger te zijn met de termen die hij gebruikt in zijn artikelen en tijdens Tweede Kamerdebatten. Van Raak zei destijds dat hij de taak heeft om misstanden aan de orde te stellen.

In een reactie verklaarde Spong vervolgens dat ook Tweede Kamerleden zich aan de wet moeten houden.

“Aan tweedehands aanklagers die zich niet aan het recht willen houden, bestaat in een democratische rechtsstaat geen enkele behoefte. (…) Corallo is ondanks beweringen van deze en gene nooit eerder strafrechtelijk veroordeeld”,

schreef Spong op ThePostOnline.

Het OM gaat overigens soms wel over tot vervolging van Tweede Kamerleden. De Sintmaartense politicus Cornelius de Weever deed begin vorig jaar aangifte tegen VVD-Tweede Kamerlid André Bosman wegens zijn suggestie dat De Weever voor zijn steun aan de UP was betaald door UP-leider Theo Heyliger.

De rechter kwam tot de conclusie dat Bosman voorzichtiger had moeten zijn, ook als de VVDer eigenlijk andere woorden gebruikte, maar verkeerd door de media was geciteerd. Hij hoefde uitspraken echter niet te rectificeren, omdat De Weever onvoldoende kon aantonen wat zijn belang was bij een rectificatie.

Bron: Amigoe

8 Reacties op “Amigoe | OM: Bijdrage Van Raak belangrijk

 1. Brain S logies stappen ze van zelf maar je hoort niets meer stappen op is niet alles er moet ook verder maatregels genomen worden tegen over deze mensen zo als alle criminelen . Van Rey is voor de rechter dat is waar maar Teven is in de tweede kamer nog steeds en jullie zegt dat hij is opgestapt.
  hij had een deal gemaakt net als al andere criminelen , sorry ik zie het zo het is niet zomaar een deal .
  oke doe jij maar deze deal dan zullen je zien hoe OM jouw 5 uur s’morgens jouw van je bed optillen

 2. Uny, In NL stappen ze zelf op als ze verdacht zijn

 3. Dacht dat je Uny imiteerde.. 🙂

 4. aanvullend : Van Rey is ook door zijn politieke partij VVD als lid geroyeerd.
  Kom daar op Curacao ook maar een som.

 5. Teeven moest terugtreden ondanks dat hij niet door een rechter is veroordeeld maar omdat zijn integriteit, terecht of onterecht, ter discussie stond/ staat. En dat past niet bij een staatssecretaris. Kom daar op Curacao eens om.
  Van Rey staat heden, 4-4-16 voor de rechter.

 6. “portefeuille”

 7. @Uny: teven is aangepakt, van Reij is aangepakt.
  Overigens heeft van Raak Caribische zaken in zijn “porteeulle”. Niet Griekse zaken, noch Nederlandse zaken.

 8. hoofdofficier Bart Nieuwenhuijzen is net zo corrupte
  als je over deze dingen praat moet je ook de Nederlandse politiek ook aanpakken het word aan een kant alleen over de Caribische Eiland gesproken maar over Nederlandse politiek niet neem aan de Teven Deal , ook die van Rey,
  ik hoort niet van van Raak .
  wees een beetje realistische en pak de Corrupt aan beide kanten niet alleen in Curaçao en Aruba en Bonaire of St.-Maarten maar ook hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *