30 C
Willemstad
• vrijdag 22 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Nog onzeker of Bándabou eigen brandweerpost krijgt

HomeMediaAmigoe | Nog onzeker of Bándabou eigen brandweerpost krijgt

door Xavora Ricardo-van der Biest

Nog onzeker of Bándabou eigen brandweerpost krijgt
Nog onzeker of Bándabou eigen brandweerpost krijgt

BÁNDABOU — Het is nog onzeker of Bándabou een eigen brandweerpost krijgt vanwege de hoge kosten die dat met zich mee zou brengen. Dat bleek tijdens een overleg tussen Fundashon Vision Bándabou (ViBa), vertegenwoordigers van de brandweer en het ministerie van Justitie.

Dit overleg werd gevoerd naar aanleiding van het ultimatum dat ViBa eerder deze week aan minister Nelson Navarro van Justitie (Pais) stelde om een brandweercentrale in Barber toe te zeggen.

De aanrijtijd naar Bándabou is volgens brandweercommandant Elvin Regina 20 tot 30 minuten, zo zei hij in een eerder interview met de Amigoe. Er is vorig jaar een oude brandweerwagen geplaatst bij de ambulancepost in Barber, maar deze werkt niet goed en er is bovendien geen brandweerpersoneel aanwezig op de post.

Het gesprek vond woensdag plaats bij brandweerpost Roodeweg tussen Regina, sectordirecteur van het ministerie van Justitie Gerold Daantje en medewerker van dat ministerie Marlon Jamaloodin, en enkele leden van ViBa. Aan de ViBa-leden was volgens hen beloofd dat minister Navarro aanwezig zou zijn, maar dat bleek niet het geval.

In dit gesprek werd uitgelegd dat er nog geen beslissing is genomen over de brandweercentrale Barber. Op 3 juli 2015 is in een gesprek met voormalig minister-president Ivar Asjes (PS) aangegeven dat er geld beschikbaar zou zijn om een brandweercentrale met personeel bij Barber te plaatsen, aldus de ViBa-leden. “Dit is aan de bewoners van Bándabou beloofd. Maar wat ze hebben gedaan is een brandweerwagen neerzetten, die meer water laat lopen dan dat ermee geblust wordt”, aldus een ViBa-lid. Volgens hem is dat voor veel bewoners van Bándabou onacceptabel.

Wachten op toekenning

Regina gaf aan dat een brandweercentrale wordt geplaatst aan de hand van het aantal mensen in een wijk en incidenten die in de desbetreffende wijk gebeuren. Op Bándabou gebeuren er minder incidenten dan in Bándariba, aldus Regina.

Volgens Regina is er een procedure in gang gezet voor een brandweerpost in Barber. Indien de Raad van Ministers dit goedkeurt zal er meteen overgegaan worden tot het werven van mensen. “Ik voer een plan uit, maar kan geen beslissing nemen om de brandweerpost op te zetten.” Regina wacht op de toekenning.

Als de ministerraad een beslissing neemt, kunnen de eerste medewerkers in vier maanden tijd een eerste fase-opleiding volgen. De intentie was om hier begin 2016 mee te beginnen, zodat vervolgens in de maand juli de brandweermannen geplaatst zouden kunnen worden in Barber.

Daantje zegt dat er volgens een instroomplan gewerkt wordt. Dit houdt in dat een bepaald aantal mensen in dienst kan treden van de overheid. Aan de hand van het aantal mensen dat met pensioen gaat of ontslag neemt kunnen er nieuwe mensen aangenomen worden. Het aantal hangt af van de begroting voor de salarissen.

Voordat de brandweercentrale operationeel kan zijn, moeten er ongeveer twintig mensen aangenomen worden om 24 uur-diensten te draaien.

Jamaloodin geeft aan dat het grootste struikelblok het personeel is. Volgens hem wil Navarro dit probleem oplossen, maar moet hiervoor ruimte op de begroting beschikbaar zijn.

Aandachtspunten ViBa

ViBa vindt dat de bewoners van Bándabou dezelfde rechten hebben als bewoners van Bándariba. “Wij betalen belasting zoals de rest van de bewoners van Curaçao”, aldus een ViBa-lid. De leden geven aan dat Bándabou zich gediscrimineerd voelt. “Wij moeten als mensen behandeld worden en niet als dieren.”

“De maanden gaan voorbij en mensen gaan dood”, stelt een lid. De brandweerpost te Barber moet een werkende brandweerwagen en een rescuewagen met personeel hebben.

“De brandweerwagen die nu bij Barber staat en die niet werkt, kan omgewisseld worden met eentje die wel goed functioneert”, aldus een ander ViBa-lid. Volgens hem zorgen bewoners van Bándabou voor hun eigen veiligheid door goed voor hun huis te zorgen. Ze weten dat als er iets gebeurt, hulp niet op tijd zal zijn.

De brandweerposten in Bándariba zijn ongeveer twintig minuten van elkaar vandaan. Als er een ongeluk op Westpunt gebeurt, duurt het minimaal 30 minuten voordat de brandweer hulp kan bieden. “De kans dat een persoon uit een auto gehaald kan worden of uit een huis gered kan worden is groter als de brandweer vanuit Barber kan vertrekken”, aldus een ViBa-lid.

ViBa stelt voor dat de brandweerpost in Steenrijk gesloten wordt en de personeelsleden naar Bándabou worden overgeplaatst. “Er moet minstens iets gedaan worden zodat de bewoners van Bándabou zich een beetje opgelucht kunnen voelen”, aldus het Viba-lid.

Afgesproken is dat er een voorstel naar Jamaloodin wordt gestuurd en dat deze het bespreekt met Navarro. Jamaloodin heeft beloofd dat er een vergadering zal plaatsvinden tussen ViBa-leden en Navarro.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties