28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Niets ongewoons aan retraite pastoors’

HomeMediaAmigoe | ‘Niets ongewoons aan retraite pastoors’

door Judith Ramautar

‘Niets ongewoons aan retraite pastoors’
Pastoor Gregg Redoblado van het bisdom Willemstad‘: Niets ongewoons aan retraite pastoors’

WILLEMSTAD — Er is niets ongewoons aan het feit dat een pastoor een studie-opdracht krijgt of met retraite gaat. Dat zegt pastoor Gregg Redoblado in reactie op het nieuws dat binnen zeer korte tijd twee pastoors van het bisdom Willemstad voor een aantal maanden naar het buitenland vertrokken zijn.

Redoblado, zelf pastoor van Janwe, neemt bisschop Luis Secco waar, die momenteel in het buitenland verblijft wegens het overlijden van zijn broer.

“Elk jaar zijn er programma’s voor pastoors die bedoeld zijn voor studie, om zich te professionaliseren of om zich te verdiepen op het spirituele vlak. Ook kunnen er persoonlijke redenen zijn voor een pastoor om voor een bepaalde periode op retraite te gaan in het buitenland. Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat er iets aan de hand is”,

zegt Redoblado desgevraagd. Hij doelt op de gestaag groeiende stroom van geruchten rond het vertrek van pastoor Simon Wilson van Groot Kwartier, die een studie-opdracht heeft gekregen van een half jaar, en pastoor Eduardo Sylvester van Steenrijk, die nu drie maanden in Colombia verblijft.

Wilson vertrok vorige maand nogal plotseling, zonder dat dit aangekondigd was aan de parochie en zonder afscheid te nemen.

Sylvester was al overgeplaatst naar de kerk van Sta. Maria om pastoor Reyes Suarez te assisteren en is dus nu naar Colombia afgereisd voor ten minste drie maanden. Of ze daarna ook weer terugkeren naar Curaçao kan pastoor Redoblado nog niet zeggen.

“Ik hoop dat ze terugkomen om de parochies weer te dienen. Maar je weet nooit of een studie-opdracht of retraite uitloopt. Dat is aan de pastoors persoonlijk om daarover te beslissen.”

De waarnemer van de bisschop is niet verbaasd dat er veel gespeculeerd wordt over het vertrek van Wilson en Sylvester.

“Dat is nu eenmaal een tendens die bij mensen hoort. Er is direct een vooroordeel, maar het hoeft helemaal niets slechts te betekenen als een pastoor op retraite gaat.”

Gedrag

Zoals gezegd doen rond het vertrek van de pastoors veel geruchten de ronde. Een rode draad is dat beide mannen aangesproken zijn op hun gedrag, wat niet is zoals dat van een pastoor zou moeten zijn.

Pastoor Eduardo Sylvester kwam enkele jaren geleden in het nieuws na een incident met de eigenaar van het stagehuis schuin tegenover de kerk van Steenrijk. Bewoners van het huis parkeerden hun auto op het kerkplein, dat vervolgens met een ketting werd afgesloten door de pastoor. Het kwam tot een handgemeen tussen Sylvester en de huiseigenaar, waarna de laatste werd gearresteerd. Tot een rechtszaak is het echter niet gekomen.

Montoya

Door de jaren heen zijn er, ook op Curaçao, telkens voorbeelden opgedoken van katholieke kerkvaders die (in hun privéleven) niet praktiseerden waarvoor zij waren opgeleid. Tot vervolging door de autoriteiten kwam het echter nooit. De pastoor in kwestie werd overgeplaatst of op retraite gestuurd.

Een schokkende gebeurtenis was de moord op pastoor Montoya van Bonam in 2006. De twee daders kregen in hoger beroep een lagere straf. De dood van de pastoor was het gevolg van een uit de hand gelopen seksspelletje, waar de pastoor zelf mee had ingestemd.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. @Joop,

  vreselijk dat dit soort zaken gewoon door kunnen gaan.
  in een toch wat ik dacht een redelijk beschaafde samenleving.
  Dat de Kerk fout is was mij 40 jaar gelden al duidelijk.
  je hoeft je daar maar even in te verdiepen, daar twijfel ik niet over.
  Het is een groot theater stuk met de hoofd act in Rome.
  Dat de rechters en het OM door maffia geregeerd worden is mij ook duidelijk geworden.
  Ik Hoop dat Nederland net als op St. Maarten hier ook heel snel een peleton naar toegaat sturen van onderzoekers en onafhankelijke juristen.
  Tot dan moeten we roeien met de riemen die we hebben.

 2. @ Sander, waarom zou ik liegen. Er hing mij 4 jaar boven mijn hoofd, als ik werkelijk had geschoten. Waarom denk je dat ik na 3 weken vrij kwam? Dit was al veel te lang, als de onderzoeksrechter Kroese zijn werk goed had gedaan en mij aan het woord had gelaten, dan was ik al na 2 dagen vrij geweest. Maar Kroese liet mij niet aan het woord, ik kreeg de kans niet om mij te verdedigen. Mijn houding beviel hem niet, jammer dan. Deze rechter is volledig incapabel en danste naar de pijpen van de kerk. Zo gaat dat op Curaçao! De man waar Eduardo Silvestre Hitiano mee samen woonde was blijkbaar illegaal, want op het moment dat ik zijn foto online plaatste, was hij ineens verdwenen. De pastoor probeerde hem in te dekken, de schoft. Jammer dat ik hier geen foto kan toevoegen, dan zou ik ook de verklaring van de pastoor bij de politie kunnen laten zien en aantonen dat deze geestelijke alles gelogen heeft. Vergis je niet in de smeerlapperij van de Roomse kerk Sander, er zitten meer mensen vast die onschuldig zijn. De katholieke kerk op dit eiland is een criminele organisatie, waar je geen idee van hebt. Het verwonderde me dat die 2 (..) op non actief zijn gezet, want die Secco neemt het niet zo nauw. Kijk naar die kop van die pastoor, de criminaliteit druipt er van af. Ik heb veel mensen gesproken die niet meer naar de kerk gingen vanwege dit stuk (..), tevens vanwege hun kinderen. Ik kan je brieven laten lezen die mensen me hebben gestuurd wat daar allemaal gebeurde. Ik heb zelf diverse malen de politie gebeld, omdat ik ‘s avond na 10 uur kinderen naar binnen zag gaan in de pastorie. Maar die deden niets, het waren blijkbaar niet hun kinderen. Ik kan een boek schrijven van wat ik daar allemaal heb gezien in de kerk van Steenrijk, maar Justitie en het OM doen er niets aan. De kerk is heilig en maakt de dienst uit hier, Justitie is slechts een verlengstuk van de kerk.
  Ik hoop dat deze klootzak in Colombia snel tegen de verkeerde aanloopt, dan pas is het voor mij afgesloten. En de in beslag genomen spullen zou ik eindelijk wel eens terug willen hebben van de Politie, want dit is gewoon diefstal. Binnen vallen zonder een gegronde reden en zonder vooronderzoek, het kan allemaal op dit eiland. Het is echt te gek voor woorden. Schaamteloze corrupte bende is het, een ander beeld kan ik er niet van krijgen.

 3. Ik ben de overbuurman van de pastoor van Steenrijk. Deze goddeloze leugenaar was niet eens aanwezig op de bewuste avond 8 mei 2012. Er waren problemen met zijn bedgenoot, de man die al ruim 3 jaar met hem samen woonde, die daar de boel schoonhield en met regelmaat de banden van de studentenauto’s lek stak. Toen ik hem op heterdaad betrapte rende deze weg de tuin in en begon met stenen te gooien. Mijn hond werd hierdoor gewond aan zijn kop. Ik ben toen woedend naar binnen gegaan en heb mijn luchtbuks gepakt en de laser op zijn borst gericht en hem gezegd dat ik de volgende keer zou schieten. Dat was alles. Ik ben toen naar binnen gegaan. Ik heb 8 getuigen van dit voorval, maar de politie vond het niet nodig om te te verhoren. Een pastoor is immers heilig op dit eiland.
  ‘s Nachts om 3 uur werd mijn poort ingebeukt door ongeveer 16 gemaskerde en met machinegeweren bewapende mannen. Ik zou op de pastoor geschoten hebben. Ik kende de man niet eens. Na mijn 3 weken durende gevangenschap zag ik in de kranten voor het eerst hoe deze alcohol verslaafde pedofiel er uit zag. De volgende dag bleek hij een prachtig toneelstuk te hebben opgevoerd. Hij ging zelfs zo ver, dat hij verklaarde dat ik 5 keer had geschoten met een luchtbuks zonder te herladen. Maar de politie is hier kennelijk achterlijk en weten niet dat je een luchtbuks na elk schot moet herladen. Een priester heeft hier altijd gelijk en rechtsspraak en vooronderzoek zijn vieze woorden, het is immers gemakkelijker om een burger op te sluiten dan een liegende en bedriegende pastoor.
  Maar het is voor mij wel een opluchting dat deze criminele smeerlap is vertrokken, ik hoef nu die rotkop van hem niet meer te zien als ik naar buiten ga. Hopelijk flikt hij datzelfde kunstje ook in Colombia, dan kunnen ze hem gelijk cremeren, dan heeft hij ook wat hij verdient.

 4. De katolieke kerk is in mijn ogen ook een groot theaterstuk.
  Die door de eeuwen heen een hoop ellende heeft veroorzaakt.
  De huidig paus lijkt een beetje normaal, maar de hele oude garde aan bisschoppen en kardinalen moeten echt heel snel naar een afgesloten bejaardenhuis.

 5. Weer zo een hemelpiloot die wat recht probeert te kletsen, niets aan de hand hoor maar INEENS was er die noodzaak tot studeren of retraite, geen afscheid van de kudde, geen extra mis of zo, maar van het ene moment op het andere weg van het eiland. De ongeloofwaardigheid druipt er af maar ja wat verwacht je van zo een onfrisse club.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties