28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Negatieve invloed media bij verkiezingen’

HomeMediaAmigoe | ‘Negatieve invloed media bij verkiezingen’
‘Negatieve invloed media bij verkiezingen’
Glen Sulvaran: ‘Negatieve invloed media bij verkiezingen’

WILLEMSTAD — Het is een tendens geworden dat de media goed praten wat fout is en dat enkele persleden zich laten omkopen met als einddoel de bevolking te hersenspoelen en zo ook hun stemkeuze te beïnvloeden tijdens verkiezingscampagnes.

Dat brachten Statenleden Humphrey Davelaar (PNP) en Glenn Sulvaran (onafhankelijk) gisteren in hun eigen woorden naar voren, tijdens het Statendebat over veroordeelde Statenleden.

Sulvaran benadrukte dat het probleem veel groter is dan waarover gisteren werd gedebatteerd.

“Het maakt ons en ons werk bijna overbodig.”

Hij opende zijn spreekmoment met een uitspraak van de 33e president van de Verenigde Staten, Franklin D. Roosevelt: “Democracy cannot succeed unless those who express their choice are prepared to choose wisely.”

De onafhankelijke parlementariër is ervan overtuigd dat de Curaçaose bevolking niet goed voorbereid is om bewust te kunnen stemmen.

“Ik begrijp echt niet hoe wij zo diep zijn gezonken.” Hij maakt zich ernstig zorgen hierover. Volgens Sulvaran heeft dit te maken met de giften die persleden aannemen om de bevolking te hersenspoelen. “Er is ook sprake van populisme.”

Het feit dat ook ouderen, die beter moeten weten, meedoen, baart hem zorgen.

“Jong en oud is 100 gulden aangeboden om op een partij (MFK, red.) te stemmen. Dus als ik propageer dat ik 100 gulden betaal voor elke stem, heb ik 400.000 gulden nodig om een zetel verzekerd te hebben. Waar willen wij eigenlijk met onze democratie heen?”

Naast het omkopen van de media, heeft de ondergang van de democratie volgens hem ook met opvoeding te maken. Hiermee liet Sulvaran doorschemeren dat de beslissing van Statenlid Gerrit Schotte om niet af te treden, dus te maken heeft met opvoeding en collectieve mentaliteit.

“Indien iemand dat wel heeft, is de druk dan zo groot dat die persoon zelf zou aftreden?”

Over het aanvullen van de Staatsregeling met een artikel dat specifiek de gevolgen voor een veroordeeld Statenlid regelt, zei Sulvaran dat men de materie eerst goed moet bestuderen.

“St. Maarten heeft het tegen negatief advies in, toch gedaan, maar dat betekent nog niet dat het correct is. De wet beschermt de parlementariër totdat het vonnis onherroepelijk is. En nu wil men een schorsingsfenomeen creëren, terwijl dit volgens mij niet mag.”

Volgens Sulvaran is de oplossing simpel: opvoeding en vorming van mensen en niet het verkeerd informeren van hen.

Volleybal

PNP’er Humphrey Davelaar is zich ervan bewust dat er geen wet bestaat die de deelname van een veroordeelde parlementariër verbiedt, maar hij betreurt het dat de verkeerde perceptie wordt gecreëerd dat een veroordeling in eerste aanleg vervalt, wanneer men in hoger beroep gaat.

“Dat is niet waar.”

Hij liet doorschemeren dat dit te wijten is aan de misinformatie van de bevolking door de media, in het bijzonder radiotalkshows. Zo had hij een uitgebreid betoog over de modus operandi van de hoofdredacteur van Radio MAS, Dwight Rudolfina, die hij als een ‘volleybalwedstrijd’ aangemerkte. Volgens Davelaar trachtte de radiopresentator hem in een valstrik te lokken, door hem eerst te bellen voor een interview over het Statendebat, om Schotte later aan het woord te laten en hem zo de mogelijkheid te bieden Davelaar tegen te spreken.

“Men tracht politici de mond te snoeren, door hen angstig te maken. Zij mogen niet praten over de foute dingen die in deze staat gebeuren.”

Er moet hierin verandering komen, benadrukte Davelaar, omdat men vroeger bewust genoeg was om dergelijke problemen intern af te handelen. Dat is volgens hem niet meer zo.

“Men mag niemand omkopen om anderen aan te vallen. De overheid moet daarom met voorzieningen komen, om de bevolking te beschermen. PNP staat voor veranderingen, opdat het imago en de integriteit van het parlement beschermd worden.”

Het is voor hem niet normaal om namen te noemen (van onder anderen persleden) in de Statenzaal, maar hij vond het kennelijk nu wel nodig.

Rudolfina heeft zelf tijdens zijn programma gistermiddag en vanochtend gereageerd op de uitspraken van Davelaar. Hij weersprak gepoogd te hebben Davelaar in een valstrik te lokken en benadrukte dat hij diverse andere Statenleden heeft geïnterviewd. Verder benadrukte hij onpartijdig te zijn en dat ‘sommigen misschien niet meer zo relevant zijn’ en daarom dergelijke uitspraken doen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. het grootste deel van de papiamentstalige media is in handen van de maffia.
  dus MFK kan weer scoren bij de volgende verkiezingen.
  dankzij het geld van CArolla.
  dos Sanots is voorlopig even kaalgeplukt.
  wanneer is Carolla aan de beurt.
  heeft hij zijn miljarden eerlijk verdient???

 2. Glen Sulvaran,
  ik heb een persoonlijk vraag voor jouw.
  wat heb je gedaan met de 300 000 gulden dat je heb gehad voor de jeugd en waar deze geld besteden ? kun je me a.u.b effen tijd nemen om deze vraag te beantwoorden.
  ik ben echt moe dat je altijd vingers wijzen aan schotte maar je eigen vieze handeling komt niet tot spraken en dat vind ik een beetje raar, wees een man niet een muis en vertel me nu op dit moment wat heb je gedaan met dat geld, geld van de bevolking.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties