Amigoe | Nationaal Ontwikkelingsplan komende jaren leidraad regering

De ministerraad geflankeerd door de sociale partners en het UNDP-team gaven gisteren uitleg over het Nationaal Ontwikkelingsplan.

De ministerraad geflankeerd door de sociale partners en het UNDP-team gaven gisteren uitleg over het Nationaal Ontwikkelingsplan.

WILLEMSTAD — Het Nationaal Ontwikkelingsplan, dat onder leiding van UNDP tot stand is gekomen, zal de komende jaren de richtlijn zijn voor de acties van de regering. Dat zei premier Ben Whiteman (PS) gisteren tijdens de presentatie van het Nationaal Ontwikkelingsplan aan het publiek.

Hij noemde het plan niet perfect, ‘maar terwijl je bezig bent, kun je het aanpassen’.

“Het monitoren en de evaluatie van het plan zijn net zo belangrijk als het plan zelf”, aldus Whiteman. Het Nationaal Ontwikkelingsplan is het eerste duurzame plan dat gedragen wordt door alle actoren: de overheid, het bedrijfsleven en de sociale partners.

In het plan zijn vijf thema’s geïdentificeerd die de komende jaren prioriteit genieten. Dat zijn: onderwijs, economie, milieu, nationale identiteit en goed bestuur. Voor de implementatie van het plan worden er werkgroepen ingesteld, de zogenoemde Tiger Teams die steun moeten bieden.

De implementatie is volgens alle actoren belangrijk. In het verleden zijn er diverse plannen opgesteld die vervolgens echter weer in de la verdwenen. Om te voorkomen dat het dit keer weer gebeurt heeft UNDP de elementen die belangrijk zijn voor de uitvoering geïdentificeerd. Zo moet het onder meer gebonden zijn aan de meerjarige begroting en moet de uitvoering gemonitord worden.

Volgens minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais) kan het plan moeilijk aan de kant worden gezet als de successen naar de bevolking toe worden gecommuniceerd. Het UNDP-kantoor in Trinidad & Tobago blijft Curaçao bijstaan in de implementatiefase. Dat verzekerde Richard Blewitt van het UNDP-kantoor.

Curaçao is een van de eerste landen in de regio met een Nationaal Ontwikkelingsplan. Het is het eerste land met een plan dat verbonden is aan de Sustainable Development Goals die de Verenigde Naties onlangs hebben geratificeerd. Hierdoor zijn de doelen meetbaar. De ministers van het kabinet legden gisteren elk uit welke projecten er vanuit het plan binnen hun ministerie worden uitgevoerd. Veel van deze projecten zijn al in uitvoering. Voor de economie zijn er drie sectoren geïdentificeerd waar de focus op wordt gelegd, namelijk logistiek en transport, het toerisme en de petrochemische sector. Verder worden innovatie en export gestimuleerd en wordt het investeringsklimaat verbeterd.

Het ministerie van Onderwijs gaat verder met het professionaliseringstraject van de voorschoolse educatie en wordt het Technical Vocational and Educational Training-systeem geïntroduceerd. Op het gebied van milieu lopen al een paar projecten zoals het vergroten van de capaciteit van duurzame energie door bijvoorbeeld het windmolenpark van Aqualectra uit te breiden. Ook wordt het beleid voor duurzame energie afgerond zodat Curaçao aanspraak kan maken op fondsen uit de Europese Unie.

Eric Smulders die namens de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) gisteren aanwezig was, heeft er alle vertrouwen in dat als de samenwerking op dezelfde manier wordt voortgezet, het plan succesvol geïmplementeerd zal worden.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Nationaal Ontwikkelingsplan komende jaren leidraad regering

  1. Nou zeg je weer iets zinnigs, eerst 3,5 jaar lang zeggen dat het allemaal aan je voorgangers ligt en dan na 3,5 jaar met een meerjarenplan komen, dan heb je het echt niet begrepen ‘regering’

  2. caribbeancynic

    Papier is geduldig. Ben benieuwd of iemand zich over een jaar dit plan nog herinnert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *