32 C
Willemstad
• zondag 26 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Nachtopvang FMA voor daklozen sluit per 1 juli

HomeMediaAmigoe | Nachtopvang FMA voor daklozen sluit per 1 juli

door Judith Ramautar

Nachtopvang FMA voor daklozen sluit per 1 juli
Nachtopvang FMA voor daklozen sluit per 1 juli

WILLEMSTAD — De nachtopvang voor verslaafde daklozen van de Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA) in Scharloo zal per 1 juli definitief haar deuren moeten sluiten. De stichting heeft geen budget en het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) levert geen mensen meer voor het werkgelegenheidsproject om de nachtopvang te bemannen.

De beslissing werd vanmiddag voor het middagmaal in de dagopvang Dios Yudami door de FMA-directie meegedeeld aan de cliënten. De opvang, waar bed, bad en brood wordt verstrekt, is gevestigd in het voormalige gebouw van Kranshi.

FMA krijgt geen subsidie voor de nachtopvang. En de subsidie die ze jaarlijks wel krijgt, ongeveer 3 miljoen gulden, is al meer dan tien jaar niet aangepast.

Per 1 april is een einde gekomen aan de betrokkenheid van Soaw in de vorm van een leer-werkproject. Om langdurig werklozen meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt, konden ze deelnemen aan het leer-werkproject om de nachtopvang te bemensen. Ze kregen daarvoor onderstand en een vergoeding. Maar dat laatste wordt niet meer betaald door Soaw.

Het sluiten van de nachtopvang zal zeker gevolgen hebben. Verslaafden zullen weer meer over straat gaan zwerven, en dat geeft weer overlast in en rond het centrum van de stad. FMA heeft daarover al gesproken met toeristenbureau CTB.

Algemeen manager FMA Meta Fahrenfort: “Gezien onze financiële situatie kunnen we de nachtopvang niet open houden zonder dat we daar subsidie voor ontvangen. We zouden hiervoor een kleine ploeg medewerkers aan moeten trekken.”

Soaw stopt met het leer-werktraject onder meer omdat het ministerie van mening is dat de langdurig werklozen te weinig leerden voor hun herintreding op de arbeidsmarkt. Maar hun kansen op een andere baan op deze arbeidsmarkt waren al gering, vanwege het lage opleidingsniveau dat ze hebben. Daarnaast stelde Soaw de eis dat er steeds iemand van de FMA aanwezig zou moeten zijn in de nachtopvang. Maar daar kan de stichting niet aan voldoen. “We hebben de medewerking nodig van de mensen die overdag werken bij Dios Yudami, maar die kunnen we dus niet blijven inzetten voor avond- en nachtdiensten”, aldus Fahrenfort.

De dagopvang bestaat al meer dan veertien jaar. Later is daar de nachtopvang met 28 bedden bijgekomen. Maar er is nog steeds niets structureel geregeld voor de financiering, terwijl de financiële situatie van FMA zonder meer nijpend is te noemen. “Zeker na de inzet die we zelf het afgelopen jaar hebben moeten leveren voor de nachtopvang, waar niets tegenover staat. Wij kunnen dit als organisatie dus niet dragen.”

Vorig jaar juni dreigde ook al sluiting voor de nachtopvang, terwijl FMA in oktober en november de subsidie van die maanden niet tijdig kreeg overgemaakt door Soaw. De salarissen konden niet uitbetaald worden en de rekeningen van Aqualectra dreigden onbetaald te blijven. Onder FMA vallen behalve Dios Yudami ook nog Nos tei Pa Otro en het rehabilitatiecentrum Speransa.

Naar aanleiding van de dreigende sluiting van de nachtopvang vorig jaar, stelde Ombudsman Alba Martijn een onderzoek in. Ze kreeg een brief van de secretaris-generaal (SG) van Sociale Zaken, waarin deze aangaf dat de zaak niet op het ministerie van Soaw afgeschoven kon worden. FMA moest volgens de SG zorgen voor gediplomeerd personeel.

De situatie van dakloze verslaafden in en rond het centrum en de financiering van hun opvang, is op zijn zachtst gezegd gecompliceerd. Het zijn veelal mensen met een dubbele diagnose: én verslaafd én een psychiatrische aandoening. Buiten Curaçao wordt drugsverslaving officieel erkend als een ziekte. Dat zou ook het ministerie van Gezondheid financieel mede-verantwoordelijk maken. Maar deze zieke mensen zijn ook vaak dakloos, en dat valt weer onder de portefeuille van Soaw. Daarnaast zorgt een deel van hen – naar schatting zijn er rond de 200 verslaafden in en rond het stadscentrum – voor overlast. Ze slapen op openbare banken, onder de brug, bedelen om geld of maken zich schuldig aan diefstal. En dat valt weer onder het ministerie van Justitie.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Triest dat je voor zo weinig mensen die gebruik moeten maken van de nachtopvang het zaakje gaat opdoeken.
    Ik snap de PS niet hoor de people’s party die werkelijk geen ene moer doet voor hen die het al zo moeilijk hebben in de maatschappij. Wat een stupide gedoe allemaal en hoe durven ze.

  2. Men heeft alhier de absolute gave om goed lopende projecten af te schieten. De optelsom van het resultaat van het “afschieten” is vaak hoger dan de investering nu gedaan.

    Zijn het tekenen aan de wand dat er steeds meer zorg en ook jeugdprojecten onderuit worden gehaald?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties