29 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 21:23

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Multiple choice vragen brengen vsbo-examenkandidaten in verwarring

Het examen Biologie was deels makkelijk, deels moeilijk.

Multiple choice vragen brengen vsbo-examenkandidaten in verwarring
Multiple choice vragen brengen vsbo-examenkandidaten in verwarring

Na weken van ploeteren op de lesstof, moet het dan nu echt gebeuren. De Curaçaose scholieren buigen zich twee weken lang in opperste concentratie over hun examens. Een spannende tijd voor de examenkandidaten maar ook voor hun ouders en docenten. De Amigoe peilt dagelijks op een andere locatie de stemming.

Buiten Albert Schweitzer vsbo te Parera staan Shantely Kirindongo (19), Jo-Anna Richardson (16), Germaine Alberto (18) en Katherine Zopfi (17) bij te praten over het zojuist gemaakte examen Biologie. Eenduidig zijn ze er niet over.

- Advertentie -

“Best te doen”, roept Katherine die het makkelijk vond. “Heel veel multiple choice vragen”, roept Germaine die het in tegenstelling tot Katherine wel moeilijk vond. Door de multiple choice vragen moest hij echt goed nadenken omdat sommige antwoorden wel erg op elkaar leken.

Doordenkers waren voor hen vragen over het hart. Germaine liep vast bij een vraag over kleppen. “Het was een vraag over halvemaanvormige kleppen, longkleppen en hartkleppen. Ik kwam er niet uit.” Alhoewel het examens zijn krijgt hij nu de ruimte om te twijfelen. Later niet. Zijn droom is om huisarts te worden.

Shantely en Jo-Anna hadden meer moeite met het gedeelte over bloedsomloop. “Ze vroegen naar het nut van rode bloedcellen”, roept Jo-Anna. Een instinker was de vraag over levenskenmerken. Of een fiets daar bij hoort. “ Ik dacht omdat het met je lichaam op gang wordt gebracht, het ook iets met leven te maken had. Later realiseerde ik me dat een fiets gewoon een ding is en geen levenskenmerken heeft”, verklaart Germaine waarom hij het zwaar had tijdens het examen. Zoals zij het hadden gebracht werd je op het verkeerde been gezet.

Halverwege het gesprek excuseert hij zich. Germaine moet naar de schoolkantine waar hij de beheerster helpt. Tijdens de lessen bereidt zij alles voor en in de pauze komt Germaine een handje helpen met de verkoop. Dat doet hij al jaren, maar binnenkort komt daar een eind aan.

- Advertisement -

Volgend jaar wil hij naar IFE. “Daar ga ik vier jaar de verpleegopleiding volgen.” Dan nog twee jaar hbo verpleging en daarna zes jaar medicijnen omdat hij uiteindelijk huisarts wil worden. Hij geeft zichzelf tot zijn 35e om te studeren. De reden om door te studeren is dat hij geen vertrouwen heeft in de economische vooruitzichten van Curaçao. “Zoals het nu is moet je doorstuderen om straks iets te bereiken.”

Jo-Anna gaat ook door. Wel in het buitenland. In Jamaica wil ze voor piloot gaan studeren. Eigenlijk wilde ze dat al heel lang. Pas toen ze bezig was met de opleiding Zorg & Welzijn kwam ze erachter dat ze verkeerd zat. Ze besloot de opleiding af te maken. Na de examens gaat ze emigreren. Een tante van haar woont daar. Eerst wil ze twee jaar bij de tante en daarna op zichzelf gaan wonen. Ze wil het liefst gaan werken voor een grote Europese vliegtuigmaatschappij.

Shantely en Katherine zijn er nog niet helemaal uit. Shantely wil wel in de verpleging blijven. Het liefst wel in het buitenland. “In Panama”, roept ze. Katherine twijfelt nog over alles. Doorstuderen? Werken? Waarschijnlijk wordt het het eerste. Maar dan ‘s avonds. Eerst hebben ze de komende twee dagen nog de laatste examens af te leggen.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Paradise FM | Weer iemand overleden door Covid-19

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van maandag. Het aantal mensen op Curaçao dat door een Covid-besmetting is...

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...
- Advertentie -