28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Moses beschuldigt Franco van tegenwerking

HomeMediaAmigoe | Moses beschuldigt Franco van tegenwerking
Marilyn Moses-PAIS
Ex-PAIS statenlid Moses beschuldigt Franco van tegenwerking

WILLEMSTAD — In een Facebook-post beschuldigt onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) en ‘zijn handlangers’ ervan haar tegen te werken door haar deelname aan Parlatino in Panama te boycotten. Volgens Franco is hier echter niets van waar.

Om aan de Parlatino-vergadering deel te kunnen nemen heeft Moses haar eigen vliegticket naar Panama en hotelverblijf bekostigd. Volgens Franco is Moses door haar vertrek uit de Pais-fractie echter geen lid meer van de Parlatino-commissie.

“In elke Parlatino-commissie is een lid van de coalitie en een lid van de oppositie vertegenwoordigd. Op dit moment vergeet ze dat haar positie is veranderd. Haar vertrek uit de coalitie werkt ook door in de commissies waar ze deel van uitmaakte”, legt Franco uit.

Leden van het parlement worden vanuit hun fractie in verschillende commissies, waaronder de vaste commissies van de Staten, benoemd. Ook zijn er bijzondere commissies, waaronder die van Parlatino. Het voorzitterschap van een vaste commissie gaat naar een parlementslid dat van dezelfde partij is als de minister met de portefeuille van de commissie. Zo was Moses voorzitter van de Vaste Commissie van Justitie. Alex Rosaria, fractieleider van Pais, heeft meteen schriftelijk laten weten dit te willen veranderen na het vertrek van Moses uit Pais.

Hoogstwaarschijnlijk wordt er in de eerste week van december een nieuwe indeling van de Statencommissies gemaakt. Door het vertrek van Moses uit Pais is er een nieuwe coalitie gesmeed met de hulp van PAR. Daardoor is de PAR van de oppositiebanken naar de coalitie gegaan.

Ook heeft MFK-parlementariër Monique Koeyers-Felida haar ontslag ingediend. Vervolgens zijn de geloofsbrieven van haar opvolger Sithree van Heydoorn bij de Statenvoorzitter binnengekomen. Deze vier veranderingen in de fracties hebben gevolgen voor de indeling van de commissies. Pragmatisch gezien wil hij al deze veranderingen tegelijk in één vergadering behandelen.

“Moses is op de tour dat ze denkt dat ze in elk vliegtuig moet stappen. Een dag na de breuk zou en moest ze naar Saba voor de Dag van Saba”,

zegt Franco. Omdat de uitnodiging voor een lid van elke fractie gold, heeft hij ermee ingestemd dat Moses als onafhankelijk Statenlid bij de viering in Saba zou zijn.

In het geval van het tripartiet overleg van de parlementen van Aruba, Curaçao en St. Maarten maakte ze volgens Franco ook veel ‘heisa’ om daarbij aanwezig te zijn. Volgens Franco had ze voorheen geen interesse in de onderwerpen die daar behandeld zouden worden.

“Logistiek was het onmogelijk om een ticket naar Aruba te regelen”, zegt Franco. “Op het moment dat ze weet in welke commissies zij als onafhankelijk Statenlid zit, kan ze naar hartenlust reizen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties