Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Mogelijk infiltratie onderwereld in VDC

Navarro: Commissie van Toezicht monitort alles

SOAB Direcetur Geomaly Martis en Eduardo 'Dito' Vlieg lichtten het volk valselijk voor in Comissie van Toezicht VDC: Pers negatief. "Hoewel de commissie in 2012 aan de toenmalige minister(s) van Algemene Zaken positief had geadviseerd omtrent het voornemen over te gaan tot het daadwerkelijk ontslag van Edsel Gumbs als hoofd van de VDCS
Minister van Justitie Nelson Navarro: “Commissie van Toezicht (CvT) Veiligheidsdienst Curacao (VDC) monitort alles” | Foto: Geomaly Martes (SOAB) en Eduardo ‘Dito’ Vlieg (LAR) maken naast voorzitter mr. Winfield deel uit van het bestuur van de CvT

WILLEMSTAD — Het lijkt erop dat de onderwereld ook in de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) is geïnfiltreerd. De Amigoe krijgt veel informatie binnen van welingelichte bronnen over functionarissen van de VDC die een link zouden hebben met de onderwereld.

Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) meldt desgevraagd hierop dat een indirecte link van VDC-functionarissen met bendes niet abnormaal is, aangezien zij informanten in alle lagen van diverse organisaties (ook bendes) hebben zitten.

- Advertentie -

De minister benadrukt verder dat de veiligheidsdienst gemonitord wordt door een commissie van toezicht bestaande uit integere leden. Dat antwoordt hij op de vraag of de VDC-functionarissen regelmatig gescreend worden.

Dat de onderwereld in de bovenwereld is doorgedrongen, maakte minister Navarro al midden vorig jaar bekend. Dat zorgde voor veel discussie in de samenleving en leverde tevens kritiek op in de Staten van onder meer Statenleden Armin Konket (PAR) en Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS), tijdens de vergadering over criminaliteit naar aanleiding van de fatale schietpartij bij de luchthaven.

De minister liet recentelijk ook meermalen weten het te betreuren dat de onderwereld er alles aan doet om de boel (uitvoering van het cameratoezicht, red.) nog langer op te houden. Het cameratoezicht op het eiland is volgens Navarro essentieel om criminaliteit te voorkomen en te bestrijden, wat reden te over is voor de onderwereld om marionetten (tegen betaling) in te zetten om te laten doorschemeren dat de minister dubieuze plannen heeft.

Of het de onderwereld daadwerkelijk is gelukt om ook in de VDC te infiltreren, zal uit het lopende onderzoek moeten blijken. Echter, bronnen melden dat de VDC-functionaris A.C. informatie zou hebben verschaft aan de politieagent Xavier de W. over de later vermoorde leden van de bende Buena Vista City (BVC) Erwin ‘Djais’ Juliana en Shantlé ‘Champi’ Arnhem, omdat die bende een conflict zou hebben gehad met een aangetrouwd familielid van deze VDC-functionaris.

- Advertisement -

Deze informatie kwam binnen bij de Amigoe, na de publicatie van gisteren over de mogelijke misleiding van de VDC-functionaris door de inmiddels aangehouden agent De W. Hij zou de informatie aan de agent hebben doorgespeeld op basis van de mededeling van die agent over een eigen onderzoek, waarvoor hij informatie over de bendeleden nodig had. De VDC-agent is niet aangehouden. Hij is niet als medeplichtige aangemerkt in deze zaak.

Vertrouwen regering

Premier Ivar Asjes (PS) zegt desgevraagd geen commentaar te zullen geven over de huidige discussie rond de VDC. Hij ontkent noch bevestigt wat de Amigoe gisteren heeft gepubliceerd over de bewuste VDC-medewerker.

Asjes wilde ook niet ingaan op de vraag of hij als premier vertrouwen heeft in de VDC. “Statenlid Konket heeft mij vragen hierover gesteld, waarop ik uiterlijk 24 april aanstaande antwoord zal geven.

Hij vroeg ook naar het vertrouwen in de veiligheidsdienst, dus krijgt u die informatie nadat ik die aan het Statenlid heb gegeven”, benadrukt de premier desgevraagd. Dit allemaal omdat hij als premier in het belang van de veiligheidsdienst zelf en dus ook de staatsveiligheid, geen publieke uitspraken doet over de dienst, aldus Asjes.

Screening KPC

Het feit dat de agent De W. informatie heeft verschaft die leidde tot de dubbele moord op 15 juli, is een mogelijke indicatie dat de onderwereld al in het politiekorps zou zijn geïnfiltreerd.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem tevens van het verkopen van twee politieportofoons aan derden. Minister Navarro heeft inmiddels diverse agenten op non-actief gesteld en is sinds vorig jaar bezig met de opschoning van het politiekorps.

Hij gaf eerder aan niet precies te weten hoeveel corrupte agenten deel uitmaken van het korps, maar dat er toen een lijstje is gemaakt met de namen van alle agenten die ‘rotte appels’ zijn binnen het korps. Die opschoning gaat door, zegt Navarro desgevraagd. “Alle verdachte agenten worden wederom intern gescreend.”

Woning agent beschoten

De woning in Buena Vista, waar de politieagent De W. tot kort voor zijn aanhouding voor zijn betrokkenheid bij de fatale schietpartij op het vliegveld Hato verbleef, is vannacht beschoten. Dat bevestigt politiewoordvoerder Imro Zwerwer desgevraagd aan de Amigoe.

De politie kreeg een melding binnen, mogelijk van derden en dus niet van bewoners van het huis, wat volgens de woordvoerder een indicatie is dat er niemand thuis was op het moment dat werd geschoten. Er zijn geen gewonden gevallen tijdens de schietpartij.

Wel werden diverse lege patronen voor de woning op de grond gevonden. Die werden in beslag genomen voor een uitgebreid onderzoek. Of de agent inmiddels op de hoogte is gesteld van de schietpartij, is nog niet bekend.

Bron: Amigoe
Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Mijn beste mensen ik was agent op Curacao en Nederland. Die rotte appels waren in 1974 er al. Het verbaasd mij dat de regeringen, Antillen en Nederland weinig aandacht hieraan heeft besteed. Tot vandaag is er niets veranderd. De VDC is het hart van inlichtingen en opsporing. Ik heb mij altijd afgevraagd, waarom mensen politiek in willen gaan. Macht, pluche, of verrijking. Jammer genoeg is dit kenbaar in onze stelsel. Heb hierover al geschreven. Een reorganisatie is op kort termijn noodzakelijk. Een agent in vertrouwen nemen mag binnen een inlichtingendienst nooit. Jij bent autonoom. Ook die opsporingsambtenaar mag je niet vertrouwen. Ik vraag me af wat voor trainingen deze arme mensen hebben gehad. Werk aan de winkel voor het Koninkrijk. Jullie slaan nu echt een flater. Het buitenland kijkt mee. Wij zijn voor hun niet te vertrouwen. Jammer in deze moeilijke tijd.

  2. Krijgt de eerste de ( niet zo) beste agent op zijn verzoek info van medewerkers van VDC? Het zal toch niet ? Daar zijn toch schriftelijk procedures voor vastgelegd met op papier vastgelegde goedkeuringen van de leidinggevenden? Kortom : ik twijfel aan de integriteit van die agent maar ook aan die van de bewuste VDC-medewerker.
    Ik ga binnenkort verkleed als agent maar eens langs bij de VDC. Ik wil wel wat nadere specifieke informatie over hier nog niet te benoemen personen met vraagtekens achter hun naam.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | Odyssey of the Seas meert aan bij Tulapier

Willemstad - De Odyssey of the Seas is het nieuwste schip van Royal...

AntilliaansDagblad | Drie sterfgevallen, vier opnames CMC

Willemstad - Op Curaçao zijn drie mensen overleden aan de gevolgen van een...

AntilliaansDagblad | ‘CBCS moet transparanter’

Willemstad - Meer transparantie en meer een rol als partner in plaats van...

ParadiseFM | Integriteit medewerkers Openbare Werken onderzocht

Het Ministerie van VVRP heeft een integriteitsonderzoek gestart naar bepaalde medewerkers van Openbare...

PBC | Vandaag drie coronadoden op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zojuist werd bekend dat er vandaag drie mensen overleden zijn...

Telegraaf | Jonnie en Thérèse Boer gaan nieuwe zaak bouwen op Cariben

Pieter Klein Beernink Het bekendste culinaire driesterrenpaar van Nederland breidt uit in het zonnigste...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Sint Maarten wint Amerikaanse prijs

Philipsburg - House of Nehesi Publishers (HNP) uit Sint Maarten heeft een Amerikaanse prijs gewonnen voor het ontwerp van het boekomslag van ‘Africa in my skin’. Het...

AntilliaansDagblad | Odyssey of the Seas meert aan bij Tulapier

Willemstad - De Odyssey of the Seas is het nieuwste schip van Royal Caribbean. Het werd vorig jaar opgeleverd en vaart nu voor het eerst met cruisepassagiers...

AntilliaansDagblad | Drie sterfgevallen, vier opnames CMC

Willemstad - Op Curaçao zijn drie mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Eén van de drie was opgenomen in het Curaçao Medical Center (CMC), de...

AntilliaansDagblad | ‘CBCS moet transparanter’

Willemstad - Meer transparantie en meer een rol als partner in plaats van alleen als toezichthouder. Dat zeggen betrokkenen in de financiële sector en daarbuiten over de...

NU | Martina begint aan vijfde Spelen: ‘Misschien zet ik die laatste tattoo zelf’

Donderdag begint Churandy Martina (37) aan zijn vijfde Olympische Spelen. De nestor van de Nederlandse atletiekploeg vertelt over zijn eerdere deelnames en zijn laatste in Tokio. "Het...

ParadiseFM | Integriteit medewerkers Openbare Werken onderzocht

Het Ministerie van VVRP heeft een integriteitsonderzoek gestart naar bepaalde medewerkers van Openbare Werken. Zo schrijft de Amigoe. Volgens het ministerie is het onderzoek gestart naar aanleiding...
- Advertentie -