31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Minister Navarro: Geen tolerantie voor mensenhandel

HomeMediaAmigoe | Minister Navarro: Geen tolerantie voor mensenhandel
mensenhandel-4
Minister Navarro: Geen tolerantie voor mensenhandel

WILLEMSTAD — 18 oktober is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Dag tegen Slavernij en Mensenhandel. Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) staat hierbij stil en roept de samenleving op om in het kader van deze werelddag samen te reflecteren op het fenomeen van mensensmokkel, wat ook op Curaçao voorkomt.

De minister doet tevens een dringende oproep aan iedereen die informatie heeft over gevallen van mensenhandel op het eiland, om aangifte te doen. “Met tolerantie of acceptatie kan men zelf strafbaar zijn en/of de kans lopen zelf slachtoffer hiervan te worden.”

Mensenhandel komt vaker voor dan men denkt en in diverse sectoren, zoals in de industrie, horeca, legale of gedoogde prostitutie, maar ook medewerkers van supermarkten, kledingwinkels of die als huishoudelijk hulp werken. Tevens zijn die illegale praktijken ook gelinkt aan drugstransporten en witwaspraktijken.

“Wij moeten ons dus bewust worden van het feit dat mensenhandel tegen mensenrechten is. Daarom wordt dit op het eiland conform onze wetten zwaar gestraft”, benadrukt de minister.

De minister haalt ook projecten aan waaraan Curaçao meedoet, ter bestrijding van deze illegale activiteiten. Zo ondertekenden minister Navarro en zijn collega’s in het Koninkrijk een Memorandum of Understanding om bestrijding van mensenhandel te intensiveren. Dat gebeurde gedurende het Justitieel Vierpartijen Overleg (JVO) op 8 juni dit jaar in St. Maarten.

Ook werd afgesproken dat men alles uit de kast zal halen om slachtoffers op te kunnen vangen en te begeleiden. In dit kader zijn conform het internationaal VN-verdrag Transnationale Georganiseerde Criminaliteit – dat smokkel en exploitatie regelt – ook instructies gegeven aan de betreffende lokale coördinatoren, om op een structurele manier samen te komen en inhoud te geven aan een beleid dat prioriteit moet genieten in het algemeen beleid van het Koninkrijk en het beleid van elk eiland in het bijzonder.

Het Openbaar Ministerie zal bovendien extra aandacht besteden aan mensenhandel-zaken, aldus de minister. Alle vier de landen zullen tevens nauw samenwerken met de organisatie Comensha (Coördinatiecentrum Mensenhandel), om tot een collectieve databank te komen, namelijk de ‘Basic Referral Processes’.

Eén van de organisaties die uitvoer zal geven aan dit traject is Stichting Slachtofferhulp, die eerste assistentie verleent, de slachtoffers opvangt en begeleidt.

Bron: Amigoe

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties