32 C
Willemstad
• zondag 26 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Miljoenenfraude bij Bedrijfsvoering KPC reden voor ontslagen

HomeMediaAmigoe | Miljoenenfraude bij Bedrijfsvoering KPC reden voor ontslagen
Wernet misschien toch als ambtenaar ontslagen
Wernet misschien toch als ambtenaar ontslagen

WILLEMSTAD — Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) heeft zijn voornemen om vijf ambtenaren werkzaam bij het Korps Politie Curaçao (KPC) en het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) te ontslaan, onlangs per brief aan hen kenbaar gemaakt. De redenen voor ontslag zijn de resultaten van een Soab-onderzoek, waaruit blijkt dat de ambtenaren betrokken waren bij een miljoenenfraude bij de afdeling Bedrijfsvoering van het KPC, waarover de Amigoe in november vorig jaar berichtte.

De ambtenaren, waaronder oud-korpschef en tevens huidig lid van het managementteam (MT) van de gevangenis Marlon Wernet en het op non-actief gestelde hoofd Financiële Zaken bij KPC Demi Stein, hebben zeven dagen de tijd om schriftelijk hun zienswijze hierop te geven. Wernet zou in de periode waarin die fraude is gepleegd, ook bepaalde documenten hebben ondertekend als korpschef.

Naast Wernet en Stein kregen ook de agenten Jacky Andrea en Gini Copra, beiden werkzaam bij de afdeling Financiën die onder Bedrijfsvoering valt, alsmede het hoofd Bedrijfsvoering en tevens oud-waarnemend korpschef Rudsel Martina een uitgebreide brief. Deze ambtenaren zijn allemaal betrokken bij een fraude met bestellingen van materialen voor het korps bij de afdeling Bedrijfsvoering, waar mogelijk miljoenen mee zijn gemoeid.

Het exacte bedrag is vooralsnog niet bekend, aangezien een uitgebreid onderzoek hiernaar nog niet gereed is.

Wel is uit de voorlopige resultaten van het onderzoek van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) gebleken dat er zeker sprake is geweest van ‘toko den toko’, een mooie manier om tegenwoordig fraude op het eiland te omschrijven. De onregelmatigheden werden al in oktober 2013 door minister Navarro ontdekt, maar toen waren er onvoldoende financiële middelen om Soab in te schakelen voor een onderzoek.

Zoals de Amigoe al eerder berichtte, maakte Navarro zich echter zorgen over achterstallige betalingen van facturen en heeft hij het Veranderteam van het politiekorps verzocht de reden hiervoor te onderzoeken bij de afdeling Bedrijfsvoering.

Bij het preliminair onderzoek van dat team, waarover Alvin Daal de leiding heeft, werden de onregelmatigheden in de financiën bij die afdeling ontdekt, waarop de minister Soab wederom heeft benaderd voor een uitgebreid onderzoek hiernaar. Soab startte in november vorig jaar met het onderzoek en terwijl dat liep heeft minister Navarro Stein op non-actief gesteld. Hij mocht tot op heden dus niet als hoofd van de financiële afdeling van de politie optreden.

De minister gaf eerder aan dat de mogelijkheid bestaat dat er een goede uitleg is voor de onregelmatigheden en hij wilde in november hierop niet vooruitlopen en van fraude spreken. Inmiddels heeft Soab dus wel bewezen dat er daadwerkelijk sprake is geweest van fraude, waarop de minister het besluit nam om zijn voornemen om de ambtenaren te ontslaan schriftelijk bekend te maken. Ontslag Wernet Dit betekent ook dat Wernet mogelijk toch als ambtenaar wordt ontslagen, iets wat Navarro eerder niet wilde doen.

Zoals reeds bekend werd Wernet na een onderzoek van een commissie onder leiding van Suzy Camelia-Römer naar onder meer zijn integriteit, op non-actief gesteld en later als korpschef ontslagen en direct ter beschikking gesteld van de gevangenis. Wernet wilde de baan bij SDKK eerst niet aanvaarden en had daarom een zaak aangespannen tegen de minister. Terwijl zijn zaak tegen de regering liep en voordat rechter Maroeska Scholte in haar vonnis uitsprak dat Wernet vanwege de vertrouwensbreuk geen korpschef kon zijn, nam Wernet de baan toch aan. Sinds 1 november vorig jaar is hij lid van het managementteam van SDKK.

Op de vraag waarom Wernet ongeschikt is als korpschef, maar wel geschikt als MTlid van de gevangenis, legde minister Navarro uit dat dit te maken heeft met de positie van een korpschef. Navarro is als Justitie-minister conform de Rijkswet Politie de korpsbeheerder, waardoor hij direct door de korpschef vertegenwoordigd wordt. In verband met de resultaten van de (integriteits) onderzoeken vond Navarro het geen goed idee om Wernet nog als zijn directe vertegenwoordiger te hebben.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. Belachelijk dat Alvin Daal hier opgehemeld wordt, die man denkt alleen aan zichzelf en is zo gierig dat hij met 1 oog huilt.

  Overal waar hij gewerkt heeft haalt hij volkomen incapabele vriendjes binnen, vaak de interne sollicitatieprocedures omzeilend omdat die vriendjes ontluisterende CV’s hebben en het tegen iedere andere kandidaat zouden hebben afgelegd.

 2. Weet niet wiebjullie zijn? De mens is een raar wezen. Weten wij. Laat het recht zijn beloop laten gaan. Ach ze worden gestraft. De openbare samenleving is diep geschokt. Weten wij?

 3. Het grootste probleem voor ons land is dat we geen vermogen controle hebben.
  zo kan het zomaar zijn dat meneer X werkend bij der de overheid in 2009 geen cent had en 5 jaar later een behoorlijk kapitaal op de bankrekening.
  deze materie werkt door in de hele maatschappij .
  Er zijn genoeg voorbeelden, huursubsidie krijgen terwijl je ergens anders je eigen huis verhuurd. hoezo onderstand als een een auto heb van 50.000 gulden.
  zolang vermogens en bezittingen niet gekoppeld aan de onderstand of huursubsidie, bankrekeningen niet gekoppeld zijn aan personen en bekend zijn bij de belastingdienst.
  Zal de crimineel en fraudeur ons Land nog steeds benadelen. De echte eerlijke burger zal daardoor meer belasting betalen en de echte behoeftige zal het met steeds minder onderstand moeten doen.

 4. En dit is van een persoon die bij de eerste kans die hij krijgt zijn mede collegeae onder de bus gooit. Nu begrijp ik waarom hij de asfalt aankeek en oogcontact vermeide wanneer hij je aanspreekt. ( verdiende loon)

 5. Vraag me af hoe sommige mensen aan zoveel geld komen om grote huizen te bouwen en dure auto’s te rijden. Met een normale salaris is dit gewoonweg niet te doen. Waar halen ze toch zoveel geld vandaan???

 6. Wernet en de rest hebben gefraudeerd, worden zij alleen ontslagen en waarom zij niet gestraft en opgesloten zoals alle andere boeven. Is dit gerechtigdheid?

 7. Zijn we echt verbaasd dat men op Curaçao kennelijk alweer ergens met de vingers in de kassa zit? We kunnen het beter gaan hebben over waar dat niet het geval is, dan zijn we hier sneller klaar.

 8. Als er zoveel gefraudeert is dan moet het toch ergens te traceren zijn op rekeningen of ander bezit van de daders?
  dus beslagleggen en het OM inschakelen.
  ook witte boorden criminlen moeten het gevang in!!

 9. Houd mij bezig. Als het echt zo is? Leg beslag op hun bezittingen. Wij hebben met goed vertrouwen belasting afgedragen. Laat het niet zitten. Wij hebben de daders, oke. Nu verder doorpakken. Ik vind het heel erg. Een demotivatie voor uw en onze korps. Erg.

 10. Triest. Ik heb het proces Wernet gevolgd. Ik ging er toen vanuit dat het puur om leidinggevende capaciteiten ging. Nu blijkt het anders te zijn. Minister, mevrouw Romer en de heer Daal vind ik zeer moedig. Ben blij dat men het kenbaar heeft gemaakt. Laat dit een signaal zijn voor de rest. Naar mijn mening is dit pas het begin. Ga zo door.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties