28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | MFK vraagt wederom vergadering over CBCS aan

HomeMediaAmigoe | MFK vraagt wederom vergadering over CBCS aan
 MFK vraagt wederom vergadering over CBCS aan
MFK vraagt wederom vergadering over CBCS aan | Foto MFK

WILLEMSTAD — De MFK-fractie in de Staten heeft een nieuw verzoek ingediend voor het houden van een vergadering van de Centrale Commissie van de Staten, om over de problematiek van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) te praten. De voormalige en huidige leden van de Raad van Commissarissen (RvC) dienen hierbij aanwezig te zijn, aldus de MFK.

Deze vergadering staat los van de geschorste gewone vergadering van de Staten over het rapport van PricewaterhouseCoopers Advisory (PwC), over het functioneren van de Bank. Dat schrijft de fractie in een brief aan Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais). De MFK en de voorzitter van de Staten steggelen al bijna twee jaar over het houden van deze vergadering van de Centrale Commissie.

De MFK stelt in een brief van 20 januari dat Franco al 650 dagen weigert de door de MFK aangevraagde vergadering van de Centrale Commissie te beleggen. Franco stelt echter dat wat MFK insinueert onjuist is.

MFK zegt al op 11 april 2013 een verzoek voor de vergadering van Centrale Commissie te hebben ingediend, met als onderwerp het rapport van de Algemene Rekenkamer van Curaçao (ARC). In deze vergadering moeten ook de leden en ex-leden van de RvC van de CBCS aanwezig zijn.

Franco zegt dat hij via de minister van Financiën heeft gevraagd of de leden van de RvC aanwezig kunnen zijn in de vergadering. Op 12 juni dat jaar vraagt de minister echter om uitstel van de vergadering in afwachting van het resultaat van het ARC-onderzoek. Op 13 juni, aldus Franco, werd de aangevraagde vergadering geannuleerd nadat de MFK-fractie in een brief hierom heeft gevraagd.

Pas op 28 januari vorig jaar vraagt de MFK-fractie opnieuw een vergadering van de Centrale Commissie aan om over het ARC-rapport en de uitspraak van de rechter in de zaak die Emsley Tromp heeft aangespannen tegen pressiegroep KFO, te praten. Weer vroeg de MFK om de aanwezigheid van de door de overheid van Curaçao benoemde leden en ex-leden van de RvC.

Ook de MAN-fractie, zegt Franco, heeft een dergelijke vergadering aangevraagd op 30 januari. Vervolgens vond de vergadering van de Centrale Commissie plaats op 25 februari 2014 met alleen de leden van de ARC. In die vergadering werd een advies van de Raad van Advies (RvA) aangevraagd over de procedure die gehanteerd moet worden om de vergadering van de ARC aan te vragen en het verzoek om leden van de RvC van CBCS aanwezig te laten zijn.

In haar advies geeft de RvA aan dat, wanneer de Staten organisaties uitnodigen om aanwezig te zijn tijdens een vergadering, er rekening mee moet worden gehouden dat individuen niet namens de organisatie kunnen praten, als in de organisatie een structuur bestaat waarbij er meerdere mensen een besluit moeten nemen.

De MFK op haar beurt zegt dat Franco een verkeerde uitleg geeft van de gang van zaken. In de nabije toekomst zal de fractie in een brief hierop terugkomen. In de tussentijd heeft de fractie dus opnieuw een vergadering van de Centrale Commissie aangevraagd en verzocht om, conform het advies van de RvA, de leden en ex-leden van de RvC van CBCS benoemd door de regering van Curaçao, uit te nodigen voor de vergadering.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Met Tromp zal een hoop mis zijn, misschien zelfs behoorlijk corrupt.
  Hij heeft ook allerlei baantjes geregeld voor familie en vriendjes.
  hij heeft een groep jaknikkers om hem heen verzamelt.
  Hij heeft ook een hooghartige image van hier tot Tokio.
  Maar hij kan qua corruptie niet tippen aan Schotte….
  Schotte heeft een verleden van corruptie, schandalen en nog meer verschrikkelijke zaken (zoals een verkeersdode door zijn schuld).
  Dus misschien moet je boeven met boeven vangen?

 2. De bemoeienissen van de politieke corruptici met staatsbedrijven van Curacao, zijn de hoofdoorzaak van alle financiële ellende die deze bedrijven nu meemaken. Schotte plunderde Aqualectra, RdK, CAP etc.
  En nu een grote mond hebben over een bank die redelijk functioneert.
  Niets heeft dit figuur geleerd van de rechterlijke uitspraak over Gumbs.
  Tromp is bejaagbaar wild en Tromp zal vallen. Althans volgens de man die 56 zware overtredingen op zijn conto heeft staan en nog een bezoek aan de rechter tegoed heeft. Kan Schotte niet in preventieve hechtenis worden genomen alvorens nog meer reputaties te vernielen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties