27 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Meteo verwacht tropische storm

HomeMediaAmigoe | Meteo verwacht tropische storm
Persconferentie Meteo over mogelijke storm
Meteo verwacht tropische storm in de loop van donderdagavond naar vrijdagochtend

WILLEMSTAD — De Meteorologische Dienst van Curaçao stelt dat ‘gezien de huidige trekrichting’ in de loop van donderdagavond naar vrijdagochtend het tropische systeem (met de naam Invest 97-L, red.) de lokale regio zal bereiken.

De Meteo stelt ook dat het systeem, dat zich nu boven de Atlantische Oceaan bevindt, zich in de loop van vandaag tot morgen verder zal ontwikkelen tot een tropische depressie of storm.

“Het publiek wordt aangeraden hiermee rekening te houden en dit systeem nauwlettend via de media blijven volgen. De normale voorbereidingen voor een tropische storm moeten zo spoedig mogelijk voltooid zijn”, adviseert de Meteo in haar bulletin van vanochtend elf uur. De dienst stelt verder dat men donderdagmiddag zwaar bewolkt weer kan verwachten, vergezeld van onweer. Vanmiddag zou de dienst een persconferentie over de recente weersontwikkelingen geven.

De blog WeatherUnderground stelt in een update van vanmiddag dat Invest 97-L van donderdagavond op vrijdagochtend langs de ABC-eilanden zal trekken. “Deze eilanden zullen aan de zwakke kant van de storm zijn en ontvluchten mogelijk de zware stormwinden. Zware regen kan echter wel verwacht worden”, aldus de website.


Verkiezinge
n

Charles do Rego, de vicevoorzitter van hoofdstembureau Konseho Supremo Elektoral (KSE) stelt dat het vrijdag, verkiezingsdag, ‘hoogstwaarschijnlijk’ zal gaan regenen. “De vraag is dan hoeveel regen er gaat vallen en hoeveel wateroverlast daardoor zal ontstaan. Dat is nog niet duidelijk. We zullen de situatie vandaag en morgen in de gaten houden en met de Meteo bespreken. Ondertussen komt het bestuur van Hoofdstembureau elke dag bij elkaar en gaan we normaal verder met de voorbereidingen voor 30 september”, aldus de vicevoorzitter. Want als het vrijdag gaat stormen, laat de wet het toe om in geval van calamiteiten de verkiezingen te verdagen. Wie de uiteindelijke beslissing neemt om de verkiezingen te verdagen, is de voorzitter van het Hoofdstembureau, Raymond ‘Pachecho’ Römer. Daarnaast stelt Do Rego: “In dat geval is het aan de regering om een nieuwe datum te prikken.”


Wateroverlas
t

Garage Cordia, gevestigd in Zeelandia, heeft nog tropische storm Tomás uit 2010 in het achterhoofd, toen ‘het gehele Cordia-terrein en alles in Zeelandia onder water stond’.

Vervolg op pagina 2

Vervolg van pagina 1

“Destijds hadden wij ruim zestig auto’s met waterschade”, stelt het bedrijf. Aan de achterzijde van het terrein bevindt zich een rooi die helemaal begroeid is en waar het water als gevolg van de begroeiing en aarde moeilijk doorheen kan. “Gezien de komende storm gaat dit weer tot problemen leiden”, aldus Garage Cordia. Het bedrijf stelt diverse keren uitvoeringsorganisatie Openbare Werken (OW) van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) te hebben benaderd met foto’s over de situatie van deze rooi. Het bedrijf heeft geen reactie ontvangen van OW.

Ook de Amigoe probeerde tevergeefs een reactie van VVRP-minister Suzy Camelia-Römer (PNP) en het ministerie te krijgen in verband met de schoonmaak van rooien op het eiland en of dit alsnog kan gebeuren. De minister liet zowel in juni als in juli dit jaar weten dat OW over zou zijn gegaan op tot (het geven van opdrachten voor) de schoonmaak van rooien. Echter, na een vergelijking van foto’s van een rooi in Saliña (die bekend staat voor wateroverstromingen), gemaakt in juni en vandaag, drie maanden later, blijkt de situatie nog onveranderd. Autobedrijf Autocity, gevestigd in het midden van Saliña, hield vanmiddag een vergadering met zijn werknemers om de aanpak van de dreigende situatie te bespreken. Ook in Koraal Specht bevinden zich rooien die de nodige aandacht moeten krijgen.

Curaçao Zoo & Nature Reserve zegt weinig samenwerking vanuit de politiek te hebben gekregen om overstromingen in de omgeving van Cas Cora te voorkomen. “Zoals altijd krijgen wij hier ook overstromingen, de dammen in deze omgeving en op het eiland worden niet goed onderhouden”, aldus manager Hubert Isenia. De dierentuin stelt er alles aan te zullen doen en diverse maatregelen te hebben genomen om de veiligheid van de dieren te garanderen. Verder zullen er, zou het gaan stormen, 24 uur per dag dierentuinmedewerkers aanwezig zijn om de veiligheid van de dieren te garanderen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

 1. Ben volledig eens met Abraham Mossel,want het is gewoon een beetje van dit,en een beetje van dat,en op het eind klopt het van geen kant.
  Leentjebuur spelen is tegenwoordig echt niet zo moeilijk!

 2. Ben het met Ergernis eens. De meteo heeft zeer capabele mensen, maar velen vergeten dat we hier over een eiland praten. En dat eiland is zeer smal en met 60 km lengte is het een giller wanneer je het vergelijkt met systemen als een storm of orkaan.
  Het voorspellen op welke plek de regen of wind terecht gaat komen is dan ook ondoenlijk, dat kan men zelfs niet in de VS of in Nederland. Daar kan men aangeven of het in Groningen regent, maar een onderscheid tussen de stad Groningen en Oude Pekela…………..nee, dat lukt ook niet.
  Dit systeem komt nu richting West, maar het kan best zijn dat het over een uurtje ineens blijft stilhangen of naar het zuiden afbuigt en dan verandert alles voor dit eiland. Wanneer het ineens naar het Noorden afbuigt heb je de kans dat er niet eens regen valt.
  Op zee zijn echter geen meetstations, we moeten het doen met satellieten. Maar een meteoroloog zou graag info hebben als zeewater temp, luchtdruk, windsnelheden, gradienten etc. Die zullen ze niet krijgen uit het Caribisch gebied, dus ik weet waarom men hier niet altijd alle info heeft en daar heb ik vrede mee. Maar laten we niet de meteo gaan verketteren omdat onze politici zo onbetrouwbaar zijn. Niet alle overheidsfunctionarissen zijn zo.
  Heb wat vertrouwen in de meteo en begrijp hoe moeilijk hun taak is.

 3. Dit is onzin. Alle Meteorologische diensten werken samen en doen eigen observaties. Zonder eigen meteo geen vliegverkeer. Zoek de boel uit aub voordat u nonsens brengt.

 4. De Meteorologische Dienst van Curacrim plaatsen alle sataliet beelden die zij van de VS kunnen opvangen op hun stite en doen net of zij druk voor het volk bezig zijn, zij doen normaliter geen ene moer het hele jaar liggen zij aan het strand of reisen de wereld rond met een dikke dag geld vergoeding en dat alles betaald door de belastingbetaler, en geen hond die er maar ook wat durft van te zeggen, aangezien er honderden van dit soor asos baantje verdeeld zijn en worden>salaris plusminus 10.000,00 gemildeld pp.

 5. Dit is geen storm maar Marvelyne Wiels als Baba Jaga op de bezemsteel, op de weg terug vanuit het Curaçaohuis. Ze was al lang bezig met het voorbereiden van haar vlucht. Zie haar creatie op prinsjesdag… Naar haar hoed kijkend, had ze al enkele proefvluchten achter de rug.

 6. Hij draait keurig om het hoge drukgebied Noord-Oost van St Maarten langs, ik zie deze hier ook niet naartoe komen. Zou me zelfs niet verbazen wanneer we niet eens een drup regen krijgen.

 7. De overheid moet zich doodschamen dat de rooien niet zijn onderhouden. Als je dat al niet kan regelen, wat dan wel.

  Goed idee om de verkiezingen uit te stellen.

  Al trekt de storm hogerop door, dan nog kan het vreselijk weer zijn. Thomas trok ook niet over Curacao, maar noordelijk door. Het is altijd erger dan een najaarsstorm in bv. Nederland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties