De (eerste) megapier gaat niet meer naamloos door het leven. Sinds vanochtend wordt deze gesierd door de naam van Ernest (Jackie) Voges, die veertien jaar lang directeur was van Curaçao Port Authority (CPA). Het naambord werd om 11.00 uur onthuld door drie van zijn kleinkinderen: Robert, Carola en Celia.
Jackie Voges (84), die behalve de eerste CPA-directeur onder meer minister (op verschillende posten) en gedeputeerde was en tot op heden directeur van dagblad Amigoe is, was zelf aanwezig bij de onthulling. Net als zijn vrouw Maria (May) Voges, wier recepten wekelijks in de Amigoe-bijlage Éapa staan, en hun kinderen Robert en Michael (mede-directeur Amigoe).
Bij de onthulling waren ook de huidige directeur van CPA Humberto de Castro, minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath en diverse andere genodigden aanwezig.
“Jackie Voges inspireert mij”, zei Rhuggenaath tijdens zijn toespraak vanmorgen. “Hij inspireert mij om de samenwerking te zoeken. Door de samenwerking tussen CPA en CPS in nieuwe projecten kunnen we aan een betere toekomst bouwen voor Curaçao. Hij inspireert mij om een betere leider te zijn.”
In 1996 werd het besluit om de megapier ‘Ernest (Jackie) Voges-Pier’ te noemen al genomen door het Bestuurscollege van Curaçao. Voges werd voorgedragen door de Curaçao Port Authority toen hij dat jaar met pensioen ging als algemeen directeur. Een functie die hij sinds de oprichting van CPA in 1982 had bekleed.
Voges vindt het ‘hartstikke leuk’ dat de megapier naar hem vernoemd is. “Niet alleen voor mij, maar vooral voor mijn kleinkinderen. Die vinden het fantastisch.” Voor hem hoefde het eigenlijk niet meer zo nodig, maar hij ziet de vernoeming wel als een erkenning van Curaçao voor wat hij voor het eiland heeft betekend. Eerder kreeg hij die erkenning tot twee maal toe van Nederland. In 1979 werd Voges benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 1998 ontving hij een Zilveren Anjer uit handen van prins Bernhard.
Economische ontwikkeling
“Het is onder zijn leiding dat de Curaçao Ports Authority N.V. gegroeid is tot een dynamische en efficiënte organisatie, die de afgelopen jaren een fors aantal projecten in de haven van Curaçao heeft gerealiseerd”, aldus de aanbevelingsbrief destijds van Voges’ opvolger als directeur, Richard Lopez Ramirez. “Projecten die hebben bijgedragen aan de economische ontwikkeling van Curaçao.”
De algemeen directeur gaf in de brief een opsomming van wat Jackie Voges in de veertien jaar dat hij aan het roer stond, had bereikt: doorvoering van een totale organisatie in de haven; modernisatie van fysieke faciliteiten; de bouw van de containerterminal plus aanschaf van een tweede gantry-crane; het onderbrengen van stuwadoorsbedrijven in een efficiënt werkende stuwadoorsorganisatie voor de gehele haven; de aanvang en continuering van het overslaan van containers en bulkvracht; de reconstructie van de Matheywerf; de aanleg van de kade te Batipanja; de uitbreiding van de Prins Hendrikwerf en projecten die nog op stapel stonden.
Lopez Ramirez verwees ook naar het curriculum vitae van Voges, waarop vele activiteiten staan ‘die hebben bijgedragen aan de economische en culturele ontwikkeling van Curaçao’.
Ernest (Jackie) Voges heeft een indrukwekkend cv. Vanuit Nederland terug op Curaçao met een HTS Bouwkunde op zak, was hij hoofd van verschillende afdelingen bij de Dienst Openbare Werken (DOW).
Van 1959 tot 1977 bekleedde Voges (zelf zoon van een Statenlid) diverse politieke functies: Eilandsraadlid, gedeputeerde, minister van Volksgezondheid, minister van Verkeer en Vervoer, minister van Justitie en vicepremier. Tussendoor was hij ook adviseur van het Bestuurscollege, waarnemend hoofd van de Dienst Arbeidszorg, hoofd van de Dienst Sociale Zaken en directeur van Woningbouw Curaçao.
In 1977 werd Voges ook meester in de rechten. Nadat hij in datzelfde jaar aftrad als minister werd hij benoemd tot wetenschappelijk medewerker bij de Hogeschool van de Nederlandse Antillen en later tot lid van de International Advisory Council van de Florida International University. Hij was als voorzitter van de juridische faculteit verbonden aan de inmiddels tot universiteit verheven hogeschool, en tevens docent en buitengewoon docent.
In 1981 werd Voges directeur van dagblad Amigoe en van 1982 tot 1996 was hij, zoals gezegd, CPA-directeur. Hij bekleedde daarnaast een waslijst aan functies als commissaris, voorzitter, bestuurslid en directeur. Hij was onder andere commissaris van Sababank Resources (verantwoordelijk voor boringen), voorzitter van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao en de eerste voorzitter van Stichting Uniek Curaçao (die daar haar locatie aan de Westwerf aan te danken heeft).
Stichting Monumentenzorg
Hoewel hij heeft genoten van zijn tijd als bestuurder en politiek nog steeds ‘mooi’ vindt, is Jackie Voges het meest trots op zijn verdiensten bij de Stichting Monumentenzorg: 25 jaar lang was hij daarvan voorzitter. Voges: “In de periode dat ik voorzitter ben geweest zijn de meeste investeringen gedaan en de meeste panden aangekocht.” De grootste investering was de aanschaf van Casa Blanca aan de Roodeweg, het pand waar Kranshi (de Burgerlijke Stand) in gevestigd is. Andere bekende panden zijn de Tempel aan het Hendrikplein en het gebouw van het Maritiem Museum aan de N. van den Brandhofstraat.
Voges is nog steeds betrokken bij Monumentenzorg als adviseur. Ook is hij nog directeur van Uitgeverij Amigoe (al 34 jaar). Hij is nog niet van plan om met pensioen te gaan.
Bron: Amigoe
Weer een naam, die niemand oooooit gaat gebruiken. Gewoon Megapier was luid en duidelijk en zal gebruikt blijven worden.