27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 23:30

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Meevaller van 12 miljoen over 2014

Meevaller van 12 miljoen over 2014
Meevaller van 12 miljoen over 2014

WILLEMSTAD — De gewone dienst van de begroting 2014 sluit, volgens raming, met een positief saldo van 37,4 miljoen gulden. Dat is aanzienlijk meer dan het begrote overschot van 15 miljoen gulden ter dekking van de tekorten uit voorgaande jaren. In de financiële maandrapportage (fmr) over december 2014 staat dat 23,5 miljoen gulden zal worden gebruikt om de tekorten te dekken. Blijft een bedrag van 5,8 miljoen gulden over, dat dit jaar moet worden gedekt.

Dit zijn wel voorlopige cijfers, die onderworpen zijn aan correcties bij het opmaken van de jaarrekening en naar aanleiding van de bevindingen van overheidsaccountant Soab en de Algemene Rekenkamer (ARC) bij de jaarrekening 2014, aldus het College financieel toezicht (Cft) in zijn advies over de fmr.

In het saldo van 37,4 miljoen gulden is rekening gehouden met 21 miljoen aan dividendenopbrengsten, die echter nog niet zijn ontvangen. Het Cft wil weten wanneer de regering deze dividenden verwacht te ontvangen.

- Advertentie -

Verder wijst het Cft erop dat de financiële positie van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vanaf dit jaar onder druk staat. De sociale fondsen, beheerd door de SVB, laten in 2014 tekorten zien van 47 miljoen gulden (na de landsbijdrage van 244 miljoen) voor de basisverzekering ziektekosten (bvz) en 94 miljoen gulden voor de aov (ouderdomspensioen).

“Deze tekorten worden door het schommelfonds gedekt, dat hierdoor wel onder druk komt te staan. Aanvulling van het schommelfonds is daarom noodzakelijk”, aldus het Cft. Voor 2015 en verder, zegt het College, zijn maatregelen genomen om verdere tegenvallers te voorkomen.


HN
O

Tevens vraagt het Cft aandacht voor het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos), dat financieel in zwaar weer verkeert. Omdat de financiële situatie van het Sehos van invloed kan zijn op de business case van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda (HNO), maar ook consequenties kan hebben voor de landsbegroting, verzoekt het Cft om een overzicht van de maatregelen die het bestuur zal nemen om de exploitatie weer sluitend te maken.

Ben Whiteman heeft al aangekondigd dat er een budgetplafond is ingesteld voor Sehos in een poging de stichting te dwingen haar kosten te beheersen. Financieel directeur van Sehos Henri Gerrits heeft aangegeven binnen het aangewezen budget te kunnen opereren, maar dat daar tijd voor nodig is. Tijdens de overbruggingsperiode heeft het ziekenhuis hulp nodig, anders zal het Sehos binnenkort failliet gaan.


Personee
l

- Advertisement -

Het Cft constateert tot zijn genoegen dat het aantal personeelsleden van de overheid van 3.555 (december 2013) naar 3.452 (december 2014) is gedaald. Het college complimenteert de regering met de beheersing van de formatie.


Kapitaaldiens
t

Tot en met december 2014 heeft de regering een bedrag van 163 miljoen gulden geïnvesteerd. Dat is gelijk aan 2,9 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) over 2013. Van het bedrag van 146 miljoen gulden dat in gebouwen en bouwstructuren is geïnvesteerd vorig jaar, is 103 miljoen geïnvesteerd in HNO. “Door de afschrijvingen van 48 miljoen gulden en aangegane geldleningen ten bedrage van 247 miljoen is er een positief saldo van 133 miljoen gulden op de kapitaaldienst.”

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -