29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Meer dan 300 miljoen aan claims

HomeMediaAmigoe | Meer dan 300 miljoen aan claims
Meer dan 300 miljoen aan claims
Meer dan 300 miljoen aan claims

WILLEMSTAD — Bij de wet ingestelde instanties, zoals het Algemeen Pensioenfonds Nederlandse Antillen (Apna), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV), hebben voor meer dan 300 miljoen gulden aan claims ingediend tegen het land de Nederlandse Antillen. De Vereffeningscommissie heeft uiteindelijk de helft van dit bedrag opgenomen in de boedelbalans zodat dit toebedeeld kan worden aan de rechtsopvolgers Curaçao, Nederland en St. Maarten.

De SVB heeft vier claims ingediend tegen het voormalige land de Nederlandse Antillen. De Sociale Verzekeringsbank vordert 6,1 miljoen gulden aan overheidsbijdrage in het meeverzekeren van gezinsleden, 67,2 miljoen voor de verplichte dekking van tekorten in de zv/ov-fondsen (ziekte- en ongevallenverzekering), 25,1 miljoen aan nog te ontvangen aov/aww-premies (ouderdomspensioen en weduwen- en wezenpensioen) voor landsambtenaren en 57,5 miljoen aan verplichte dekking van tekorten in het Fonds Ziektekosten Overheidsgepensioneerden (FZOG).

Met uitzondering van de claim voor nog niet ontvangen aov/aww-premies, door het ontbreken van een deugdelijke onderbouwing, heeft de Vereffeningscommissie alle claims van de SVB opgenomen in de boedelbalans en toebedeeld aan de rechtsopvolgende landen Curaçao, Nederland en St. Maarten. Met betrekking tot de claim van FZOG heeft de Vereffeningscommissie na een dringend verzoek van de SVB-directie een bedrag van 7,5 miljoen gulden overgemaakt aan het fonds.

Apna vordert 15,8 miljoen gulden aan achterstallige pensioenbijdragen, 1,1 miljoen aan duurtetoeslag en 1,4 miljoen aan huurachterstand van overheidsdiensten in het Apna-complex. Uiteindelijk heeft de Vereffeningscommissie een bedrag van 16,1 miljoen opgenomen als schuld in de boedelbalans.

Een claim van 117 miljoen gulden van BZV werd door de Vereffeningscommissie, na het inwinnen van juridisch advies, niet ontvankelijk verklaard en niet opgenomen in de boedelbalans. Een vordering van BZV op het land de Nederlandse Antillen betreffende door de toenmalige Landsontvanger geïnde premies, die vervolgens niet zijn afgedragen aan BZV, is wel in de boedelbalans opgenomen.


Telem

Verder heeft de Vereffeningscommissie zich gebogen over een claim van het Sintmaartense telecombedrijf Telem op het land de Nederlandse Antillen van oorspronkelijk 7 miljoen gulden en additioneel 8 miljoen aan interest. De minister van Financiën van St. Maarten heeft meegedeeld de schuld te aanvaarden en verzocht de schuld in de boedelbalans op te nemen. Hoewel de Vereffeningscommissie de claim niet inhoudelijk heeft beoordeeld, is zij van mening dat gezien de hoogte van de claim St. Maarten als rechtsopvolger eerst met de twee andere landen had moeten overleggen alvorens deze betwiste boedelschuld eenzijdig te erkennen. De Vereffeningscommissie is in haar oordeel hierover verdeeld en adviseert om een politieke beslissing te nemen in deze kwestie.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties