
WILLEMSTAD — “Als er zich een calamiteit voordoet, zal Curaçao niet genoeg bloeddonoren hebben.” Dat zegt Luigi Sillé, kwaliteitsmanager van Stichting Rode Kruis Bloedbank Curaçao.
Er zijn op dit moment genoeg bloeddonoren om aan de vraag van het ziekenhuis te kunnen voldoen. “We zitten echter wel onder de marge”, aldus Sillé.
Momenteel is zo’n 2 procent van de bevolking bloeddonor. Dit percentage is laag, daar dit op basis van de bevolkingsgrootte tussen de 4 en 6 procent zou moeten zijn. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie voor. Donoren worden nu om de drie à vier maanden teruggeroepen om bloed af te geven. Voor mannen is dit drie maanden voor vrouwen vier.
Het bloed dat de Curaçaose bloedbank ontvangt, wordt voor een gedeelte geëxporteerd. Klanten zijn medische instellingen op Bonaire, Aruba en de Bovenwindse eilanden. Per jaar gaan er 200 zakken bloed naar Bonaire. Naar de Bovenwindse eilanden stuurt bloedbank Curaçao 500 zakken per jaar. In elke zak zit een halve liter bloed. Hoewel Aruba zijn eigen bloedbank heeft, moeten de Curaçaose collega’s vaak bijspringen en bloed naar het eiland sturen. Doordat de bloedbank van Curaçao al die eilanden bedient en ook hier voor voldoende voorraad moet zorgen, is het een noodzaak dat meer mensen donor worden.
Campagne
Door het hele jaar voert de bloedbank campagne. “We hebben onlangs onze jaarlijkse campagne bij de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) afgerond”, zegt Sillé. Na de carnavalsperiode zal de stichting nieuwe campagnes inzetten om mensen te stimuleren donor te worden.
Bron: Amigoe