29 C
Willemstad
• vrijdag 22 september 2023

DH | Government says none of its systems compromised

PHILIPSBURG--The Information, Communication and Technology (ICT) Department of the Government of St. Maarten was alerted to a phishing email blast originating from the email account of a...

AD | Beruchtste Venezolaanse gevangenis met nachtclub en gokhallen weer in handen overheid

Bob van Huët | Algemeen Dagblad MET VIDEO - Venezuela heeft 11.000 troepen ingezet om de controle te heroveren over de beruchte Tocorón-gevangenis, een van zijn grootste detentiecentra...

Democracy now! | Thursday, September 21, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | ‘Nederland wil geld verdienen aan Aruba’

John Samson Den Haag en Aruba hebben nog geen deal bereikt over hoe de corona-leningen terug te betalen. Wel klinken opnieuw felle verwijten: Nederland wil geld verdienen aan...

NTR | Oud-minister Aruba gaat in hoger beroep in corruptiezaak

Melissa Stamper Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger (AVP) gaat samen met vijf andere verdachten in hoger beroep in de corruptiezaak Avestruz.   De rechtbank heeft woensdag op hun verzoek...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Mediastilte rond onderzoek Bureau Rijbewijzen

HomeMediaAmigoe | Mediastilte rond onderzoek Bureau Rijbewijzen
Dode man in zee gevonden
Mediastilte rond onderzoek Bureau Rijbewijzen

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie treedt liever niet in details over het strafrechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden bij de afgifte van rijbewijzen bij het Bureau Rijbewijzen.

Dat zei woordvoerder Norman Serphos aan de Amigoe op vragen over dit onderzoek. Zo is niet duidelijk hoeveel valse rijbewijzen in omloop zijn noch hoeveel personen betrokken zijn bij het onderzoek en eventueel vervolgd zullen worden. Hij mag alleen zeggen dat het onderzoek in de eindfase zit.

De officier van justitie belast met deze zaak zal dus binnenkort een beslissing nemen over wie allemaal vervolgd zullen worden in deze zaak. Maar wanneer is nog onbekend. Het is inmiddels wel duidelijk dat bij deze zaak ambtenaren betrokken zijn, maar ook niet-ambtenaren en degenen die de valse rijbewijzen hebben gekocht, oftewel de helers. Het strafdossier is recentelijk afgerond en de officier gaat zich nu hierover buigen, aldus Serphos.

Zoals bekend is het onderzoek van de Landsrecherche gestart nadat de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) tijdens een onderzoek in 2013 op vermoedelijk frauduleus handelen bij het bureau stuitte. Het Soab-rapport werd niet openbaar gemaakt. Minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening (Pais) die aangifte deed, gaf tijdens de behandeling van de begroting over het jaar 2015 aan dat de publicatie hiervan het algemeen belang niet dient, omdat dit het strafrechtelijk onderzoek zou kunnen verstoren.

De Amigoe meldde al in augustus 2013 dat de Soab na het onderzoek aangifte had gedaan bij het OM van de illegale afgifte van rijbewijzen tegen betaling. De geruchten dat rijbewijzen op het eiland gekocht kunnen worden doen echter al jaren de ronde, maar dit werd nooit onderzocht. Er zou tussen de 750 en ruim 1000 gulden betaald moeten worden. Op deze manier zouden meer dan 1000 rijbewijzen verhandeld zijn.

Tijdens de vergadering over de begroting 2015 had PS-Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje ook al vragen gesteld over het Soab-rapport. Specifiek wilde hij weten of het klopt dat er zo’n 8000 valse rijbewijzen in omloop zijn. Maar minister Van der Horst kon tijdens de beantwoording van de vragen alleen maar verklaren dat het er geen 8000 zijn. Om hoeveel het wel gaat wilde hij ook in het kader van het onderzoek dat nu loopt niet zeggen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Sjoerd begrijpt het niet.

    Je hebt een OM dat een persvoorlichter op de payroll om aan de voorkant mooi weer te spelen terwijl aan de achterkant opgelegd straffen niet uitgevoerd worden.

    Dit tast het fundamentele bestaansrecht van het OM aan, maar Sjoerd ziet het niet.

  2. Kan Serphos ons ook vertellen of Brian Mariano inmiddels iets van zijn 4 jaar geleden opgelegde celstraf van 1 jaar heeft uitgezeten?

    Als hij een macamba was zou het racisme genoemd worden. Nu een Yu do Korsou klaarblijkelijk een voorkeursbehandeling genieten blijft het oorverdovend stil.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties