Amigoe | MAN probeerde al in 2008 huidige situatie Staten te voorkomen

MAN-fractieleider Hensley Koeiman en campagneleider Kenneth Gijsbertha

MAN-fractieleider Hensley Koeiman en campagneleider Kenneth Gijsbertha

WILLEMSTAD — De MAN heeft al op 21 oktober 2008 getracht de huidige situatie in de Staten in verband met de veroordeling van MFK-Statenlid Gerrit Schotte te voorkomen, door een motie in te dienen om net als St. Maarten een artikel aan de nieuwe grondwet toe te voegen, dat sancties tegen veroordeelde politiek leiders en Statenleden regelt.

Dat benadrukt leider Hensley Koeiman tegenover de Amigoe.

Zoals bekend heeft MAN de protestbrief tegen het Statenlidmaatschap van Schotte na diens veroordeling niet ondertekend. Dit betekent echter niet dat de MAN de deelname van Schotte steunt.

Koeiman is net als de andere leden van mening dat een verdachte en/of veroordeelde de eer aan zichzelf moet houden. De protestbrief was echter te specifiek alleen op Schotte gericht, in plaats van veroordeelden in het algemeen.

Koeiman stelt dat zijn partij al jaren geleden een positie heeft ingenomen op dit punt en zich bovendien heeft ingespannen om de huidige situatie te voorkomen, door op 21 oktober 2008 een motie in te dienen. Zijn partij haalde toen een brief aan van Plataforma ban konstruí nos Pais van 15 oktober 2008. Dat platform bestond uit vertegenwoordigers van de Raad van Kerken (Darcy Lopes en Gilberto Bakhuis), de vakbonden (Alcides Cova en Roland Ignacio), de NGO’s (Ronald Doran en Anne-Mae Josephina), de bestuursvereniging VBC (Sergio Bakhuis) en de Kamer van Koophandel (John Jacobs).

In een brief van 15 oktober hebben zij het Bestuurscollege gevraagd om gehoor te geven aan het door de vaste commissie Staatsstructuur uitgebrachte unanieme advies, om net als St. Maarten met een wetsartikel te komen dat sancties regelt tegen veroordeelde politici (ook Statenleden).

De motie werd toen echter met tien stemmen voor en elf tegen afgewezen. Ook Schotte heeft indertijd de motie gesteund, net als Koeiman zelf.

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | MAN probeerde al in 2008 huidige situatie Staten te voorkomen

 1. eeerst je eigen partij uitmesten.
  vanuit het screenings rapport
  ) Charles Cooper: “Toen Gerrit Schotte Gedeputeerde van Toerisme was heeft Charles Cooper ANG: 400.000,- van Robby Dos Santos ontvangen voor het verkrijgen van een groot terrein bij Playa Bon & Abou alwaar Dos Santos zijn project Playa Abou & Abou heeft.”

  toch

 2. Dikke Deur

  Schotte was in 2008 lid van MAN.

 3. laat MAN ook meteen gaan zorgen dat er geen statenleden zijn die op de loonlijst staan van grote bedrijven zoals de PDVSA..
  Dat is naar mijn idee ook een corrupte situatie.

 4. In 2008 was het politiek opportuun voor MAN om maatregelen te nemen tegen een verdachte en/of veroordeelde politiek leider en/of Statenlid, met name Godett die samen met PNP en PAR in de regering zat. Vandaag is het politiek opportuun voor MAN om de protestbrief tegen het Statenlidmaatschap van de veroordeelde Schotte niet te ondertekenen (overigens mag van ‘wetgevers’ wat meer verwacht worden dan een protest brief, maar dat even terzijde). Echter, zolang Cooper, nu geteund door Gijsbertha als campagneleider, een belangrijke stem binnen de MAN blijft hebben (ondanks de woorden van Koeiman en Dennawi over andere koers) zal de MAN zich niet tegen Schotte en MFK keren. Ook Leeflang heeft zich niet willen uitspreken over steun verlenen aan een regering met MFK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *