33 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

ParadiseFM | Young professionals bestieren Curaçao Pride

Een groep young professionals heeft zich verenigd in de Curaçao Pride Foundation. De stichting zet zich in om de acceptatie, inclusie en gelijkheid van de lhbti-gemeenschap op...

ParadiseFM | Kansspelbeurs Sigma van start

Curaçao is deze week de gastheer van de kansspelbeurs SiGMA. Het is het eerste officiële branche-evenement ooit dat op ons eiland wordt georganiseerd. Volgens minister Silvania is...

NTR | Tania Kross wint Johannes Vermeerprijs

John Samson Tania Kross heeft de Johannes Vermeerprijs 2023 gewonnen. De jury roemt de Curaçaose operazangeres voor de manier waarop zij opera aantrekkelijk heeft gemaakt voor een groot...

CC | New procedural rules make accessible justice through small claims

WILLEMSTAD - Starting from October 1, 2023, there will be a new procedural rule for civil cases in the four first-instance courts of Aruba, Curaçao, BES (Bonaire,...

DH | Prime ministers meet Guterres

NEW YORK--Three prime ministers of the Kingdom, Mark Rutte of the Netherlands, Evelyn Wever-Croes of Aruba and Silveria Jacobs of St. Maarten, last week Friday met with...

AntilliaansDagblad | ‘Belangrijk geschiedenis te kennen’

Lering trekken om herhaling te voorkomen Kralendijk - Verdeeld over twee opeenvolgende dagen heeft een groep van ongeveer 15 kaderleden van Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) deelgenomen aan...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Maatregelen tegen Venezolanen hebben politieke gevolgen’

HomeMediaAmigoe | ‘Maatregelen tegen Venezolanen hebben politieke gevolgen’
Dollars
Toerisme-minister Otmar Oduber: ‘zware politieke gevolgen’ voor Aruba

ORANJESTAD — Om de stroom aan ongewenste Venezolaanse toeristen te remmen, zou Aruba een visumplicht moeten opleggen en de mogelijkheid moeten verbieden om dollars in te kopen.

Deze maatregelen zouden echter ‘zware politieke gevolgen’ voor Aruba hebben, zei Toerisme-minister Otmar Oduber in een vergadering met onder andere het Venezolaanse consulaat. Toch lijkt het erop dat deze situatie van ‘dollars halen’ niet lang meer zal duren.

Volgens Oduber is het in Venezuela mogelijk om maximaal 1000 dollar te kopen tegen een koers van 13,50 bolivar per dollar als je minimaal drie nachten in het buitenland gaat verblijven. Die mogelijkheid biedt de Venezolaanse regering middels deviezenregelaar Cadivi. Voor volwassenen is 700 dollar verkrijgbaar, maar zijn er minderjarige kinderen bij betrokken, dan komt daar nog 300 dollar bij.

Op de zwarte markt is 1 dollar ongeveer 870 bolivar waard. Met een wisseltruc kunnen reizigers dus ongeveer aan 45 maandsalarissen (minimuminkomen in Venezuela) komen. Dat maakt het voor Venezolanen aantrekkelijk om naar andere landen, zoals Aruba, te reizen en daar zoveel mogelijk dollars te verzamelen om eenmaal thuis met enorme winst te verkopen. En daar moet een einde aan komen, vindt Oduber.

Uittocht

De minister schetste deze berekening tijdens een vergadering met onder andere het Venezolaanse consulaat op initiatief van Aruba Tourism Authority (ATA). Onderwerp van gesprek was de situatie in Venezuela, zowel economisch, politiek als sociaal gezien en als gevolg daarvan de grote aantallen Venezolaanse toeristen die Aruba bezoeken. Oduber hield een presentatie, waaruit volgens hem duidelijk blijkt dat de situatie overzee een ‘uittocht van Venezolanen creëert’ naar nabijgelegen landen.

Remmen

De aanwezigen discussieerden over mogelijkheden om het fenomeen van dollars halen op Aruba te remmen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, aldus de minister. De consequenties voor het invoeren van visa of het elimineren van het inkopen van dollars via Cadivi zou grote gevolgen hebben voor Aruba op politiek diplomatiek niveau. Toch moet het op de één of andere manier minder aantrekkelijk worden voor Venezolanen om geld te komen halen op Aruba. Omdat deze mensen de commerciële sector zoveel mogelijk vermijden en banken bijvoorbeeld last hebben van het fenomeen ‘raspao’ (extra geld ‘betalen’ met de creditcard en dit in contante dollars uitbetaald krijgen van een winkelier).

Gezien onder andere de aanstaande verkiezingen in het land, op 6 december, en de devaluatie van de bolivar is het ‘voor alle partijen belangrijk om de recente ontwikkelingen in de gaten te houden en te kijken wat de verwachtingen zijn’, benadrukt Oduber.

Grenzen sluiten

Terwijl op Aruba zowel bij de overheid als bevolking onrust is over de stroom Venezolaanse dollartoeristen, zijn er ook signalen dat deze situatie niet lang meer zal aanhouden. De grenzen sluiten langzaam, omdat Venezolanen in eigen land aan steeds minder dollars kunnen komen om te kunnen reizen, schrijft Sharina Henriquez voor het Caribisch Netwerk. Zowel toeristen als op Aruba woonachtige Venezolanen zeggen dit. “Of er komt verandering na de verkiezingen of de situatie verslechtert”, zegt een Venezolaanse toerist die met zijn dochtertje op vakantie is. “Als het verslechtert, denk ik niet dat we nog kunnen reizen.” De man zit bij de aparte ingang die een supermarkt speciaal heeft geopend voor Venezolaanse toeristen die bier, whisky of tabak willen kopen. Vaak verkopen ze de producten door aan lokale Chinese supermarkten om zo dollars te krijgen.

Ook de Venezolaanse Laura Luces en Pilar Sydow, die al jaren op Aruba wonen, denken dat het ‘dollartoerisme’ gaat afnemen. “De grenzen gaan elk jaar steeds meer dicht, doordat de overheid de koopkracht van de burgers vermindert. Vroeger kreeg je 5000 dollar om te kunnen reizen, daarna 3000, 1500. Nu is het 700. We weten nog niet wat het komend jaar wordt. Wij voorzien dat er straks geen dollars meer beschikbaar zijn om te reizen”, zegt Pilar.

Laura vindt het vooral triest dat Venezolaanse toeristen vroeger overal welkom waren en nu niet meer. “Nu zijn we tweede-, derderangs toeristen. We zijn eigenlijk niet welkom.” Ze ziet ook dat Venezolanen steeds meer in een hoek worden weggezet. Op Aruba merkt ze dit doordat Venezolanen in winkels in aparte rijen moeten staan, hun creditcards worden geweigerd en mensen ‘zijn minder aardig tegen ons’.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Laura vindt het triest en trekt daarom maar ff meteen de racisten en discriminatie kaart tegen de Arubaanse bevolking. Maar ja die hebben er zelf ook een handje van om discriminatie kaarten te trekken als zij zich maar enigszins achtergesteld voelen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties