WILLEMSTAD — Het aantal vragen van Statenleden dat nog niet door de regering is beantwoord, blijft hoog. Dit valt op te maken uit het laatste overzicht van openstaande vragen die het parlement naar premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) heeft gestuurd.
Het overzicht dat betrekking heeft op de periode van 2010 tot nu toe, telt maar liefst 52 A4’tjes.
Volgens Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) zijn er ministers die vragen van parlementariërs heel snel en consciëntieus beantwoorden en zijn er ministers die direct na de publicatie van de overzichtlijst een bulk vragen beantwoorden. “Van anderen hoor ik dat de vragen van de parlementariërs bij een afdeling van de betreffende ministeries terechtkomen. Vervolgens wordt er opdracht gegeven om ze te verwerken. Er zijn ministers die de antwoordbrieven eerst willen inzien voordat ze worden verzonden. Dat laatste stukje komt er nooit van”, zegt Franco. De ministers hebben volgens hem zelf de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de beantwoording van de brieven worden gemonitord en op tijd de deur uitgaan.
Op de lijst staan veel brieven met vragen van politici die al lang niet meer in de Staten zitting hebben, of die de actieve politiek reeds hebben verlaten. Zoals bijvoorbeeld de voormalige PAR-Statenleden Marilyn Alcalá-Wallé (onder meer een brief over uitbetaling uitzendkrachten), David Dick (screening door veiligheidsdienst VNA), Pedro Atacho (ministers die via hun diensttelefoon loterijnummers zouden kopen), Malvina Cecilia (dienstreis Gerrit Schotte naar Cuba) en oud-partijleider en erelid Emily de Jongh-Elhage (aanwijzing voor de Curaçaose regering).
Voormalig MFK-Statenlid en Dean Rozier (havenbedrijf CPA), maar ook Rudolph Garmers (Petroleumwet) en partijleider Gerrit Schotte komen op de lijst voor. Schotte staat vermeld als zowel aanvrager (investeringen in infrastructuur) als bestuurder (tal van brieven over Veiligheidsdienst VDC) die de vragen gericht moest beantwoorden toen hij premier van Curaçao was van 2010 tot 2012. Ook voormalig premier Ivar Asjes, nu bezig met zijn eigen partij, komt in de lijst voor in twee hoedanigheden, als Statenlid (investeringen in wijken) en als premier (vragen over de begroting voor Onderwijs en Sport).
Wiels
Ook wijlen PS-partijleider Helmin Wiels maakt zijn opwachting op de lijst. Net zoals voormalig MAN-lijsttrekker en oud-Statenlid Eunice Eisden. Samen met Rozier stuurden de twee in 2011 een brief naar toenmalig premier Schotte om hun bezorgdheid te uiten over de voordracht van nieuwe leden van de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Volgens deze lijst is er nooit een antwoord op deze brief gekomen.
Maar ook voormalig én huidig FOL-leider Anthony Godett staat op de lijst met vragen over onder meer de Veiligheidsdienst Curaçao. Ook verschillende ministers, die deze functie kort hebben vervuld, passeren de revue. Zo zijn er vragen gericht aan minister Norman Girigorie en zijn opvolgers op de portefeuille van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Leocadia ‘Lia’ Willems-Martina (vastlopen overheidsapparaat), Carlos Monk (studeren in de regio), Carlos Trinidad (St. Thomas College) tot de huidige minister Etienne van der Horst (Pais) met vragen over een onafhankelijk Hoofdstembureau.
De laatste brief op de lijst is van 14 december 2015 van Pais-Statenlid Alex Rosaria en is gericht aan de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) Irene Dick (Pais). De brief is een verzoek aan de regering om stil te staan bij de 100e geboortedag van de Curaçaose WOII-oorlogsheld in Nederland George Maduro.
Protocol
Het protocol dat de beantwoording regelt van vragen van Statenleden dateert van 20 augustus 2013 en werd indertijd ondertekend door oud-premier Asjes (indertijd PS) en Statenvoorzitter Franco. Dit protocol regelt specifiek het individueel vragenrecht van Statenleden. Om de drie maanden stuurt de Statenvoorzitter een lijst met vragen die binnen die periode niet of wel zijn beantwoord.
Als een minister na twee maanden niet in staat is om een brief te beantwoorden, moet hij dit schriftelijk met opgaaf van redenen aan de Statenvoorzitter bekendmaken. Dit laatste is volgens Franco echter nooit gebeurd. Desondanks vindt de Statenvoorzitter dat het protocol werkt. “Je kunt nu mensen aanschrijven op het moment dat zij zich niet aan het protocol houden. Je ziet ook dat er na de publicatie van de lijst een reeks brieven beantwoord worden.”
Bron: Amigoe
Probleem is dat er dat er door veel Statenleden onzinnige vragen gesteld worden om puur partijpolitieke redenen.
Met die veelvoud aan onzinnige vragen worden dan helaas ook de wel zinnige vragen niet beantwoord.
Zo heeft Schotte nooit antwoord gegeven op de vraag van Helmin Wiels over alle politieke benoemingen door Schotte. Zo kreeg zijn byside, Cicely van der Dijs, een reeks commisariaten toegeschoven waar de honden geen brood van lustsen.