34 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | KvK hamert op meer export

HomeMediaAmigoe | KvK hamert op meer export
Vlnr.: KvK-bestuurslid Marcos Cova, minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling, gouverneur Lucille George-Wout, KvK-voorzitter Billy Jonckheer en Herman George, de echtgenoot van de gouverneur.
Vlnr.: KvK-bestuurslid Marcos Cova, minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling, gouverneur Lucille George-Wout, KvK-voorzitter Billy Jonckheer en Herman George, de echtgenoot van de gouverneur.

WILLEMSTAD — Dit jaar moet de focus gericht zijn op de export met het doel een positieve economische ontwikkeling te realiseren. Dat heeft de voorzitter van de Kamer van Koophandel (KvK), Billy Jonckheer, gesteld tijdens zijn toespraak gisteren ter gelegenheid van de jaarlijkse presentatie van de Kamer.

Curaçao moet meer goederen en diensten verkopen op de markten waar het zelf van importeert, stelt Jonckheer. Naast de al bestaande exportgoederen ziet de voorzitter van de KVK ook mogelijkheden voor de export dienstverlening voor ondernemingen en luchthavengerelateerde activiteiten, distributie van data, ICT en onderwijs. Om dit te verwezenlijken moet het investeringsklimaat worden verbeterd.

Om van Curaçao een concurrerend exportland te maken, moet er proactief worden samengewerkt. Het besef moet er komen dat Curaçao met andere buitenlandse markten moet concurreren. Ook moet er gebruik worden gemaakt van de nationale dialoog om tot een gezamenlijke visie te komen, vindt Jonckheer.

Verder moeten er ontwikkelingsstrategieën voor de lange termijn worden ontwikkeld en moet de publieke sector alleen maar een faciliterende rol spelen. De gezondheidszorg, het ouderdomspensioen en het fiscaal systeem moeten worden geherstructureerd. Middels een think-tank moeten hiervoor nieuwe ideeën komen.

De bestaande exportsectoren zijn aan innovatie toe, vindt Jonckheer, en er moet beleid worden gemaakt om nieuwe sectoren op te zetten. Tevens roept hij op tot het ontwikkelen van nieuwe investeringsfaciliteiten, verlagen van de cost of doing business, flexibilisering van de arbeidsmarkt en het afschaffen van de red tape.

Volgens Jonckheer zijn de projecten van Airport City en de ontwikkeling van de Curaçaose Dokmaatschappij belangrijk en moeten die zo snel mogelijk in gang worden gezet.

We moeten blij zijn dat 2014 achter de rug is, zei Jonckheer verder. De focus was vorig jaar gericht op het op orde brengen van de openbare financiën. Maar de economische prestaties lieten veel te wensen over. Hoewel de overheid meer stabiliteit heeft weten te realiseren in de openbare financiën, heeft deze niet kunnen bijdragen aan meer vertrouwen in de privésector.

Lichtpuntje vorig jaar was dat via de nationale dialoog de sociale partners een bijdrage hebben kunnen leveren aan de discussies over prangende sociaal-economische vraagstukken, en samen met voorstellen zijn gekomen hoe de economie van positieve impulsen te voorzien.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. Ook het uitschrijven van de KvK op curaçao laat veel te wensen over. Een kennis van mij liet in 2013 2 kleine bedrijfjes uitschrijven na een teleur stellend resultaat (lees verduistering van contanten.) Tot op heden staan beide bedrijfjes nog steeds geregistreerd.

 2. Men mag van een kritisch optredende KvK verwachten dat zij ook haar eigen zaken op orde heeft .
  De realiteit is dat men voor een simpele zaak als het aanvragen van een uittreksel uit het register genoodzaakt is zich ten kantore KvK te vervoegen om aldaar vanwege de zeer deficiente loketfunctie meer dan een uur te wachten om geholpen te worden . Dat is tenminste wat mij eerder is overkomen en gisteren weer het geval was.
  Het verstrekken van een uittreksel uit het KvK register had al lang geautomatiseeerd moeten worden ten einde via internet te kunnen worden afgehandeld.

  Een kennis op Aruba die goed vertrouwd is met zowel de KvK van Aruba als de KvK Curacao beweert dat de KvK Aruba voor wat automatisatie betreft JAREN vooruit loopt op de KvK Curacao.

  Feit is dat de loketfunctie van de KvK wat trage afhandeling betreft met succes kan concurreren met menig Overheidsdienst .

  Verbeter de wereld maar begin bij je zelf !

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties