28 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Kuwas ontkent alle moorden: ‘Ik was slechts dekmantel’

HomeMediaAmigoe | Kuwas ontkent alle moorden: ‘Ik was slechts dekmantel’
Elvis "Monster" Kuwas ‘Ik was slechts dekmantel’
Elvis “Monster” Kuwas ontkent alles: ‘Ik was slechts dekmantel’

WILLEMSTAD — Elvis ‘Monster’ Kuwas ontkent de moorden op Helmin Wiels in mei 2013, Lionel ‘Layo’ Arnaud in 2012 en Raikel Conception in januari 2013. Hij beweerde gisterochtend tijdens de behandeling van de beroepszaak Magnus, slechts een dekmantel te zijn geweest bij de moord op Conception.

Verder was hij wel in de buurt van Marie Pampoen en kon zelfs zien hoe Wiels gereanimeerd werd, maar heeft op geen enkel moment op hem geschoten, benadrukte de man gisteren.

Dat hij in de buurt was omstreeks de tijd van de moord op Wiels, wist het Openbaar Ministerie ook al. Dat blijkt uit het technisch onderzoek over het dataverkeer van Kuwas’ mobiele telefoon.

Kuwas heeft zich eerst steeds beroepen op zijn zwijgrecht en begon pas in begin maart voor het eerst te praten over de moord op Wiels. De man werd tijdens een periode van ongeveer twaalf dagen 21 keer gehoord en heeft in die periode telkens beweerd op Wiels te hebben geschoten.

Kuwas heeft ook belastende verklaringen tegen anderen afgelegd, maar trok later al deze verklaringen weer in. Althans, dat probeerde hij maar het is hem niet gelukt, aangezien het niet mogelijk is om verklaringen in te trekken.

Nieuwe verklaringen worden volgens de normale procedure opgenomen in een proces-verbaal en in het dossier gevoegd. De hofvoorzitter legde hem veel stukken uit het dossier voor, zoals de verklaringen van zijn vrouw Monalisa en van zijn vriendin Suzy R.. Kuwas heeft hen verteld dat hij de moorden had gepleegd. Hij heeft R. zelfs naar Noord Zapateer gebracht om haar de plek waar hij Arnaud had vermoord, te laten zien.

Zijn vrouw Monalisa heeft ook bedragen genoemd die haar man had gekregen voor de huurmoorden.

Ripdeal

Volgens Monalisa zou Kuwas 100.000 gulden krijgen voor de moord op Wiels en had hij op 6 mei, een dag na de moord, ruim 35.000 gulden in zijn bezit. Dat bedrag heeft ze zelf voor hem geteld, zodat hij kon beginnen met spenderen.

“Ik wilde spullen voor de jongens in de wijk kopen”,

zei Kuwas gisteren. Kuwas benadrukte verder dat het geld van een drugsripdeal afkomstig was en niet van een huurmoord, zeker niet van die op Wiels. De man zou dus andere drugscriminelen hebben beroofd.

De hofvoorzitter wilde meer weten over deze ripdeal, maar Kuwas was bang.

“Wie zorgt dan voor mijn vrouw en mijn kinderen.”

Hem werd vervolgens door het hof uitgelegd hoe belangrijk deze informatie voor hemzelf is, aangezien hij hiermee kan aantonen dat hij niet de huurmoordenaar is.

Zijn advocaat Olga Kostrzewski verzocht het hof hierop even met Kuwas te mogen praten. Na enkele minuten legde Kuwas uit dat hij de informatie in besloten kring, zonder publiek erbij, kon geven. Daar was geen mogelijkheid voor, dus hield hij de informatie voor zichzelf.

Op de vraag waarom hij dan eerder meerdere malen heeft gezegd dat hij de schutter was, legde Kuwas uit dat hij graag met zijn vrouw naar Nederland wilde. Die werd op 3 februari vorig jaar aangehouden met drugs en later gehoord.

Volgens Kuwas werden haar tijdens verhoren seksfoto’s getoond van hem en een andere vrouw, waarop de vrouw uit rancune bepaalde dingen tegen hem had verklaard.

De hofvoorzitter vond het raar dat hij ervoor had gekozen een moord te bekennen in plaats van gewoon de waarheid te vertellen. Hierop kon Kuwas weinig zeggen. Verder wist Kuwas niet veel over de moord op Wiels, zei hij gisteren.

Over het gebruikte vuurwapen zei hij dat Raul ‘Bolle’ Martinez (de gedode chauffeur van de gebruikte vluchtauto) zijn wapen heeft geleend.

“Vuurwapens worden regelmatig onderling uitgeleend. ‘Pretu’ (Luigi Florentina, red.) geeft altijd de opdracht hiervoor”,

aldus Kuwas. Hij benadrukte dat Florentina de opdrachtgever was van diverse criminele activiteiten.

“En wie niet wil luisteren, wordt omgelegd.”

Sangura

De moord op Arnaud (onderzoeksnaam Sangura) was ook een opdracht van Florentina. Dat zei Kuwas eerder. Hij verklaarde zelfs dat hij goed kon opschieten met Arnaud, maar dat hij de opdracht kreeg om hem te doden, dus heeft hij hem uitgelokt en gezegd dat hij een ‘job’ voor hem had, nam hem mee naar Noord Zapateer en schoot hem neer.

Hij gaf ook aan dat de man een kogelvrij vest aanhad toen hij hem doodschoot. Uit het dossier blijkt dat het slachtoffer inderdaad een vest aanhad. Gisteren ontkende hij de man te hebben vermoord en zei hij verder dat hij hem amper kende.

De moeder van het slachtoffer benadrukte echter dat Kuwas regelmatig bij hen thuis kwam. Kuwas ontkende dit. De hofvoorzitter merkte ook op dat Arnaud de tweede zoon was die de moeder op die manier had verloren.

No Limit

Ondanks het feit dat Kuwas ook over de moord op Conception (onderzoek No Limit, red.) daderkennis had, beweerde hij gisteren slechts de dekmantel te zijn geweest om de echte schutter de kans te geven om te vluchten.

Volgens was ‘Gamba’ – die hij eerst had aangewezen als chauffeur van de vluchtauto die bij deze moord gebruikt werd – de moordenaar van Conception.

Inmiddels zit de man Keith Godwin uit St. Kitts in de VS vast in afwachting van zijn uitlevering. Het OM stelt dat hij ‘Gamba’ is.

Spoorloos

Kuwas werd ook aangeklaagd voor een gewapende overval die hij samen met Dangelo ‘Panchek’ Damascus op 25 januari 2013 pleegde, op een geldloper van Hector Henriquez. Kuwas bekent deze overval te hebben gepleegd, maar vindt het oneerlijk dat het brein hierachter, de vrouw Suzy R. die daar als manager werkzaam was, hiervoor nooit is opgepakt.

“Zij kwam met de tip naar me toe en later kreeg ik via ‘Pretu’ de opdracht hiervoor.”

R. is volgens het OM spoorloos. Kuwas’ raadsvrouw persisteerde gisteren eerst om haar op te sporen voor een getuigenverhoor. Ze benadrukte dat het OM de verdediging geen of weinig mogelijkheden heeft gegeven om haar eerder te horen en haalde hierbij het mensenrechtenverdrag aan, om aan te geven dat het OM Kuwas’ recht op een eerlijk proces heeft geschonden.

De vrouw kreeg vervolgens geld van het OM voor haar eigen bescherming en nu is ze nergens te vinden. De advocaat- generaal (AG) Anton van der Schans benadrukte dat zij een bedrag conform de standaardtarieven van het OM heeft gekregen en dat zij zelf voor alles en dus ook het betalen van de kosten moest zorgen. Ook de moeder van R. weet niet waar ze is.

“Wij hebben op verschillende manieren getracht R. op te sporen. Maar als haar moeder zelf niet weet waar ze is, hoe zou ik (het OM, red.) dat dan moeten weten.”

Volgens de AG staat ze nog wel op het eiland ingeschreven.

Bron: Amigoe
Dossier: Helmin Wiels – Moord

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties