28 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Krimp voor Curaçao, groei voor St. Maarten

HomeMediaAmigoe | Krimp voor Curaçao, groei voor St. Maarten
Krimp voor Curaçao, groei voor St. Maarten
Krimp voor Curaçao, groei voor St. Maarten

WILLEMSTAD — “De economische ontwikkelingen in de monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten liepen uiteen gedurende het eerste kwartaal van 2015”, aldus de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, Emsley Tromp, naar aanleiding van de cijfers van het eerste kwartaal.

In Curaçao kromp het reële BBP met 0,2 procent, terwijl St. Maarten een groei van 1,6 procent registreerde.

Beide landen profiteerden van de scherpe daling in internationale olieprijzen, waardoor de inflatiedruk afnam, legde hij uit. In Curaçao daalde de inflatie van 0,8 procent in het eerste kwartaal van 2014 tot 0,1 procent in het eerste kwartaal van 2015. Ondertussen zwakte de inflatie in St. Maarten af tot 1,2 procent, tegen 2,1 procent een jaar eerder.

“De economische krimp in Curaçao werd veroorzaakt door een daling in de private bestedingen. Zowel de particuliere consumptie als de investeringen namen af in het eerste kwartaal van 2015. De overheidsbestedingen en de netto buitenlandse vraag droegen daarentegen positief bij aan het BBP”, stelt Tromp. “De toename in de overheidsbestedingen werd gedreven door een stijging in de overheidsinvesteringen, voornamelijk als gevolg van de bouw van het nieuwe ziekenhuis op Curaçao.”

De netto buitenlandse vraag nam toe, aangezien de groei in de exporten de hogere importen overtrof. De daling in de private sector was vooral te wijten aan de sectoren financiële dienstverlening, bouw en transport, opslag en communicatie. De teleurstellende prestatie van de bouwsector werd enigszins gematigd door de bouw van het nieuwe ziekenhuis. De activiteiten in de haven namen af, zoals blijkt uit de daling in het containerverkeer en de olieopslagactiviteiten. De luchtvaartgerelateerde activiteiten stegen echter als gevolg van een toename in het aantal afgehandelde passagiers en het aantal commerciële landingen.

De sectoren restaurants en hotels, industrie en groot- en kleinhandel groeiden in de periode januari tot en met maart 2015. “Na een daling in het eerste kwartaal van 2014 nam de reële toegevoegde waarde in de sector restaurants en hotels toe in het eerste kwartaal van 2015, dankzij een sterke groei in het verblijfstoerisme. Het aantal cruisetoeristen nam daarentegen af ondanks een groei in het aantal bezoekende cruiseschepen”, aldus Tromp. Hij benadrukt het belang van een toename van de airlift voor de verdere ontwikkeling van het verblijfstoerisme op Curaçao.

“Hoewel minder sterk vergeleken met 2014 nam de productiegroei in de sector industrie toe door een positieve bijdrage van de Isla-raffinaderij. Deze bijdrage was voornamelijk het resultaat van een stijging in de raffinage-activiteiten. De groei in de industrie werd echter gematigd door een daling in de scheepsreparatie-activiteiten,” legt Tromp uit. “De groei in de sector groot- en kleinhandel kan worden toegeschreven aan een stijging in de uitgaven van de toeristen, enigszins gematigd door de daling in de particuliere bestedingen en minder activiteiten in de vrije zone. De slechte resultaten in de vrije zone waren grotendeels het gevolg van de instabiele situatie en valutabeperkingen in Venezuela”, aldus Tromp.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties