Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Koenders: ‘Gevolgen situatie Venezuela nog niet concreet”

Gevolgen situatie Venezuela nog niet concreet
Minister BuZa Koenders: Gevolgen situatie Venezuela nog niet concreet | Foto ANP

DEN HAAG — Politieke en economische ontwikkelingen in Venezuela hebben een directe invloed op Curaçao, Aruba en Bonaire, maar tot dusver zijn de gevolgen beperkt. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan de Tweede Kamer.

“Het Venezolaanse verbod op de uitvoer van gesubsidieerde producten (heeft) directe gevolgen voor Aruba, Curaçao en Bonaire. Met name Aruba, dat voor een groot deel afhankelijk is van Venezuela voor de import van levensmiddelen, ondervindt de gevolgen hiervan”, schrijft Koenders.

Hoewel de minister er niet specifiek naar verwijst, ondervond ook Curaçao eind vorig jaar last van de maatregelen en waren groente en fruit schaars. Op het gebied van economie is er verder sprake van een grote afhankelijkheid doordat de PdVSA de Curaçaose raffinaderij exploiteert.

De raffinaderij zorgt voor aanzienlijke werkgelegenheid en draagt 9 tot 11 procent bij aan het bruto nationaal product, schrijft de minister. De politieke spanningen en economische crisis hebben niet geleid tot een toename van Venezolaanse migranten, maar wel meer toeristen, schrijft Koenders verder.

- Advertentie -

De relatie en samenwerking tussen Nederland en het Koninkrijk omschrijft hij als goed. Naar de vermeende claim van Venezuela om zich te verdedigen in het luchtruim boven de Benedenwindse eilanden verwijst hij niet.

De Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken informeerde verder naar de actuele situatie in het grootste buurland van het Koninkrijk. Koenders noemt op dat punt de hoge inflatie, een voorspelde economische achteruitgang in 2015 en schaarste van voedsel en medicijnen.

De voordelige levering van olie aan landen in de regio staat onder druk door de dalende olieprijzen. De economische crisis was een van de aanleidingen voor de protesten door studenten en oppositiepartijen.

“Hoewel de frequentie en intensiteit van de protesten sinds mei 2014 zijn afgenomen, blijven in delen van het land protesten voorkomen”, aldus Koenders.

Volgens de minister is er sprake van een steeds harder optreden tegen de oppositie en hij noemt onder meer de arrestatie van de burgemeester groot-Caracas Antonio Ledezma.

“Venezuela is een van de minst veilige landen ter wereld en van verschillende kanten worden zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Venezuela”, schrijft hij.

- Advertisement -

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Hopi scuma, tiki chocolati. Ook deze minister munt uit in het deskundig veel zeggen, zonder dat de vorm gebukt gaat onder enige inhoud. Uitbreiding grondgebied door Venezuela door het creëren van een nieuwe vijand is een prima begin om de aandacht af te leiden van de interne problemen. Ziet Nederland de mogelijke gevaren wel, of is daarvoor zoals gewoonlijk (te) weinig interesse en is de aandacht teveel op Brussel gericht? Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | Meer achteruitgang dan regio

De economische achteruitgang van Curaçao is in 2020 vele malen hoger dan het gemiddelde van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tekent een economische krimp op van 18,4 procent, terwijl het gemiddelde van de regio -7,7 procent is.

AD commentaar | Uncle Sam (is watching you)

Ooit dreigde nog serieus sluiting van het Amerikaanse Consulaat-Generaal van de Verenigde Staten...

DolfijnFM | Caribisch en Zuid-Amerikaans routenetwerk KLM op zelfde sterkte als voor coronacrisis

Het Caribisch en Zuid-Amerikaans routenetwerk van KLM is weer op dezelfde sterkte als...

PBC | President Cuba roept op betogingen neer te slaan

Persbureau Curacao HAVANA – Miguel Diaz-Canel, de President van Cuba, heeft zijn aanhangers opgeroepen...

PBC | Messi wint eindelijk Copa América

Persbureau Curacao Lionel Messi heeft het eindelijk gedaan. Na zoveel liefdesverdriet in de kampioenschapsfinale...

CC | Caribbean islands struggling to restart refineries once operated by Venezuelan PdVSA

WILLEMSTAD - More than 1mn b/d of Caribbean refining capacity is nearly all...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 4 augustus 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom kritiek op Minister van Financiën Javier Silvania

Volgens het Antilliaans Dagblad heeft belastingadviseur Tobias van het Nederend van Deloitte Dutch Caribbean gezegd dat het beleid van Minister van Financiën Javier Silvania ernstige gebreken vertoont....

Nu.cw | Overheid wil onrust Playa Piskado aanpakken

Het heeft een aantal jaar geduurd, maar de overheid heeft inmiddels besloten dat ook zij de overlast bij Playa Piskado op Westpunt willen aanpakken. Het wordt steeds drukker...

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de kaart, level 4, vanwege een toename van de besmettingen. Amerikanen wordt dringend geadviseerd om...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de deur uit. 16 augustus sluit de termijn. Lintjes worden doorgaans verleend aan mensen die...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten zien op Hato verlaagd. Die was 16 jaar, maar nu moet ieder kind van...
- Advertentie -