26 C
Willemstad
• zaterdag 22 januari 2022 23:17

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Koenders: ‘Gevolgen situatie Venezuela nog niet concreet”

- Advertentie -
Gevolgen situatie Venezuela nog niet concreet
Minister BuZa Koenders: Gevolgen situatie Venezuela nog niet concreet | Foto ANP

DEN HAAG — Politieke en economische ontwikkelingen in Venezuela hebben een directe invloed op Curaçao, Aruba en Bonaire, maar tot dusver zijn de gevolgen beperkt. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan de Tweede Kamer.

“Het Venezolaanse verbod op de uitvoer van gesubsidieerde producten (heeft) directe gevolgen voor Aruba, Curaçao en Bonaire. Met name Aruba, dat voor een groot deel afhankelijk is van Venezuela voor de import van levensmiddelen, ondervindt de gevolgen hiervan”, schrijft Koenders.

Hoewel de minister er niet specifiek naar verwijst, ondervond ook Curaçao eind vorig jaar last van de maatregelen en waren groente en fruit schaars. Op het gebied van economie is er verder sprake van een grote afhankelijkheid doordat de PdVSA de Curaçaose raffinaderij exploiteert.

De raffinaderij zorgt voor aanzienlijke werkgelegenheid en draagt 9 tot 11 procent bij aan het bruto nationaal product, schrijft de minister. De politieke spanningen en economische crisis hebben niet geleid tot een toename van Venezolaanse migranten, maar wel meer toeristen, schrijft Koenders verder.

De relatie en samenwerking tussen Nederland en het Koninkrijk omschrijft hij als goed. Naar de vermeende claim van Venezuela om zich te verdedigen in het luchtruim boven de Benedenwindse eilanden verwijst hij niet.

- Advertentie -

De Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken informeerde verder naar de actuele situatie in het grootste buurland van het Koninkrijk. Koenders noemt op dat punt de hoge inflatie, een voorspelde economische achteruitgang in 2015 en schaarste van voedsel en medicijnen.

De voordelige levering van olie aan landen in de regio staat onder druk door de dalende olieprijzen. De economische crisis was een van de aanleidingen voor de protesten door studenten en oppositiepartijen.

“Hoewel de frequentie en intensiteit van de protesten sinds mei 2014 zijn afgenomen, blijven in delen van het land protesten voorkomen”, aldus Koenders.

Volgens de minister is er sprake van een steeds harder optreden tegen de oppositie en hij noemt onder meer de arrestatie van de burgemeester groot-Caracas Antonio Ledezma.

“Venezuela is een van de minst veilige landen ter wereld en van verschillende kanten worden zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Venezuela”, schrijft hij.

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Hopi scuma, tiki chocolati. Ook deze minister munt uit in het deskundig veel zeggen, zonder dat de vorm gebukt gaat onder enige inhoud. Uitbreiding grondgebied door Venezuela door het creëren van een nieuwe vijand is een prima begin om de aandacht af te leiden van de interne problemen. Ziet Nederland de mogelijke gevaren wel, of is daarvoor zoals gewoonlijk (te) weinig interesse en is de aandacht teveel op Brussel gericht? Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -