WILLEMSTAD — Volgens een klokkenluider zou de directie van Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) wanbeleid voeren en miljoenen verspillen. SSCdirecteur Margit de Freitas stelt de aantijgingen te betreuren.
“We gaan ervan uit dat dit wordt ingegeven door vrees voor het reorganisatieproces binnen de stichting”, aldus De Freitas.
In de brief aan de media stelt de persoon dat Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) of de Rekenkamer onderzoek moet doen naar de wanordelijke praktijken binnen de organisatie. De directie zou trachten om personeelsleden die een andere mening hebben, te ontslaan. Dit onder het mom van het ‘reorganisatieplan’. Bepaalde werknemers worden geïntimideerd zodat ze zelf ontslag nemen. Ook is er sprake van nepotisme.
In reactie hierop verklaart de SSC-directeur desgevraagd tegenover de Amigoe het een hele vreemde brief te vinden.
“Er worden persoonlijke aantijgingen gedaan met het doel mijn geloofwaardigheid aan te tasten. De reden waarom de reorganisatie plaatsvindt, daar wordt niet op ingegaan.”
In het bericht wordt ook melding gemaakt van misbruik van de dienstauto, geldverspilling voor de renovatie van het pand in Pietermaai, het verstrekken van bijzondere beloningen en het kwijtschelden of verlagen van schulden van vrienden en kennissen.
“De Freitas betaalt zelfs dingen voor haar dochter die in Nederland studeert via de stichting. Een zeer bekende nieuwspresentator heeft daarnaast tegen alle regels in toch tegemoetkoming in de studiekosten ontvangen voor zijn kind.”
Ten slotte beweert de bron dat studenten die niet voldoen aan de voorwaarden om studiefinanciering te ontvangen, dit toch krijgen, met alle gevolgen van dien. Studenten moeten hierdoor vaak na een jaar al stoppen omdat uiteindelijk blijkt dat ze onvoldoende draagkracht hebben. Ook zou er met cijfers worden gemanipuleerd om aan te geven dat studeren in de regio beter is dan in Nederland. Dit voor politieke doeleinden.
Reactie SSC
De stichting heeft naar aanleiding van de aantijgingen een schriftelijke reactie opgesteld waarin wordt verklaard dat de Raad van Commissarissen (RvC) en het bestuur bij hun aantreden in 2011 een nulmeting hebben gedaan. Hieruit is gebleken dat alhoewel SSC een financiële instelling is, dit niet als zodanig was ingericht waardoor er sprake was van een hoge mate van inefficiëntie en gebrek aan controle-instrumenten.
“Het is een uitdaging een organisatie met dergelijke knelpunten op een adequate wijze te besturen.”
Het management heeft daarom besloten maatregelen door te voeren. Dit plan omvat onder andere de verbetering van de dienstverlening door begeleidingsprogramma’s voor studenten om het aantal drop-outs te verminderen. De geautomatiseerde omgeving is niet meer van deze tijd en wordt momenteel aangepakt. Verder wordt ook gewerkt aan andere knelpunten, waaronder het innen van schulden.
De werkprocessen worden geëvalueerd door een interne auditor – een onafhankelijke functie binnen de SSC – die zelfstandig controles uitvoert en verantwoording aflegt aan de RvC. Door de reorganisatie en de implementatie van nieuwe controlemiddelen zal de stichting volgens het bestuur transparanter zijn.
“Dit kan voor bepaalde afdelingen ingrijpende gevolgen hebben. Zowel de RvC als het bestuur is zich bewust van het feit dat dergelijke veranderingen kunnen leiden tot onrust of weerstand onder het personeel, maar we trachten hier zo goed mogelijk mee om te gaan.”
Concluderend zegt De Freitas dat er uiteraard functies zullen vervallen, maar die werknemers worden omgeschoold voor andere functies binnen de organisatie. Het bestuur handelt in het belang van de de stichting als geheel. Wat betreft de persoonlijke aantijgingen aan het adres van de directeur meldt SSC het niet nodig te achten hier uitgebreid op te reageren, aangezien de organisatie zich hier simpelweg niet in kan vinden.
Bron: Amigoe
Jaarrekening!!