28.9 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 11:10

Telegraaf | Bonaire gaat op geel: reizen weer toegestaan

AMSTERDAM - Reizen naar Bonaire wordt weer toegestaan. Vanaf 19 mei verandert het reisadvies voor het eiland, bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Vooralsnog staat de hele wereld...

PBC | Charetti America-Francisca is nieuwe voorzitter van de Staten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Charetti America-Francisca is sinds gisteren de nieuwe voorzitter van de Staten. Zij werd voorgedragen door de grootste partij in het nieuwe parlement, de MFK....

PBC | Steekpartij in de SDKK

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De SDKK-gevangenis is opnieuw opgeschrikt door een geweldsincident. In blok 7 werd gisterochtend een gevangene door een medegevangene in zijn linkerbeen gestoken. De steekpartij...

PBC | Twaalf partijen willen meedoen aan Arubaanse verkiezingen

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Twaalf politieke partijen hebben officieel laten weten mee te willen doen aan de statenverkiezingen van 25 juni op Aruba. Ze hebben hun kandidatenlijsten ingediend...

PBC | Bonaire gaat testen op de luchthaven

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Bonaire is van plan om eind van de maand coronatesten uit de voeren voor aankomende reizigers op de luchthaven. Het gaat dan om een...

ParadiseFM | ‘Curaçao blijft oranje’

Nederlanders kunnen weliswaar binnenkort weer op vakantie, maar Curaçao en de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk behouden hun code oranje. Dat betekent dat de Nederlandse overheid...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Jerry Semper nieuwe voorzitter RvC van CAH

Amigoe | Jerry Semper nieuwe voorzitter RvC van CAH

Interview met Jerry Semper door Amigoe verslaggever Anke Vellenga

jerry-semper
Jerry Semper nieuwe voorzitter RvC van CAH

WILLEMSTAD — Jerry Semper is onlangs door minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (Pais) benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van Curaçao Airport Holding (CAH). De nieuwe voorzitter hoopt dat er een cultuur gekweekt kan worden, waarin dit soort posities met een bepaalde zakelijkheid en het juiste opleidingsniveau ingevuld wordt.

“Dan kom je heel ver als land.”

Semper is een drukbezet man. Naast het runnen van Mahaai Medical Center, waar hij tevens praktiserend huisarts is, is hij commissaris bij Curaçao Ports Authority (CPA) en secretaris bij het Bureau Ziektekosten Voorzieningen (BZV).

Verder heeft de 47-jarige huisarts een gezin met drie kinderen en zit hij in het bestuur van de politieke partij Pais.

“Ik heb nu wel minder tijd om te golfen, dat doe ik in plaats van twee tot drie keer in de week nog maar eens per maand”, aldus Semper. “Je moet het ervoor over hebben. Als ik het niet doe, dan doet iemand anders het. Ik doe het voor de toekomst van mijn kinderen.”

Semper geeft aan dat het moeilijk is om op Curaçao geschikte kandidaten voor dit soort functies te vinden.

“Veel mensen mogen dit niet doen van hun werkgever. Dit soort functies wordt vanuit de politiek benoemd en grote bedrijven willen vaak neutraal blijven”,

verklaart Semper. Hij legt uit dat het van belang is dat commissariaten ingevuld worden door professionals met een zeker werk- en denkniveau en analytisch vermogen. Ook voor CAH was dat van belang.

Voor de functie van voorzitter van de RvC moest de kandidaat leidinggevende kennis, minimaal een hbo-opleiding, sociale vaardigheden en minimaal vijf jaar managementervaring hebben.

Persoonlijk heeft Semper geen raakvlakken met vliegvelden of havens, maar volgens hem is dat niet nodig in een controlerende functie, er kunnen immers altijd experts ingeschakeld worden.

“Ik ben geïnteresseerd in bedrijven die er toe doen. En ik wil zorg dragen dat dingen correct verlopen. Deze bedrijven zijn veel te belangrijk voor Curaçao om geen toezicht te hebben.”

Vriendschap

Het feit dat Semper al jarenlang bevriend is met minister Palm heeft volgens hem geen invloed gehad op de benoeming tot voorzitter van de RvC bij CAH.

“Hij kent mij natuurlijk en heeft vertrouwen in mij, maar de benoeming is niet alleen daarop gebaseerd. We doen hard ons best om te zorgen dat onze vriendschap geen struikelblok wordt voor corporate governance. De belangen van het bedrijf moeten behartigd worden, waar rekening gehouden wordt met de wensen van de aandeelhouder.”

Dat zorgt af en toe wel voor felle discussies tussen de twee vrienden, die na hun honkbalcarrière in de Curaçaose hoofdklasse samen besloten de politiek in te gaan.

“Wij wilden allebei verandering brengen in de Curaçaose politiek.”

Volgens Semper moeten overheids-nv’s zo veel mogelijk gezien worden als privé-entiteiten waarbij het dagelijks beleid wordt uitgevoerd door de directie en de RvC controle daarop uitoefent.

“Dat gaat niet altijd soepel, maar als je het niet goed doet, dan ben je nu met corporate governance persoonlijk aansprakelijk.”

Geld

Gemiddeld besteedt Semper zes uur per week aan documenten lezen voor elke organisatie waar hij in het commissariaat zit.

“Vaak wordt het nachtwerk.”

Daarnaast moet hij nog de bijeenkomsten met de commissariaten bijwonen. Hoeveel dat er zijn voor CAH weet hij nog niet, voor BZV is het om de week en bij CPA heeft hij er één of twee per maand.

Financieel gezien zijn de verschillende functies in commissariaten geen vetpot, zoals in Nederland vaak het geval is. Semper verwacht dat hij rond de 1000 gulden per maand zal verdienen als voorzitter van de RvC bij CAH, net zoals bij BZV.

“Het is heel belangrijk dat mensen in deze politieke functies financieel oké zijn. Je moet soms beslissingen over miljoenen nemen.”

De benoeming van Semper tot voorzitter van de RvC is onlangs goedgekeurd door Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO). De beslissing moet alleen nog door de afdeling Wetgeving en Juridische Zaken worden vastgelegd in een Landsbesluit.

“Zodra dat in orde is, zal ik op korte termijn een vergadering beleggen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties