Amigoe | Jardim: ‘Deze regering niet verantwoordelijk voor zwarte lijst’

Minister Jardim vindt voorstel onafhankelijk Statenlid 'niet uitvoerbaar'

Volgens Minister Jardim ligt het aan het kabinet- Schotte dat Curaçao op de lijst staat.

WILLEMSTAD — Het ligt niet aan de huidige regering dat Curaçao op de zwarte lijst van de International Narcotics Control Strategy Report (INCSR) voor het witwassen van geld vermeld staat. Dit bracht Financiën-minister José Jardim vorige week naar voren tijdens een vergadering van de Staten.

Jardim reageerde op opmerkingen van MFK-Statenlid Amerigo Thodé tijdens het Statendebat en op een recente brief van MANStatenlid Charles Cooper, waarin deze laatste het huidige kabinet ‘feliciteerde’ met de vermelding op de lijst van de INCSR.

Thodé stelde dat het enige wat de huidige regering in haar regeerperiode heeft weten te bereiken is, dat Curaçao op de veertiende plaats op deze lijst staat vermeld. Maar volgens Jardim ligt het juist aan het kabinet- Schotte dat Curaçao op de lijst staat.

“Curaçao staat op deze lijst vanwege wat er tijdens de zittingsperiode van het kabinet-Schotte is gebeurd. Curaçao had toen een regering die door de heer (Gerrit Schotte, red.) werd voorgezeten die geassocieerd werd met de onderwereld. Daarom staan wij op deze lijst. Je moet niet de huidige regering bedanken. Ik zeg niet dat je diegenen die het kabinet-Schotte hebben gesteund moet feliciteren, maar ze zijn er wel voor verantwoordelijk dat wij op deze lijst zijn terechtgekomen.”

Deze lijst wordt elk jaar samengesteld na een onderzoek door International Narcotics Control Strategy Report (INCSR), en sinds 2012 staat Curaçao hier ook op.

In zijn brief aan premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) stelt Cooper, dat hij graag een reactie van de regering op het rapport wil hebben en of de regering voornemens is om een plan op te stellen om bezwaar tegen de plaatsing op de lijst te maken.

Tijdens zijn interventie in de Staten ging de minister niet in op de vraag wat de huidige regering tegen de plaatsing zal gaan doen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *