Amigoe | Interpol ondersteunt Curaçao bij grensbewaking

Interpol ondersteunt Curaçao bij grensbewaking

Interpol ondersteunt Curaçao bij grensbewaking

WILLEMSTAD — Het bureau van Interpol op Curaçao (NCB-IPC) gaat ondersteuning bieden bij het bewaken van de Curaçaose grens.
Dat is vorige week door Interpol Curaçao-directeur Norbert Minguel aangekondigd tijdens een presentatie bij een overleg van de Commissie Rijksaangelegenheden, Interparlementaire Relaties en Buitenlandse Betrekkingen, laat vicevoorzitter Alex Rosaria (tevens politiek leider van Pais) weten. Hierbij waren diverse vertegenwoordigers van de justitiële organisaties op het eiland aanwezig.

Rosaria stelde voor het overleg vragen te hebben over de veiligheid van de grens, aangezien voor zover bekend de afgelopen weken tweemaal enkele Venezolanen illegaal via de zee het eiland probeerden binnen te komen.

Op Curaçao, Aruba en in Nederland houdt men zich steeds meer bezig met de mogelijkheid dat Venezolanen naar de ABC-eilanden vluchten, omdat Venezuela in crisis verkeert. Er is namelijk een tekort aan financiële middelen, voedsel en medicijnen. Rosaria laat desgevraagd weten dat het tijdens de vergadering niet duidelijk is geworden wat men de komende tijd kan verwachten voor wat betreft de toestroom van Venezolaanse vluchtelingen die (illegaal) het eiland binnenkomen. Volgens hem is het wel zo dat de politie tegenwoordig tijdens razzia’s meestal Venezolanen die illegaal op het land verblijven tegenkomt, terwijl het een aantal jaar geleden meestal om andere nationaliteiten ging.

Interpol, dat als doel heeft het uitwisselen van informatie tussen politie-organisaties, controleert of een persoon die een land, in dit geval Curaçao, wil binnenkomen een internationaal opsporingsbevel of crimineel verleden heeft. De organisatie controleert ook of iemand als vermist is opgegeven. Rosaria stelt dat er zo meer ‘ogen’ zullen zijn om de Curaçaose grens te bewaken.

Informatie-uitwisseling
De vicevoorzitter pleit verder voor het samenwerken en de informatie-uitwisseling van de diverse justitiële organisaties op Curaçao: “Iemand wordt door de politie aangehouden voor het plegen van een overval. Hij geeft tijdens zijn ondervraging aan dat hij met een bootje via de St. Jorisbaai het eiland is binnengekomen. Deze informatie is voor het onderzoek van de politieman, die de overval wil oplossen, niet van belang. De informatie is wel van belang voor de kustwacht, want er is dan een ‘gat’ in de grens”, aldus Rosaria.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Interpol ondersteunt Curaçao bij grensbewaking

  1. Abraham Mossel

    Ja Jos en doe die criminelen figuren die lid zijn van de staten er ook ff bij svp.

  2. Goedzo. Betrek Interpol ook bij de Ennia. Wat Curaçao zelf niet kan oplossen moet aan de Interpol en de FBI gedelegeerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *