30 C
Willemstad
• zaterdag 23 september 2023

PBC | Postuum erepenning voor Jan Zwartendijk: de man die duizenden joodse levens redde met Curaçaose visa

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Demissionair premier Mark Rutte heeft afgelopen donderdag een erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud uitgereikt aan de nabestaanden van Jan Zwartendijk. Zwartendijk, voormalig Philips-directeur...

PBC | Afvalkoningin Frouwkje Smit maakt Haute Couture uit Nederlands en Curaçaos’ afval

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Kunstenaar Frouwkje Smit transformeert weggegooid afval in koninklijke Haute Couture. Als de Afvalkoningin gebruikt ze versleten paraplu’s, plastic zakken en meer om niet alleen...

ParadiseFM | Curaçao gezakt op Fifa ranglijst

Het Curaçaos voetbalelftal is gezakt op de Fifa ranking. Daar staat het nu op de 90e plaats. De selectie van interim-bondscoach verloor deze maand nog twee wedstrijden...

ParadiseFM | Kunneman weg bij VanEps

De bekende advocaat Frank Kunneman is zijn eigen kantoor begonnen. Dat meldt het Antilliaans Dagblad. Kunneman is na bijna een kwart eeuw niet langer werkzaam bij VanEps....

NTR | Jongeren helpen mee met koraalherstel

  Melissa Stamper Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) wil het koraal op Aruba herstellen. Hiervoor worden de komende tijd 400 kunstrifstructuren in beschermde mariene gebieden geplaatst om meer onderwaterleven...

CC | Public Prosecution Service confirms ongoing criminal investigation into Ennia

WILLEMSTAD - The Public Prosecution Service has initiated a criminal investigation into the insurance company Ennia and individuals affiliated with Ennia. The report filed by the Central Bank...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Intern onderzoek machtsmisbruik LBD’ers klaar

HomeMediaAmigoe | Intern onderzoek machtsmisbruik LBD’ers klaar
Intern onderzoek machtsmisbruik LBD’ers klaar | Foto Persbureau Curacao
Intern onderzoek machtsmisbruik LBD’ers klaar | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Het onderzoek van de douane naar machtsmisbruik van agenten van de VIP-beveiliging bij vliegveld Hato, is gereed. Alle informatie is doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie, dat nu in beraad is over de volgende stappen.

Dit bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos desgevraagd aan de Amigoe

Serphos kon niet in details treden over deze zaak, aangezien de verdachten twee ambtenaren zijn. Hij legt wel uit dat een officier van justitie het dossier van de douane, inclusief het proces-verbaal van de douanebeambte betrokken bij deze zaak, in handen heeft.

“De douane heeft vorige week contact gehad met het OM met het verzoek om een strafrechtelijk onderzoek naar deze zaak. In deze voorfase kan ik nog niet zeggen of dit ook zal plaatsvinden.”

Het OM heeft dus nog geen beslissing genomen over het al dan niet vervolgen van deze verdachten. Een uitgebreid onderzoek van de Landsrecherche wordt ook niet uitgesloten.

Zoals al bekend, zijn twee medewerkers van de Landelijke Beveiligingsdienst (de mannen Th. en M., .red.) op non-actief gesteld in verband met deze zaak. Een of beiden zou misbruik hebben gemaakt van de versoepelde controles op VIP’s – bijvoorbeeld een minister of een Statenlid – om koffers mee te nemen, zonder door de uitgebreide controles bij de douane te gaan.

Volgens welingelichte bronnen gaf de LBD’er te kennen dat hij een VIP moest gaan halen op de startbaan. De douanebeambte hield hem en een collega in de gaten en merkte later dat er geen enkele VIP aanwezig was, maar dat de agenten wel met een paar stukken bagage weg waren gegaan. Deze bagage werd niet uitvoerig gecontroleerd.

Douanewoordvoerder Richinel Martijn legde eerder desgevraagd uit dat er niet altijd uitvoerig controles worden uitgevoerd op VIP’s en hun bagage, alleen als een douanebeambte dat nodig vindt. Het is in dit geval dus ook niet duidelijk wat de inhoud van de meegenomen bagage was.

Toen het nieuws naar buiten kwam, werd duidelijk dat een van de agenten de bodyguard was van voormalige premier Gerrit Schotte. Deze informatie zorgde voor veel discussie (in de sociale media) over onder meer de inhoud van de meegenomen koffers.

Schotte sprak ferm tegen dat hij iets te maken heeft met deze zaak en zei dat hij die dag nimmer op het vliegveld was. Verder merkte hij op dat niemand van de LBD voor hem werkt, maar voor Navarro (de Justitie- minister, red.).

Ingewijden ondersteunen tevens het verhaal dat Schotte niet betrokken is en meldden verder dat de LBD’ers de koffers niet voor Schotte zijn gaan halen. De man M. kwam uit het buitenland en verzocht Th. hem op te halen, met de genoemde koffers. Een uitgebreid onderzoek zal in deze zaak duidelijkheid moeten verschaffen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Tja, gekker Gerritje heeft een reputatie van fraude, list en bedrog.

    Niet vreemd dat zo iemand guilty is until proven innocent.

    Hij blijft volslagen onbetrouwbaar. Wordt hij nu ook vervolgd voor valse aangifte van vermissing van zijn diplomatiek paspoort dat door het RST bij hem thuis in de kluis gevonden werd?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties